Colposcopia, un examen obligatoriu pentru femei

Unul dintre cele mai delicate momente în viaţa unei femei este acela în care află că rezultatul testului Babeş Papanicolau iese modificat. Deşi primul gând legat de rezultatul modificat este că acesta poate fi cauzat de cancerul de col uterin, în realitate majoritatea rezultatelor modificate ale testului Babeş Papanicolau nu sunt cauzate de cancer. Cele mai probabile cauze ale acestor rezultate sunt inflamaţiile sau infecţiile genitale. Dat fiind faptul că testul Papanicolau nu poate decât să ilustreze potenţialele probleme, nu le şi diagnostichează, medicul ginecolog va apela la examenul numit colposcopie.

Colposcopia- introducere

Colposcopia este o  modalitate de examinare a colului uterin, mucoasei vaginale şi labiilor cu ajutorul unui microscop special numit colposcop care ajută la determinarea anormalităţilor aparatului reproducător. Aceste anormalităţi pot fi de ordin citologic sau clinic, adică anormalităţi celulare şi aspect inflamat sau aspect macroscopic anormal, durere sau sângerare la contactul sexual, verificarea după tratamentele leziunilor precanceroase sau evaluarea preoperatorie. În cazul în care medicul descoperă potenţiale zone canceroase, colposcopia este însoţită şi de biopsie.

Riscurile pe care le implică colposcopia

Procedura prin care se face colposcopia este relativ sigură, risurile majore implicând sângerări, infecţii sau durere abdominală. În timpul sarcinii, colposcopia poate cauza complicaţii, inclusiv grăbirea travaliului.

Cum se pregateste colposcopia?

Înaintea colposcopiei nu e necesară o pregătire specială. Singurele aspecte de care o femeie trebuie să ţină cont atunci când planificaţi o colposcopie sunt: evitarea perioadei menstruaţiei (este recomandată perioada dintre zilele 8-11 ale ciclului menstrual), evitarea examinării după un tratament pentru infecţie vaginală, cervicală sau la nivelul pelvisului si evitarea spalaturilor vaginale sau introducerii tampoanelor, cremelor sau ovulelor intravaginale înainte de acest examen.

Care sunt metodele prin care se realizaeză investigaţia?

                În primul rând, dacă este nevoie de o astfel de investigaţie, cel mai important este faptul că trebuie făcută doar de câtre un ginecolog care a fost instruit cu privire la acest procedeu în prealabil. În cazul în care e necesară prelevarea biopsiei, trebuie ştiut faptul că acest procedeu poate fi făcut doar de către un medic anatomopatolog. Poziţia în care trebuie să stea pacienta atunci când este examinată este cea de la ginecolog, iar examinarea propriu-zisă se face cu ajutorul microscopului special numit colposcop. Pentru a face mai vizibile anumite zone, adesea medicii folosesc o soluţie iodată, care poate lăsa urme colorate pe lenjerie.

Atenţie la perioada de după colposcopie!

În perioada de după acest examen, nu trebuie să constituie motive de îngrijorare sângerările uşoare şi o mică senzaţie de discomfort pentru următoarele 3-5 zile. În schimb, în cazul în care modificările iau amploare şi sângerările vaginale sunt mai mari, apare febra, sau durerea abdominală, trebuie anunţat medicul. În orice caz, în perioada cât durează sângerările este recomandată evitarea duşurilor intravaginale, contactului sexual, medicaţia intravaginală sau tampoanele interne

Costul acestei proceduri depinde în funcţie de clinica în care este făcută. Clinica Hyperion practică preţul de 200 ron pentru acest examen.