Omenirea este o rețea uriașă, iar oamenii sunt nodurile de legatură.
Fiecare gest pe care îl facem influențează viețile celorlalți oameni atât în prezent, cât și în viitor.
Viața fiecăruia dintre noi poate lua o întorsătură neașteptată în orice moment. Orice faptă bună sau rea determină desfășurarea evenimentelor ulterioare.
Toți ne naștem liberi. Singurele limite pe care le avem sunt cele în care ne închidem noi înșine.
Iubirea adevărată (predestinată) trece dincolo de moarte.
Acestea sunt doar câteva dintre ideile pe care Atlasul Norilor (Cloud Atlas) le include în turul de forță pe care îl face explorând dragostea, libertatea, viața și moartea. Filmul este mult prea complex pentru a putea fi rezumat în câteva rânduri. Pe scurt, însă, pot spune că este o experie nță cinematografică uluitoare, un film ambițios, o adevărată odisee a omenirii.
În mai puțin de 3 ore, se construiesc și se întretaie 6 povești care se petrec în epoci diferite: începând din secolul al XIX-lea, până într-un Hawaii post-apocaliptic. Deși la început nu par să aibă legătură una cu cealaltă, pe parcurs aflăm că fiecare dintre actorii principali interpretează mai multe personaje din povești și epoci diferite.
Atât firul epic, cât și cel al ideilor sunt întretăiate de scurte ”pastile” pline de umor. Astfel, Atlasul Norilor reunește mai multe genuri: de la comedie, film romantic, film de aventuri, dramă și SF. Privitorul este purtat prin cele mai profunde idei și cele mai îndepărtate epoci (atât din trecut, cât și din viitor) ca într-un carusel care îi dezvăluie secretele omenirii – de la cele sublime și până la cele grotești.
Este evident că o producție spectaculoasă nu putea să aibă decât decoruri, costumații și make-up cel puțin spectaculoase. În ceea ce privește machiajul, nu există limite de vârstă, rasă sau sex: o femeie asiatică este ”transformată” într-o europeancă roșcată, cu ochii verzi și mă opresc aici cu dezvăluirea surprizelor. Un adevărat festin vizual, Atlasul rulează imagini magistrale din cele mai diferite registre: de la o Coree futuristă la un Hawaii sălbatic – toate sunt la fel de verosimile și impresionante.
Tom Hanks, Halle Berry, Susan Sarandon, Hugh Grant sunt doar câteva dintre numele grele care joacă în film, însă nicio interpretare nu este mai prejos decât celelalte. Atlasul Norilor trece dincolo de numele sonore ale actorilor care îl interpretează, de efectele speciale minunate, de intriga țesută cu măiestrie sau de regia perfectă. Pasiunea cu care a fost creat face să sclipească fiecare secundă și fiecare aspect din Atlasul Norilor.