Termenul de Cosplay provine din cuvintele englezeşti “costume” (costum) şi “play” ( a juca). Acest fenomen se referă la purtarea unor costume ale personajelor animate favorite şi interpretarea lor în viaţa reală, prin imitarea gesturilor, expresiilor, felului de a vorbi şi de a acţiona.
În mare parte personajele alese sunt animaţii japoneze, dar la fel de bine pot fi interpretate şi personaje din restul producţiilor animate sau din jocurile video.
Cei care practică Cosplay în general îşi confecţionează propriul costum investind mult timp şi mulţi bani în accesorii distincte pentru a asigura similitudinea cu personajul interpretat şi transformând totodată acest fenomen într-o artă.
La convenţiile de animaţii, cosplayerii găsesc locul potrivit pentru a se reuni cu cei asemănători, pentru a-şi etala munca, pentru a defila, pentru a-şi expune interpretările şi pentru a cunoaşte, la rândul lor, alte lucrări.
Cosplayul poate fi interpretat atât pentru a participa la un eveniment (precum o reuniune sau un concurs), dar şi pentru divertisment, devenind astfel şi o chestiune de gusturi.
În ţări ca Japonia, Cosplayul are o importanţă atât de mare încât există reuniuni la care participă tinerii cu costumele lor şi se comportă similar personajelor preferate, precum şi magazine enorme dedicate în întregime vânzării de costume, articole şi accesorii pentru ei.
Cosplay în România
În România din 2012 a fost înfiinţată o pagină de Facebook Cosplay, o revistă online www.Cosplay.ro şi un site dedicat festivalurilor Cosplay în România.
Sursă foto: Google