Adeseori americanii s-au întrebat de ce europenii s-au arătat reticenți să servească gheață în băuturile lor. Și dacă se întâmplă ca uneori să li se pună gheață în pahar, sunt doar câteva cuburi plutind pe deasupra, nicidecum paharul plin ca în cazul băuturilor servite în Statele Unite.
O tânară bloggeriță chiar a scris un articol cu o tentă ușor haioasă în care își punea această întrebare, observând tendința de evitare a gheții în călătoriile sale, dar și la emigranții din New York. O întrebare pe care ne-am pus-o și noi este, de ce oare iubesc atât de mult americanii gheața?
Da, se poate sa următoarea replică „Ce întrebări existențiale, nu mai erau probleme în lumea asta la care să reflectăm şi am ajuns să ne oprim la gheața din pahare”. Şi totuși, descoperim că lumea chiar s-a preocupat de lucruri de genul acesta. De exemplu cercetatorii britanici ( cine altcineva? simt că deja a devenit clișeu) au ajuns la concluzia că aceste cuburi nu sunt atât de inofensive pe cât par.
Aparatele de înghețat, recipientele în care este pusă apa dar și apa în sine au fost, în multe cazuri, contaminate.
Apa trebuie să respecte niște standarde. De exemplu, să o consideri un ingredient al băuturii, să accepţi că îi poate modifica gustul și să urmărești să o facă în bine. Pentru asta trebuie să ții cont de transparența și de starea acesteia și foarte important, să nu fie apă de la chiuvetă.
Un alt argument împotriva folosirii gheții este acela că diluează băutura, prin urmare gustul nu mai este cel autentic. În plus îi scade din valoare iar cumpăratori ar putea să se simtă păcăliți.
Cât despre impactul pe care apa îngheţată îl are asupra sănătății şi a corpului, chiar presupunând că respectă toate normele șică este lipsită de impurități, nefiind contaminată, putem să îl considerăm negativ, inexistent sau pozitiv?
În Turcia, de exemplu se obișnuiește să se consume ceai cald atunci când vremea este caldă, argumentând că acesta favorizează transpirația, ceea ce produce o răcire a corpului. Corpul are mai mult de muncă atunci când consumi o băutură rece, pe care acesta trebuie să o aducă la temperatura internă, de aceea îţi va fi şi mai cald!
Însă ambele mituri au fost demontate, deoarece se poate considera că doar câteva cuburi de gheaţă reprezintă o cantitate prea mică de lichid pentru a modifica temperatura corpului. Este ca și când ai arunca un cub de gheață într-o cadă plină cu apă fierbinte…
Voi ce părere aveţi despre aceste teorii? Cum preferați să serviți băuturile, la temperatura camerei sau cu gheaţă adăugată?
Daniela Podaru
Sursa: smithsonianmag.com
Foto: www.we-dwoje.pl