În general oamenii tind să asocieze stresul cu diverse probleme pe fond psihic, dar studiile au demonstrat că la fel de numeroase sunt şi cazurile în care stresul este un factor decisiv în provocarea unor boli fizice.
Starea de stres şi agitaţie continuă provoacă diverse afecţiuni ale organelor interne. De exemplu stresul poate provoca intensificarea bătăilor inimii şi presiune pe care vasele de sânge nu o pot tolera. Legătura dintre stres şi accidentele vasculare este una destul de cunoscută, datorită frecvenţei cazurilor.
Una dintre cele mai grave consecinţe ale stresului este cauzată sistemului digestiv. Starea de agitaţie uneori poate cauza încetinirea unor funcţii cu rol imediat. Dacă suntem agitaţi, nervoşi şi stresaţi cu siguranţă vom amâna mesele sau vom consuma ceva într-un ritm rapid dăunător procesului de digestie. Organele interne sunt interdependente unele de alte, aşadar o problemă va duce la o serie întreagă de alte probleme.
Stresul continuu cauzează slăbirea sistemului imunitar, astfel suntem expuşi la diverse infecţii. O dată lipsiţi de protecţia sistemului imunitar, diverşii inamici din natură (bacterii şi viruşi) nu vor pierde nici o oportunitate de a ne invada organismul.
O urmare gravă a stresului este lipsa de somn. Datorită grijilor, a diverselor sarcini de la muncă, sau a nesiguranţei, mulţi nu sunt capabili să se odihnească corespunzător. Este recomandat să se evite cofeina la ore târzii, un pahar cu lapte fiind mult mai indicat.
Anxietatea crează depresie şi atacuri de panică, teamă din motive necunoscute.
Multe studii au demonstrat că există o legătură evidentă între stres şi mai multe forme de cancer, aşa că cele mai noi tratamente pentru bolnavii de cancer includ şi terapii de relaxare.
Cristina Mîrzoi
Surse foto:
pinterest.com
www.badpolitics.ro