Cum îți îngrijești pisica?

Pisicile sunt nişte animale absolut încântătoare. Însă, pentru a le asigura o viaţă lungă şi sănătoasă, trebuie să le îngrijiţi în mod adecvat. Indiferent de sex, rasă sau de vârstă sunt câteva activităţi esenţiale pe care trebuie să le îndeplineşti pentru a avea o pisică fericită.

În primul rând, asigură-te că îţi duci pisica la veterinar, în mod regulat, pentru vaccinurile de care are nevoie, dar şi pentru controale generale. A alege veterinarul pisicii tale, este la fel de important ca alegerea medicului tău de familie.

Orice pisică vaccinată pentru prima dată, va avea nevoie de o serie de vaccinuri, făcute la o distanţă de câteva săptămâni una de alta. Pentru pisicile mici, aceste vaccinuri pot fi făcute începând cu vârsta de 7 sau 8 săptămâni şi vor continua până la 4 luni.

Vaccinul antirabic se administrează o singură dată la pisicile care au peste 3 luni şi adulţilor de orice vârstă. Fii vigilent și dacă observi ceva ciudat în comportamentul pisicii tale, ceva te îngrijorează, cum ar fi, de exemplu felul în care miaună, în care se mişcă, felul în care mănâncă sau schimbări în comportamentul ei, du-o la veterinar.

Periază-ţi pisica, regulat. Acest lucru este foarte important, deoarece previne formarea ghemotoacelor de blană, stimulează circulaţia sângelui, iar pisica va lăsa mai puţin păr, atunci când o mângâi şi vei întări relaţia ta cu ea.

Dacă pisica ta are blana lungă, o perie cu ace este cea mai potrivită. Pentru zonele mai mici, cum ar fi în jurul feţei şi a urechilor, poţi folosi o perie plată, în formă de triunghi. Dacă vrei să foloseşti un pieptene, alege unul cu dinţi rari. Pentru pisicile cu blana scurtă, foloseşte un pieptene cu dinţii deşi.

Pentru o pisicuţă, este recomandat să cumperi o perie mai mică şi mai delicată.

Asigură-te că îţi hrăneşti pisica cu mâncarea potrivită, atunci când trebuie şi atât cât este nevoie. O idee bună este să îi dai de mâncare atunci când mănânci şi tu, astfel nu va pofti la masa ta. Nu îţi obişnui pisica, cu mâncarea ta. Nu îi da cantităţi foarte mari. Un bol mic este suficient. Pisicile nu pot supravieţui ca vegetariene. Unul din nutrienţii care se găsesc în proteina animală de care pisica ta are nevoie pentru a putea trăi, este un amino acid numit taurină.

Este important să îi dai apă în fiecare zi. Nu îi da însă lapte, deoarece nu îl poate digera.

Dacă tot ai decis să faci pasul spre a-ţi lua o pisică, găseşte timp să creezi o legătură cu ea. Doar dându-i de mâncare, periind-o sau ducând-o la veterinar, nu va fi suficient şi va îndeplini nevoile ei. Te poţi cuibări cu pisica ta atunci când citeşti o carte, o poţi ademeni cu o jucărie, vă puteți juca împreună cu o minge de cauciuc, timp de 10 minute sau poţi doar s-o mângâi. Nu uita să faci aceste lucruri cât mai des.

Cumpără un stâlp de scărpinat şi un ansamblu de căţărat, deoarece pisicile au nevoia înnăscută de a se scărpina, fiind un comportament rămas de pe vremea când trăiau în sălbăticie, ce le permitea să-şi marcheze teritoriul. Pisicile iubesc locurile la înălţime, aşa că un astfel de căţărător îi va da satisfacţia unei vederi panoramice a împrejurimilor ei.

Pune-ţi pisica să facă mişcare. Dacă o laşi de capul ei, nu va face mai nimic. Fii antrenorul ei personal! Jucăriile sunt o metodă sigură de a o pune în mişcare. Aruncă jucării prin casă şi pune-o să le fugărească şi să le prindă. Dacă oboseşti, foloseşte lanterne pentru a o menţine activă.

Dacă ai două pisici, trebuie să ai două litiere, câte una pentru fiecare. Menţine-le curate în permanenţă. Experimentează cu diferite tipuri de nisip, pentru a găsi ceva pe placul pisicii tale.

Nu în ultimul rând, gândeşte-te foarte bine atunci când te decizi să laşi pisica afară, deşi mulţi oameni spun că o pisică va găsi singură drumul înapoi spre casă, nu te amăgi. Poate deveni dezorientată, dacă se sperie. Alte riscuri ar mai fi și paraziţii pe care îi poate lua, anumite boli  sau chiar poate fi rănită de alte animale. Dacă vrei să aibă parte de o plimbare afară din mediul casei tale, ia în considerare plimbarea ei, cu un ham şi o lesă.

Chiar dacă te vei confrunta cu multe provocări în postura de proprietar de pisică, acum ştii care sunt condițiie principale pe care trebuie să le respecți, pentru ca pisica ta să fie fericită şi sănătoasă.

Ana Darstaru

Surse foto:

healthypetfoodguide.com

drsfostersmith.com