Oricând poate fi un cutremur. Oricând planeta poate fi lovită de un meteorit care ar putea schimba întreaga structură atmosferică a planetei. Oricând poate fi o inundaţie devastatoare care să îţi distrugă bunurile, sau un incendiu care să te oblige să te muţi. Oricând poate apărea un pericol biologic înfiorător.
Fiindcă dezastrele se pot întâmpla în orice moment şi ar fi util să creezi scenarii pentru toate acestea, am pregătit un ghid care să te ajute să îţi salvezi şi animalul în caz de pericol.
Lumea pare să experimenteze mai multe probleme ca niciodată, codurile portocalii de la Administraţia Naţională de Meteorologie par că se succed pe bandă rulantă, astfel încât e necesar să dezvolţi planuri de urgenţă pentru tine şi familia ta. Iar dacă ai un animal, asta înseamnă că trebuie să îl incluzi şi pe acesta, în aceste planurile tale.
De multe ori, în timpul dezastrelor naturale, proprietarii de animale îşi abandonează animalele, gândindu-se că se vor descurca singure. Adevărul este că animalele domestice nu vor supravieţui pe cont propriu. Fie vor fugi din casa, fie vor muri. Astfel încât, ca un proprietar responsabil de animale, trebuie să iei iniţiativa şi să te pregăteşti.
Poţi începe prin a verifica datele de pe colierul de identificare al animalului. Include numărul tău de telefon mobil, dar şi un număr al altui loc unde ai putea merge în caz de urgenţă. Fii întodeauna sigur că animalul îşi poartă zgarda cu aceste informaţii, fiindcă ar putea fi singurul lucru care te poate face să îl regăseşti dacă separarea se întâmplă în timpul unui dezastru. Gândeşte-te la posibilitatea de a utiliza un microcip.
Ar trebui să ai întodeauna o fotografie recentă a animalului tău.
Fii sigur că ai la îndemână o lesă sau un ham. S-ar putea să nu ai prea mult timp să împachetezi lucrurile animalului tău. Dar dacă ai aceste obiecte deja pregătite, le poţi lua şi poţi ieşi pe uşă în doar câteva secunde.
O rezervă de hrană în portbagajul maşinii ar fi o idee bună. Cu cât mai puţine lucruri ai nevoie în caz de urgenţă, cu atât mai repede vei fugi din calea pericolului.
Dacă ştii că vei avea nevoie de un hotel în cazul unui dezastru, ar trebui să te pregăteşti dinainte. Sigur că nu vei avea timp să faci rezervări, fiindcă asemenea situaţii vin neanunţate, însă poţi păstra o listă de hoteluri (cu adresa şi numărul lor de telefon) care acceptă animale.
Asta te poate ajuta să salvezi timp preţios şi poate chiar să găseşti o cameră foarte bună. Dacă nu poţi găsi un loc în care să îţi poţi lua animalul, gândeşte-te să contactezi adăpostul local pentru siguranţa temporară a acestuia.
Dacă ai o pisică, aminteşte-ţi să iei o cutie cu nisip. E puţin probabil ca o pisică să meargă la baie în altă parte, mai ales dacă e un animal de interior. Vei vrea să fii cât mai pregătit posibil. În cazul unui dezastru teribil, s-ar putea să nu mai găseşti deschise magazinele de unde ai putea achiziţiona obiectele de care ai nevoie.
De asemenea, nu uita să iei medicamentele de care animalul tău ar putea avea nevoie.
Dacă ai o pasăre, ea trebuie transportată în colivie. Cel mai bine ar fi să introduci câteva fructe cu un conţinut crescut de apă, în locul unei rezerve propriu-zise de apă. Dacă e frig, poţi înveli colivia cu o pătură.
Instrucţiunile pentru reptile sunt similare celor expuse mai sus pentru păsări.
Dacă aştepţi până în ultimul moment să evacuezi zona, e puţin probabil că îţi vei putea lua animalele cu tine. Aşa că, dacă poţi evacua zona mai devreme, fără ajutorul forţelor de la serviciul pentru situaţii de urgenţă, fă-o.
Când adopţi un animal, gândeşte-te la spaţiul de care are nevoie ca să se simtă bine. Dacă nu ai destul, poate ar fi mai bine să creşti un animal mai mic.
Ca întotdeauna, ar trebui să te îngrijeşti de tine şi de familia ta, însă asta nu înseamnă că e bine să îţi neglijezi animalul. Ca proprietar, ai responsabilitatea de a-i purta de grijă. Asta înseamnă că trebuie să ai grijă ca nevoile lui să fie satisfăcute.
Dacă eşti pregătit dinainte, nici măcar nu ţi se va părea dificil să îţi iei animalul cu tine. Când dezastrul se va petrece, îţi vei lua familia şi animalul şi vei pleca.
Situaţiile de urgenţă se pot întâmpla oricând şi oriunde, uneori fără avertisment, aşa că este bine să fii pregătit.
Veronica Enuşcă
Surse foto: