„Să ai talent şi să fii artist înseamnă să vezi altfel decât marea majoritate a oamenilor. Cu această calitate ori te naşti, ori o cultivi de la vârsta cât mai fragedă. Şi nu are legătură cu aparatul de fotografiat, tipul sau marca lui, decât într-o proporţie foarte mică.” (Dragoș Manea)
InStilulMeu: Ce tip de fotografie abordaţi şi care sunt deosebirile între tehnicile photo, atunci când realizaţi fotografie profesionistă de nuntă, de exemplu, spre deosebire de fotografia de modă?
Dragoș Manea, fotograf profesionist: Abordez mai multe genuri de fotografie şi anume: fotografia de fashion, modele, produse alimentare, interioare de clădiri, evenimente. Fiecare dintre ele necesită alte tehnici. Ca şi exemplu, atunci când faci un book pentru un model, trebuie să scoţi în evidenţă calităţile modelului şi expresivitatea, contează mai puţin ce haine poartă. Însă, când ai de-a face cu o şedinţă de fashion, trebuie scoasă în evidenţă haina, atât prin mişcările modelului cât şi prin poziționarea luminilor.
La fotografia de produs trebuie să ai grijă ca produsul să arate impecabil înainte de a fi fotografiat. Şi lumina trebuie să pice în aşa fel încât să îi scoată în evidenţă calităţile şi să arate apetisant, în cazul în care este vorba despre mâncare.
ISM: Care sunt lucrurile pe care ar trebui să cunoască un potenţial client despre domeniul foto atunci când abordează un fotograf, astfel încât să facă munca mai eficientă?
D.M.: În primul rând, clientul trebuie să ştie ce vrea, apoi să caute un fotograf care are un portofoliu cât mai apropiat de ceea ce doreşte. Apoi, mai trebuie să ştie că o imagine bună necesită un timp destul de mare de realizare, atât în ceea ce priveşte potrivirea luminilor, cât şi prelucrarea.
ISM: Când a început pasiunea dvs. pentru fotografie şi cum s-a dezvoltat?
D.M.: În 2005 am început ca un simplu hobby. Treptat au aflat de pasiunea asta, de la prieteni şi de la colegi, sau de la alţi oameni care au devenit clienţi. Au văzut ce fac şi când au avut nevoie au apelat la mine. În 2006 am renunţat la locul de muncă şi m-am axat numai pe fotografie. Am făcut un site, am început să lucrez serios la portofoliu şi să îmi caut colaboratori şi potenţiali clienţi.
ISM: Cu ce fel de clienţi lucraţi şi ce fel de fotografie vă place să faceţi, mai mult?
D.M.: Clienţii mei provin din domenii foarte diferite şi sunt oameni deosebiți. Am avut ocazia să lucrez cu firme mari şi renumite, dar şi cu firme mai mici, „de cartier”. Şi asta este bine, pentru că niciodată nu intevine plictiseala sau rutina. Un client mare are pretenţii mari şi buget bun, altul mai mic are bugetul mai slab, dar şi pretenţiile sunt mai mici. Însă important este ca fiecare să fie mulţumit de rezultatul final.
ISM: Ce înseamnă să ai talent şi să fii artist în domeniul fotografiei? Este suficient să fii posesorul unui aparat profesionist sau poţi să realizezi artă şi cu aparatură mai puţin bună?
D.M.: Să ai talent şi să fii artist înseamnă să vezi altfel decât marea majoritate a oamenilor. Cu această calitate ori te naşti, ori o cultivi de la vârsta cât mai fragedă. Şi nu are legătură cu aparatul de fotografiat, tipul sau marca lui, decât într-o proporţie foarte mică. Sunt pe internet o grămadă de fotografii de artă realizate cu un aparat vechi, pe film sau cu un telefon mobil. Faptul că ai un aparat bun ţine de condiţia financiară, nicidecum de viziune.
ISM: Există cursuri de perfecţionare în arta fotografiei realmente utile în România? Cum sunt acestea faţă de cele internaţionale?
D.M.: Sincer să fiu nu m-a interesat acest subiect, cel puţin în ceea ce priveşte România, aşa că n-aş putea să vă răspund. Ştiu că era un curs bunicel pe la Sala Dalles.
ISM: Să presupunem că sunt un începător în fotografie, îmi cumpăr un aparat şi vreau să mă apuc să fac poze. Ce abordare ar trebui să am, cum mă sfătuiţi să încep?
D.M.: Trebuie să încerci mereu să vezi altfel, să priveşti din alte unghiuri decât cele obişnuite. Să experimentezi mult. Să ai o cană de cafea pe masă şi să încerci să o priveşti şi să o fotografiezi şi de sus şi de la nivelul mesei, să încerci să o pui în relaţie cu alte elemente de pe birou.
ISM: Am văzut pe site-ul dvs. că realizaţi fotografie nud. Este acest tip de fotografie unul mai dificil de realizat? Dacă da, din ce puncte de vedere?
D.M.: Nudul este ceva mai dificil din două puncte de vedere. Primul, este greu să fii original. Pentru că sunt atâtea picturi şi fotografii de nud, încât e destul de greu să vii cu ceva nou. Este normal ca nudul să pasioneze atât fotografii cât şi pictorii, aşadar sunt multe lucrări bune şi multe teme făcute. Ai un corp gol, nu ai haine sau accesorii cu care să poţi să te legi de ambient, să le asortezi sau ceva.
Al doilea, între un nud artistic şi o fotografie cu tentă sexuală este o linie destul de fină pe care trebuie să ai grijă să nu o treci.
ISM: Ce vă place şi ce nu, în peisajul fotografic autohton?
D.M.: La noi îmi place că există diversitate. Sunt fotografi mai slabi şi mai buni. Iar fotografia este acum accesibilă oricui. Atât timp cât există diversitate înseamnă că există concurență, iar concurența nu face decât ca fiecare să îşi dorească să evolueze şi să fie mai bun.
Spre exemplu, acum 5-6 ani în fotografia de fashion existau doar câteva nume. Acum cred că fotografi buni de fashion sunt peste 20. Ce nu-mi place: mai sunt şi oameni care nu vor să evolueze, le este bine aşa cum sunt. Am văzut câţiva care, de ani buni fac aceleaşi lucruri, în aceleaşi decoruri, cu luminile aranjate la fel.
Pentru ISM, Adelina Turcu
Sursa foto: