Atunci când nu ştii dacă ceea ce este mult pentru tine este mult şi pentru ceilalţi, este greu să controlezi porţiile din farfurie. Mai jos găseşti câteva trucuri care te ajută să scapi de obiceiul de „a mânca tot din farfurie” .
Mănâncă din farfurii albastre. Cercetătorii americani au descoperit că albastru te determină să reduci porţia de mâncare fără să vrei. Până în momentul în care îţi vei cumpăra veselă albastră încearcă să pui în farfurie aceeaşi porţie de mâncare şi să laşi 2-3 guri pentru început, apoi încă 2-3 guri. Stomacul se va micşora şi vei reduce porţia treptat.
În copilărie eram forţaţi să terminăm tot din farfurie şi ne forţam stomacul, el astfel mărindu-se.
Informaţia la creier ajunge mai greu în ceea ce priveşte saţietatea, după cum susţin cercetătorii. Ia guri mici de mâncare şi mestecă bine. În aproximativ 20 de minute de la prima înghiţitură creierul primeşte informaţia de saţietate, timp în care noi putem mânca mult mai mult decât este necesar, de fapt.
Atunci când ai poftă de dulce mănâncă ceva acru precum citrice sau murături. Acru taie pofta de dulce. Când trec câteva zile fără „ceva dulce” nu vei mai fi tentată să mănânci.
Nu mânca nimic înainte de a te băga în pat. Dacă mănânci toată noaptea aparatul tău digestiv va digera alimentele şi te vei trezi obosit, iar în timp vor apărea dureri de stomac, pancreas, fiere. În primele zile va fi greu să te abţii de la mâncatul după ora 18:00, dar dacă te laşi distrasă de la asta, vei constata că te simţi mai bine şi vei pierde în greutate.
Dormi cel puţin 8 ore pe noapte şi nu pierde nopţile. Persoanele obosite mănâncă mai mult şi mănâncă şi pe timpul nopţii. Dacă organele aparatului digestiv nu se vor odihni, ele vor funcţiona mai lent, digestia se va face mai greu şi te îngrași.
Nu amesteca culorile în acelaşi moment al mesei. Specialiştii au descoperit că slăbim mai uşor dacă mâncăm o singură culoare la aceeaşi masă:
Alb: albuş de ou, lapte, brânză, ceapă, iaurt, ciuperci crude, păstârnac.
Galben: porumb, gălbenuş de ou, cartof, pepene galben, bostan.
Oranj: morcov.
Mov: coacăze, afine, mure.
Roşu: roşie, sfeclă.
Verde: salată, ceapă verde, ardei gras, castravete, mazăre, fasole verde.
Anca Ciobanu
Surse foto:
spinningmyplates.wordpress.com