De cele mai multe ori, poti avea un chist ovarian fara sa stii, chisturile determinand simptome doar atunci cand au crescut in dimensiuni sau au caracteristici mai putin obisnuite. In general, un chist nu prezinta complicatii si dispare de la sine dupa o luna sau doua (chisturile denumite functionale), insa exista situatii cand se prezinta sub forme mai complexe (endometriom, chist dermoid), uneori chistu seros sau mucinos sau chiar asociate cu cancerul ovarian Doar un medic ginecolog sau imagist iti poate spune cat de grav este acel chist, iar solutia cea mai buna de a-l depista la timp, atat pe acesta cat si afectiunile cu care este asociat, este sa mergi periodic la control.
Cum poti afla daca ai un chist ovarian
Un chist ovarian poate fi descoperit in timpul unui examen pelvin de rutina, situatie in care se vor recomanda investigatii specifice pentru determinarea tipului, marimii si caracterului benign sau malign al acestuia.
Principala metoda de diagnosticare a unui chist este ecografia abdominala sau transvaginala, cea din urma oferind informatii mai precise. In urma acesteia se poate stabili marimea, continutul acestuia si pozitionarea lui.
Exista insa si situatii in care o ecografie nu va fi suficienta pentru un diagnostic precis. Daca acesta are dimensiuni foarte mari, provoaca dureri si/sau sangerari vaginale, daca persista mai mult de 3 cicluri menstruale in pofida tratamentului aplicat anterior sau daca a aparut in afara perioadei reproductive (la fete, care nu sunt inca la menstruatie sau la femei cu menopauza), medicul va recomanda noi investigatii. Printre acestea se numara:
– ecografia Doppler: examineaza vascularizarea chistului, fiind utila in determinarea malignitatii chistului (chisturile canceroase sunt in general puternic vascularizate)
– dozarea markerului CA125: consta in masurarea nivelului proteinei CA125 din sange, nivelul ridicat al acesteia fiind un indicator al cancerului ovarian sau al unor afectiun precum endometrioza, fibromul uterin sau boala inflamatorie pelvina
– laparoscopia: consta in examinarea ovarelor cu ajutorul unei surse luminoase introduse in abdomen printr-o mica incizie; aceasta ofera informatii suplimentare referitoare la chistul ovarian si poate fi utilizata si pentru extirparea acelui chist
Variante de tratament
“Chisturile ovariene nu pot fi prevenite in totalitate prin nici o metoda, dar exista anumiti factori care scad riscul dezvoltarii lor. Aparitia acestora fiind legata cauzal de ovulatie, principala solutie este asociata cu lipsa ovulatiei – rezultata prin administrarea de anticonceptionale (de obicei cele cu nivel mai ridicat de hormoni) sau in perioada sarcinii si a primelor 6 luni de alaptare. De asemenea, un rol important il ocupa examenele ginecologice si ecografiile pelvine/ transvaginale periodice, care pot contribui semnificativ la depistarea si diagnosticarea precoce a unui chist ovarian.”, a detaliat Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie și imagistică medicală și doctor în științe medicale, în cadrul Donna Medical Center.
Chiar daca este greu sa le previi, chisturile ovariene pot disparea in urma tratamentului. Mai mult, chisturile functionale de mici dimensiuni sunt in general inofensive si dispar de la sine dupa una – doua luni. De aceea, prima solutie de tratament este expectativa, medicul urmarind pe o perioada de cateva cicluri menstruale evolutia chistului, cu ajutorul ecografiilor.
Daca dupa 2-3 cicluri menstruale, chistul functional nu a disparut, este simptomatic sau prezinta trasaturi suspecte la ecografie, se va prescrie un tratament medicamentos, de obicei cu anticonceptionale. Acestea au rolul de a impiedica ovulatia si pot preveni evolutia chisturilor, cat si aparita altora noi. De asemenea, tratamentul poate fi completat de medicamente care sa amelioreze simptomele, de exemplu antiinflamatoarele nesteroidiene (precum Ibuprofenul) pentru controlul durerii.
In cazul altor tipuri de chisturi decat cele functionale, care nu dispar cu ajutorul anticonceptionalelor, se recomanda tratamentul cu agonisti ai eliberarii de gonadotropine (GnRH-agonisti). Acestia favorizeaza absenta ovulatiei prin scaderea nivelului de estrogen si progesteron, dar au reactii adverse destul de puternice si de aceea nu se prescriu pe o perioada mai mare de cateva luni.
Tratamentul chirurgical constituie o solutie viabila pentru indepartarea chisturilor ovariene atunci cand tratamentul medicamentos nu este eficient. De asemenea, se poate apela la o operatie daca medicul constata ca formatiunea a crescut in dimensiuni (are peste 7-8 cm), s-a rasucit, s-a rupt, provoaca dureri foarte puternice sau analizele si investigatiile anterioare l-au indicat ca fiind canceros.
Tratamentul chirurgical presupune indepartarea chistului (chistectomie prin laparoscopie sau laparotomie, daca este un chist foarte mare sau cu risc de cancer), indepartarea ovarului afectat (ovariectomie unilaterala) sau chiar histerectomie cu anexectomie totala (indepartarea ovarelor si a uterului), in cazul chisturilor canceroase, care s-au raspandit si in tesuturile alaturate.