Fiecare persoană care se angajează într-o relație are așteptări de la partener, iar acest lucru este reciproc. Aceste așteptări se bazează pe experiențele fiecăruia din trecut, din copilărie, a unor convingeri în urma relaţiilor eşuate, sau sunt formate în funcție de personalitate.
Oricât de multe lucruri ai în comun cu partenerul tău de viață, nu veți gândi niciodată la fel, deoarece fiecare om este unic în felul său, iar acest aspect nu poate fi schimbat.
Multe cupluri văd conflictul ca pe o cale de ieșire, apare teama care nu este niciodată un sfetnic bun iar ambii parteneri se pot simți amenințați. Atunci când ne simțim atacați, prima reacție este de a răspunde atacului, ceea ce nu este tocmai favorabil.
În loc să vezi conflictul ca pe o amenințare sau ca pe un impas din care crezi că nu vei mai putea ieși, încearcă să îl vezi ca pe o oportunitate de a repara greșelile și de a trece mai departe cu forțe noi. O bună modalitate de a evita conflictul este de a încerca să nu îți exprimi opinia atunci când nu este cazul.
Nu orice dezacord trebuie să fie un argument, iar atunci când te găseşti în mijlocul unui conflict, încearcă să îți cântărești vorbele deoarece de cele mai multe ori ele rezultă a fi foarte grele. Amintește-ți că celălalt este îndreptățit să își exprime părerea și că a dobândit pe parcursul timpului un set de experiențe diferit de al tău.
Răbdarea este primordială, cu toate că este greu să ne amintim de ea atunci când „luăm foc”. Cel mai favorabil mod de a evita cearta este de a lua o pauză atunci când situația scapă de sub control. Cu calm, discuția se poate relua ulterior când tensiunile nu mai sunt atât de apăsătoare.
Atacurile personale pot fi dure, foarte dăunătoare și de lungă durată iar partenerul fiind iritat, te poate răni fără intenţia de a îți face rău. Obiectivul tău trebuie să fie mereu cel de a rezolva problema, nu de a ieși învingător din luptă.
La final, după ce ați avut posibilitatea să lămuriți lucrurile și să ajungeți la un numitor comun, situația se va ameliora iar furtuna trebuie lăsată în urmă.
Conflictele sunt dureroase, dar pot fi văzute ca oportunităţi de apropiere fizică, psihică și sufletească, care va aprofunda sentimentele și va lega strâns relația.
Rolul uriaș al comunicării într-o relație nu poate fi contestat de nimeni, dar atunci când există probleme de comunicare, apar conflictele. Unii oameni sunt dispuși să recurgă la orice compromisuri pentru a le face pe plac celorlalți, chiar dacă ei sunt cei afectați. Alții pasează responsabilitatea în mâinile partenerilor și îi vor face astfel răspunzători pentru toate neînțelegerile.
Sunt persoane care se distanțează emoțional pentru a nu fi rănite iar altele se implică în conflict dar încearcă să aplaneze situația schimbând subiectul. Aceste tipuri de comportamente nu sunt benefice, din contră, situația trebuie abordată din alte unghiuri, pozitive.
Multe probleme minore ajung să devină subiecte de discuție din incapacitatea de a gestiona situația. Fiecare problemă are o rădăcină, uneori dificil de descoperit, dar cu perseverență o poți afla. Lipsa de încredere este deseori cauza care declanșează conflictul.
Oamenii se apropie datorită relaţiei deschise, care le permite să se cunoască.
Nu uita că partenerul tău ți-e și prieten, când v-ați cunoscut, relația voastră a fost una de prietenie care, în timp, a avansat. Privește-l ca pe un prieten foarte bun atunci când ai probleme, cu siguranță îți va da sfaturi bune.
Sunteți doi, sunteți o echipă, faceți lucrurile care vă plăceau când v-ați cunoscut, sau reinventați-vă. O să trezească noi emoții în interiorul vostru. Calitățile celuilalt nu trebuie uitate, amintește-ți „te-am plăcut și te-am ales pentru că…”
Dar mai înainte de toate trebuie să existe respect, care constituie baza unei relații solide și de lungă durată.
Ianula Gioga