Cu un simplu click, oamenii pot cumpăra orice, online – de la alimente la maşini, de la poliţe de asigurare, la împrumuturi. Lumea comerţului electronic, cunoscut sub numele de e-commerce, facilitează accesul cumpărătorilor la sute de magazine online, aceștia putând să plătească fără să părăsească domiciliul.
Pentru multe persoane, internetul a luat locul după-amiezei de duminică pentru cumpărături. Consumatorii se aşteaptă ca vânzătorii să aibă produsele valabile pe internet, cât şi să ofere un sistem de plată sigur şi simplu.
În orice caz, aceleaşi lucruri ca și în viaţa reală se pot întâmpla şi pe internet: câteodată este vorba despre o simplă eroare de computer, iar alteori cumpărătorii sunt victimele unor pricepuţi într-ale escrocheriilor.
Aşa cum în viaţa reală trebuie să iei măsuri pentru a-ţi proteja banii, atunci când mergi la un bancomat îţi protejezi codul PIN de privirile curioşilor şi nu-ţi laşi poşeta nesupravegheată şi în mediul online este nevoie de multă prudență.
În cele ce urmează îţi vom da câteva sfaturi pentru a-ţi face cumpărăturile într-un mod cât mai sigur şi mai plăcut.
Cumpără numai de pe site-urile care oferă o conexiune securizată atunci când transmiţi datele cardului. Site-urile securizate folosesc tehnologie de criptare atunci când transmit informaţia din computerul tău în computerul vânzătorului online.
Criptarea amestecă informaţia transmisă, precum numărul cardului, pentru a o proteja de hackeri. Singurii oameni care o pot decripta, sunt cei cu acces privilegiat şi legal. Îţi poţi da seama uşor cu ce fel de site ai de-a face, în primul rând uitându-te la link: cele sigure au https://
O altă modalitate prin care poţi afla dacă respectivul site e sigur, este uitându-te în fereastra linkului dacă apare un lacăt: dacă acel lacăt este deschis, cel mai probabil aceea nu este o conexiune sigură.
Şi încă ceva, conexiunile sigure au un fond verde în dreptul linkului. Citeşte ghidul comerciantului în privinţa politicilor de stocare a datelor tale pentru a afla cum le păstrează în computer.
E recomandat să închei tranzacţii cu site-urile pe care le cunoşti. Dacă un nume nu-ţi este familiar, atunci caută informaţii despre acel site înainte să cumperi de acolo. Apoi dacă te hotărăşti să cumperi de la ei, începe cu o comandă mică pentru a afla dacă sunt de încredere.
Companiile de încredere afişează adresa şi cel puţin un număr de telefon. Sună la acel număr de telefon şi pune-le întrebări pentru a vedea dacă poţi avea încredere în ei. Întreabă cum este politica de returnare, cum gestionează plângerile, dacă returnează banii sau oferă credite pe care le poţi folosi la ei în magazin.
Fii atent la spam! Există multe e-mail-uri spam care îţi cer să divulgi informaţii personale precum adresa, numele complet, numărul cardului şi chiar PIN-ul pentru sondaje de opinie, în schimbul unei sume de bani.
Nu te lăsa înşelat, majoritatea sunt folosite pentru furturi de identitate sau de cărţi de credit. Verifică întâi adresa de e-mail folosită pentru a trimite spam-ul. Dacă aceasta este una cunoscută, este în regulă, însă dacă este o adresă de e-mail „fantomă” şterge spam- ul. În plus, ar trebui să ştii că de fiecare dată când te abonezi la newslettere ar trebui să adaugi adresa lor de e-mail la contacte pentru a te asigura că primeşti mesajele în inbox.
Reguli de aur:
1. Nu divulga CNP-ul! Ai grijă la concursurile care cer copie după buletin pentru trimiterea premiului, fac asta pentru a verifica corectitudinea datelor cu care te-ai înscris şi vârsta, aşa că înainte să le trimiţi această copie şterge într-un program de editare: CNP-ul, seria şi numărul buletinului.
2. Atunci când faci cumpărături online nu eşti obligat să răspunzi decât la întrebările absolut necesare pentru procesarea comenzii, marcate deseori cu asterisc (*).
3. Nu divulga parola nimănui! Multe site-uri cer să te loghezi înainte de a plasa comanda cu username şi parolă. Ţine această parolă numai pentru tine şi nu alege una obişnuită, ci una formată din cifre şi litere.
4. Nu da click pe orice link! Multe link-uri sunt trimise pentru a fura datele stocate în calculatorul personal, precum parole, sau pentru a-ţi trimite un pachet frumos de viruşi. Prin urmare, verifică de la cine primeşti acel link înainte de a-l accesa. Chiar dacă este de la cineva cunoscut, ai grijă să ceri mai multe detalii înainte.
5. Printează sau salvează în calculator o copie a facturii emise în urma procesării comenzii.
Ţine cont de aceste reguli şi sfaturi înainte de a face cumparături online, furtul de identitate sau de cărţi de credit este o problemă reală. Chiar dacă nu iţi imaginezi asta, chiar tu poţi fi următoarea victimă. Spor la cumpărături plăcute şi în siguranţă!
Laura Săraru
Surse foto: