Cum să identifici psihoza postpartum și cum scapi de ea

Pshihoza postpartum este o boală destul de rară în comparație cu ratele de depresie postpartum sau de anxietate. Ea apare în general, într-un caz sau două din 1000 de nașteri. Debutul bolii este de obicei brusc, iar de cele mai multe ori în primele patru săptămâni după naștere.

Printre simptomele bolii se pot număra: iluzii sau credințe ciudate, halucinații, hiperactivitate, insomnie, paranoia și suspiciunea, schimbări rapide ale dispoziției, dificultatea de a comunica ceva la timp.

Din păcate, deși multe femei cu această boală își dau seama că ceva este în neregulă cu ele, mai puțin de 20% dintre ele vorbesc despre asta cu medicul de familie. Mai trist este faptul că psihoza postpartum este de multe ori diagnosticată greșit sau este considerată depresie postpartum, împiedicând astfel atenția medicală de care are neapărat nevoie persoana în cauză.

Femeile care primesc tratament adecvat răspund, de cele mai multe ori bine, dar de obicei au depresie postpartum înainte de terminarea tratamentului. Cu toate acestea, fără tratament, psihoza poate duce la consecințe extrem de grave. Psihoza postnatala are o rată de sinucidere de 5% și o rată de pruncucidere de 4%.

Cine este în pericol?

Femeile cu un istoric personal sau familial de psihoză, tulburare bipolară sau schizofrenie au un risc crescut de a dezvolta psihoză postnatală. În plus, femeile care au avut un episod de psihoză postpartum în trecut, au între 20% și 50% mai multe șanse de a experimenta boala din nou, într-o sarcină viitoare.

Cauzele psihozei postpartum

Experții nu sunt foarte siguri de ce se instalează psihoza postnatală. Cu toate acestea, ei ne oferă o varietate de explicații pentru această tulburare. Factorii care contribuie la instalarea bolii includ lipsa de sprijin social și emoțional, sentiment scăzut al stimei de sine din cauza aspectului fizic de după naștere, senzație de mamă incapabilă, inadecvată, sentimentul izolării și singurătății, probleme financiare și o schimbare majoră ce poate avea loc în viața mamei cum ar fi începerea unui nou loc de muncă.

Tratarea psihozei postpartum

Psihoza postpartum este considerată a fi o urgență de sănătate mintală și prin urmare necesită atenție imediată deoarece femeile care suferă de această boală nu sunt întotdeauna capabile sau dispuse să vorbească cu cineva despre problema lor.

Este foarte important și necesar ca partenerul persoanei bolnave sau un alt membru al familiei să le ajute și să obțină la timp asistența medicală de care au nevoie. Boala se tratează în general cu medicamente, de obicei medicamente antipsihotice și antidepresive, uneori cu medicamente împotrivă anxietății.

Dacă o femeie consideră că reprezintă o amenințare pentru ea sau pentru cei din jur, va fi spitalizată pentru o scurtă perioadă de timp. Multe dintre femei pot beneficia și de consiliere psihologică și terapie de grup. Cu o îngrijire adecvată, cele mai multe femei sunt capabile de recuperare, astfel boala este vindecabilă.

În concluzie, psihoza postpartum este o stare mintală, destul de gravă, deoarece riscul de pericol este mare, psihoza postnatală afectează gândirea și judecată irațională, femeile pot reacționa extrem de violent fără să-și dea seama, iar monitorizarea și atenția medicală imediată sunt foarte importante în tratarea ei.

Ai auzit astfel de cazuri? Cum s-au manifestat persoanele afectate?

Lorena Claudia Dăduț