Nu puține sunt femeile care își cresc copiii fără tată în ziua de astăzi. Dacă te numeri printre mămicile singure, o adevărată provocare pentru tine va fi atunci când copilul tău va crește și va începe să-și dea seama de mediul în care trăiește. Se poate ca la școală să vadă că alți copii au tată și el nu. Atunci încep și întrebările.
Răspunsurile trebuie să fie cât mai simpliste și pe înțelesul lor. De exemplu, dacă fiica ta de 4 ani te întreabă “Unde este tatăl meu?” nu este necesar să îi explici că tatăl v-a abandonat și că a plecat cu alta, ci să îi spui “Tatăl tău trăiește în afara orașului”, “Tata nu locuiește aici deoarece trăiește în altă casă mai aproape de serviciul lui” sau “ Nu știu unde este tatăl tău pentru că este plecat de mult timp într-o călătorie”.
Pe măsură ce vor crește, lucrurile se vor complica!
– Înainte să ai astfel de discutii cu copilul tau, evaluează ce simți pentru tatăl lui.
Încearcă să fii obiectivă și separă faptele de sentimentele tale. Dacă nu poți aborda destul de detașată acest subiect, cere ajutorul unei a treia persoane care să poată sa fie obiectivă pentru a te ajuta să planifici ce-i vei spune copilului tău.
– Important este să-ți amintești că experții recomandă să nu ignori întrebările celor mici.
Răspunde-le la nelămuriri și dacă nu știi un răspuns, spune-le pur și simplu că nu știi sau că o să te gândești un pic și apoi îi vei explica.
–Când vei vorbi cu el despre acest subiect, încearcă să fii cât mai obiectivă, astfel încât să îi dai posibilitatea copilului să-și formeze propria opinie.
Spune-i adevarul, dar nu te simți obligată să-i detaliezi tot ceea ce s-a întâmplat. Uneori există amintiri foarte dureroase care nu trebuie să fie împărțite cu copiii pentru a evita un rău mai mare. Poți să le spui că tu nu erai mulțumită când locuiai cu tatăl său, în loc să folosești fraze precum “Tatăl tău mă făcea nefericită”.
–În cazul în care nu și-a cunoscut niciodată tatăl și dorește să-l vadă, poți să îi arăți o poză ca să își poată imagina chipul său.
Este esențial ca fiul sau fiica ta să nu simtă că valoreaza mai puțin pentru că nu are un tată acasă. Evită să-i spui că tatăl l-a respins, că nu-l iubește sau să faci vreun comentariu care să-i afecteze încrederea în sine. Nu uita niciodată că munca pe care o faci este demnă de lăudat. Este nevoie de multă putere pentru a crește singură unul sau mai mulți copii.
Alte sfaturi pentru a depăși cu brio astfel de situații
Manageriază stresul !
Știm că nu este ușor și că uneori responsabilitățile te epuizează. Ține cont însă, că cel mai important este să ai grijă în primul rând de propria persoană pentru a putea să-ți crești copilul. Dacă tu nu ești bine, acest lucru va avea repercursiuni asupra stării psihice sau chiar asupra sănătății copilului.
Învață să te organizezi cât mai bine pentru a mximiza puținul timp de care dispui pentru a-l petrece cu el și accepță că nu poți fi perfectă în tot ceea ce faci, oricât de mult ai încerca.
Nu uita că fiul sau fiica ta depind întru totul de tine!
Indiferent dacă tatăl este sau nu implicat într-un anumit fel în creșterea copilului, învață să fii ordonată și din punct de vedere financiar. Deși sună tragic, trebuie să te gândești la ce s-ar întâmpla cu copilul tău dacă tu ai păți ceva.
Încearcă să obții o asigurare care să îl lase pe el ca și beneficiar și alege pe cineva de încredere pentru a-i fi tutore legal. Lasă totul în scris, dacă se poate la un notariat public, cu atât mai bine, pentru ca apoi să nu apară vreun oportunist care să profite de copilul tău.
Nu te mai simți vinovată pentru tot!
Copilul tău vrea să te vadă fericită. Faptul că tu te simți vinovată nu-l va ajuta deloc, din contră, îi v-a transmite nesiguranță.
Tu și el sunteți o familie, chiar dacă tatăl locuiește sau nu cu voi. Și fiecare familie este distinctă și liberă să se ghideze după propriile alegeri și credințe. Nu lăsa prejudecățile străinilor sau persoanele bine(ori prost) intenționate să-ți spună cum trebuie să-ți trăiești viața sau cum să-ți crești copilul.
Recunoaște-ți limitele!
Nu poți fi mamă și tată în același timp. Încearcă doar să fii cea mai bună mamă, date fiind circumstențele. Când vor exista moment în care te vei simți depășită de situație, încearcă să afli cât mai multe posibil din alte medii, precum cărți sau conversații cu alți bărbați.
Găsește sprijin!
Nu trebuie să faci totul singură. Dacă familia ta nu te sprijină sau locuiește departe de tine, caută ajutor printre prieteni, vecini sau la părinții ai caror copii merg la aceeași grădiniță sau școală cu fiul/fiica ta.
Fi diplomată!
Când cei din jur te vor critica sau vor face comentarii răutăcioase despre mamele singure, îndreaptă erorile acelor persoane, cu diplomație, dar în mod direct. Dacă tu te respecți, ceilalți vor face la fel.
Sursa foto: Google