Femeile însărcinate chiar trebuie să mănânce cât doi?

Mulţi dintre noi cred că atunci când o femeie este însărcinată, aceasta trebuie să mănânce cantitate dublă fiindcă trebuie să hrănească şi fătul cu hrana pe care o consumă ea. Tocmai din acest motiv, femeile care au grijă la silueta lor se gândesc cu uşurare la perioada sarcinii, când vor putea mânca tot ce îşi doresc fiindca îşi închipuie că în acea perioadă este permis excesul de hrană deoarece îl ajută pe copil. Credinţa că în timpul sarcinii este recomandat ca femeile să mănânce pentru doi are ca rezultat faptul că o treime dintre femeile însărcinate se îngraşă excesiv. Aceasta este o problemă fiindcă nu numai că această grăsime este greu de dat jos după naştere, dar poate cauza şi probleme de sănătate mai severe. Această problemă poate cauza hipertensiune arterială, diabet gestaţional şi multe alte afecţiuni. De asemenea, poate implica o mulţime de alte probleme în timpul sarcinii sau chiar şi naşterea unui copil mort.

Profesorul Jane Ogden, psiholog la Universitatea din Surrey, a descoperit că femeile consideră că sarcina justifică cantitatea de mâncare pe care vor să o mănânce. În această situaţie apare problema legată de faptul că după ce vor naşte şi în timpul alăptării le va fi greu să se întoarcă la o porţie de mâncare normală. Ce ar ajuta în acest caz este informarea oamenior cu privire la aceste probleme, deşi o mulţime de femei spun că se simt în permanenţă flămânde în perioada sarcinii şi de aceea au tendinţa să mănânce mai mult.

Există cazuri în care femeile au alte tabieturi atunci când sunt însărcinate. De exemplu, în Finlanda femeile mănâncă în timpul sarcinii mai multe fructe şi legume, dar totuşi nu iau mai puţin în greutate. În Statele Unite, unele programe de genul acesta au funcţionat, exceptând cazul în care femeile erau obeze înainte de sarcină. Alte studii întreprinse în comunităţile nativilor americani din Canada au descoperit că sfaturile nutriţionale au avut efecte modeste.

Câte calorii au voie să consume femeile însărcinate?

Dar ce se întâmplă când o femeie e însărcinată cu gemeni sau tripleţi? Va trebui să mănânce pentru trei sa patru persoane? Dacă o femeie poartă în pântece mai mult de un fetus, rata sa metabolică este cu 10 % mai mare, facând-o să folosească caloriile mai repede. De aceea, sfaturile nutriţionale pentru femeile care aşteaptă gemeni sau tripleţi le recomandă să mănânce până la 4000 de calorii pe zi. Această cantitate este egală cu cea recomandată soldaţilor britanici în timpul operaţiunilor din Afganistan şi nu se ţine cont de faptul că femeile însărcinate sunt mai sedentare decât soldaţii britanici. De asemenea, este la fel de adevărat că femeile care aşteaptă gemeni sau tripleţi şi nu se îngraşă suficient riscă să aibă copii foarte mici.

În mod îngrijorător, o analiză sistematică a studiilor din 2011 nu a putut identifica un singur studiu controlat care a comparat dietele normale cu dietele bogate în calorii ca să poată spune care dintre ele e corectă.

Totuşi, lăsând la o parte problema naşterilor multiple, cât de mult ar trebui să încerce să mănânce femeile în perioada sarcinii? Înstitutul de medicină din Statele Unite recomandă femeilor însărcinate să mănânce trei mese şi două gustări pe zi. Asta părea destul de mult înainte de a realiza că ceea ce este recomandat pentru femeile însărcinate este să consume mai mult cu 340 de calorii pe zi faţă de dieta normală în timpul celui de-al doilea trimestru şi cu 452  de calorii pe zi în cel de-al treilea. Acesta este echivalentul unei diete normale combinate cu două ouă în lunile din mijlocul perioadei sarcinii şi cu două ciocolate digestive şi o pâine cu usturoi în ultimele luni. Este aproape cât mâncarea pentru doi. Aşa cum spune obstreticianul Patrick O’Brien “Mâncarea pentru o persoană şi un pic”.

Anca Antofie

Surse foto:

www.life360.com

geniuspregnancy.com