Cum sa ne petrecem Craciunul in familie ?

Se apropie Craciunul, minunata perioada de sarbatoare cand intreaga familie se reuneste si cand totul este frumos colorat, luminat, iar copiii inveselesc atmosfera de Craciun.

Insa, ca si parinti, probabil va intrebati ce activitati puteti desfasura cu copiii in timpul Craciunului sau ce tip de cadouri sa le cumparati ?

Sunt multe activitati pe care puteti sa le desfasurati cu cei dragi in caldura caminului sau in comunitate. Foarte important este insa, sa faceti fiecare activitate memorabilia si semnificativa pentru copii.

Activitati in camin:

–Decorati impreuna bradul de Craciun. Profitati de aceasta oportunitate pentru a dezvolta limbajul copiilor prin conversatii despre semnificatia Craciunului, a colindelor, a traditiilor !

–Dedicati intre 10 si 15 minute lecturii si cititi povesti despre Craciun !

–Puneti intrebari despre povestile de Craciun ( cine, ce, unde, cand, cum, de ce? ) !

–Creati manual decoratiuni  pentru camin !

–Cantati colinde in familie !

— Ganditi-va la planurile pentru noul an !

— Stabiliti noi obiceiuri pentru la scoala !

— Fiti atenti la siguranta celor micuti. Aveti grija la lumanari, cabluri si decoratiuni periculoase !

— Evitati stresul si aveti grija ca micutii sa se odihneasca suficient !

— Stabiliti un orar pentru fiecare zi din vacanta !

— Vizitati biblioteca publica, parcurile si gradina zoologica !

— Gatiti retetele preferate de Craciun si atrageti copiii sa va ajute la prepararea lor. Este o buna oportunitate pentru a interactiona cu ei si a-i invata despre ingrediente, gatit !

— Vorbiti despre persoanele lipsite de ajutor si invatati copiii sa imparta jucariile !

Cadourile de la Mos Craciun

Fericirea copiilor nu depinde de cantitatea de jucarii pe care o primesc. Trei sau patru jucarii bine alese sunt mai bune decat mai multe. Jucariile trebuie sa fie adecvate nivelului lor de dezvoltare si trebuie sa tineti cont de gusturile si varsta lor.

 Evitati sa selectionati jucarii care sa aiba mesaje violente. Sunt multe jucarii educative care cu folosirea tehnologiei motiveaza invatarea copiilor. Multa atentie cu timpul pe care copilul il petrece la calculator si la televizor. Interactiunea cu parintii si familia sunt foarte importante in dezvoltarea copilului.

In timpul primului an, copiii descopera lumea. Jucariile trebuie sa fie colorate: papusi, piese din cauciuc, jocuri cu texturi si forme variate.

Pentru 2 si 3 ani

La aceasta varsta jucariile trebuie sa ii ajute pe copii sa inteleaga concepte precum gol/plin; obiecte care sa fie mari/mici, mingi, jucarii care se se poata monta si din acelea care ii invita sa vorbeasca si le stimuleaza comunicarea.

Pentru 3 si 4 ani

Aici copiii invata sa imite adultii si sa beneficieze de jocuri simbolice precum telefoane,  chiciniete, minilaptopuri de jucarie.

Pentru 5 si 6 ani

La aceasta varsta copiii pot sa se bucure de jocurile de cuvinte, de instrumentele muzicale. De asemenea, cartile sunt cadouri excelente si puteti incepe sa creati biblioteca copilului.

Este esential sa va faceti timp in acasta perioada si pentru voi, astfel incat sa meditati asupra imbunatatirii sanatatii mintale, fizice si spirituale. Cu cat aveti mai mare grija de voi, cu atat mai mult puteti fi parinti eficienti si capabili sa le oferiti tot ce este mai bun.

Si nu uitati ca cel mai frumos dar este acela de a fi alaturi de cei mici si familie. Oferiti-le compania, iubirea si timpul vostru ! Un cadou minunat este acela prin care asigurati uniunea, dragostea, valorile impartasite si activitatile realizate in familie.

Sarbatori fericite si sa va bucurati de un Craciun minunat alaturi de familie !