Cum să utilizezi rațional spațiul dintr-o casă mică

Să trăiești eco într-un spațiu mic s-ar putea să fie chiar confortabil, dar să te tot strecori înăuntru poate să se dovedească o mare provocare! Poţi lua în calcul posibilităţile extinderii suprafeţei din casă şi a întrebuinţării inteligente a fiecărui centimetru de spaţiu, prin renunţarea la lucrurile inutile.

Sfaturile de mai jos te vor ajuta să valorifici acele colțuri ticsite, pline de obiecte fără folos și să te îndrăgostești de un nou spațiu pe care să îl numești „acasă”.

Ai tendinţa să strângi pe zi ce trece foarte multe lucruri de care nu ai neapărat nevoie, dar la care îţi este greu să renunți. Când ajungi însă să fii presat de lipsa de spațiu, problema lucrurilor inutile ar putea să se transforme în cel mai aprig dușman. Când încerci să  apreciezi importanța unui lucru întreabă-te:

1. Este într-adevăr funcțional?

2. Pot să mă descurc și fără el?

3. Se potrivește cu designul de interior pe care l-am ales?

4. Are dimensiunea potrivită pentru întregul spați de care dispun?

5. Cel mai important, este un lucru pe care îl ador?

Dacă nu poți da un răspuns afirmativ pentru cel puțin una dintre aceste întrebări, este timpul să renunți la obiectul respectiv. Promite-ți că vei înlătura un lucru vechi atunci când vei achiziționa unul nou și amintește-ți să nu arunci ceea ce știi că ai putea să donezi.

Designul minimalist se dovedește a fi o alegere inteligentă pentru spațiile mici, pentru că filosofia economisirii într-un mod estetic (prin evitarea decoraţiilor excesive) face ca spațiul de care dispui să pară mai mare.

Minimalismul se potrivește cu elementele de design modern, dar simtă-te liber să folosești orice piesă de mobilier dorești sau orice te atrage, pentru a personaliza spaţiul de care dispui.

Acordă importanță spaţiului de sub pat

Cum perimetrul de depozitare este absolut necesar în casele mici, trebuie să începi să fii creativ. Caută un loc de depozitare nefolosit încă, ca de exemplu cel de sub pat, din dulap sau locul special de păstrare al mărunțișurilor, din interiorul canapelei. Coșurile și cutiile sunt şi ele grozave pentru stocarea lucrurilor personale.

Informează-te

Tehnologia a evoluat foarte mult, în ultima vreme. Să fii la curent cu ultimele tendințe și  cu progresele în designul interior nu este doar o bună ocazie de a economisi spațiu, ci și o metodă eficientă de amenajare a locuinţei. Există accesorii şi aparate pentru locuinţă care folosesc mai puțină energie și apă, ocupând şi mai puțin loc.

Folosește aparate care să fie așezate unele peste altele și eliberează spațiul din debara, pentru a lăsa loc unei centrale termice, de exemplu.

Așteaptă-te la mai mult

Pentru a avea și mai multă satisfacție pentru fiecare colțișor, împarte camerele pe zone. De pildă, folosește un mic birou în locul unei noptiere din camera de oaspeți pentru a crea un aer office sau așează o canapea de dormit în sufragerie pentru a crea o zonă pentru eventualii oaspeți.

Același lucru îl poți face și cu obiectele pe care le ai în casă, în special cu mobila. Caută să găsești piese multifuncționale sau adaptabile, cum ar fi o masă extensibilă ce poate fi strânsă. Pentru a păstra în interior aspectul eco, încearcă să cauți piese care știi că nu se vor învechi, universale și durabile.

Nu cumpăra lucruri care se vor demoda peste câțiva ani. Mai degrabă, caută piese care pot fi îmbinate oricărui stil decorativ și în orice sezon.

 Isabelle Perianu

Sursa foto:

trendir.com