Cum să vă răcoriţi casa fără aer condiţionat?

Aerul condiţionat este o invenţie foarte utilă, mai ales în perioada de vară, însă cum era de aşteptat are şi minusurile lui. Pe lângă costurile mari la energia electrică, există o serie de probleme de natură medicală: gripă, răceală şi alte infecţii ale tractului respirator, otită, dar şi boala legionarului,  acestea fiind datorate microorganismelor (bacterii) ce se strâng în aparatul de aer condiţionat. Cele mai afectate persoane sunt copii şi vârstnicii. Mai jos aveţi cîteva sfaturi practice pentru a vă proteja de caniculă.

Chiar dacă ventilatorul de tavan este considerat un obiect învechit, acesta este cât se poate de eficient. Ventilatorul pune aerul în mișcare, în toate direcțiile, pentru ca atmosfera să fie comfortabilă. Şi pentru a scăpa de acea tentă vintage, care nu se potriveşte cu mobila modernă, există foarte multe modele noi cu un design îndrăzneţ.


Menţine temperatura corpului tău purtând haine adecvate, din materiale răcoroase, de preferat din fibre naturale (bumbac, in, mătase) şi nuanţe deschise. La fel procedaţi şi în ceea ce priveşte încălţămintea, evitaţi pantofii şi încercaţi sandalele sau încălţămintea din materiale textile subţiri. Este recomandat să schimbaţi des lenjeria patului. Cel mai bine evitaţi băuturile alcoolice precum şi pe cele carbogazoase şi beţi foarte multă apă. Sunt recomandate duşurile scurte şi dese.

Minimalizaţi excesul de căldură şi de umezeală din casă! Evitaţi utilizarea frecventă a maşini de spălat şi a cuptorului. Deconectaţi toate dispozitivele electronice, deoarece produc căldură, chiar şi când nu sunt folosite. Opriţi luminile inutile şi evitaţi duşurile foate calde.

Pe timpul zilei menţineţi toate geamurile şi uşile închise pentru a evita căldura de afară. Utilizaţi draperii pentru a crea umbră, preferabil culori deschise, deoarece absorb mai puţină căldură. Deschideţi geamurile pe timpul nopţii.

Utilizaţi foliile protectoare non-reflexive pentru geamuri, acestea resping lumina şi o împiedică să pătrundă în casă.