Dupa multi ani de cercetare concluzia medicilor din intreaga lume este aceea ca supraponderabilitatea reprezinta o piedica in procesul conceperii unui copil. Obezitatea este o cauza a unor boli cronice si interfereaza in functionarea corecta a aparatului reproducator. S-au semnalat probleme atat la femeile care doresc sa conceapa un copil pe cale naturala, la acele femei care urmeaza tratamente de fertilitate si obtin rezultate negative, dar si la femeile insarcinate.
Relatia obezitate-fertilitate
Femeile supraponderale se confrunta des cu problema infertilitatii, datorita faptului ca obezitatea provoaca un ciclu menstrual neregulat si probleme de ovulatie.
In cazul femeilor care urmeaza un tratament de fertilitate, obezitatea determina scaderea ratei de succes. In aceste cazuri se administreaza un dozaj mai mare, o perioada de tratament mai lunga si exista un risc mai ridicat de anulare a tratamentului datorita lipsei de raspuns.
In timpul sarcinii problemele de greutate pot afecta atat mama cat si fatul. Pentru mama pot aparea probleme precum riscul de avort spontan, care este de doua ori mai ridicat decat in cazul femeilor cu o greutate corporala normala, dificultati de respiratie, hipertensiune, diabet gestational, travaliu pelungit si chiar traume la nastere; iar pentru fat complicatii, precum icter prelungit, nastere prematura si obezitate in primii ani de viata.
La barbati masa corporala este un factor important, ce influenteaza procesul de reproducere. Obezitatea la barbati presupune un nivel ridicat de estrogen si unul scazut de testosteron, mai precis scaderea calitatii spermei.
„Adoptarea unui stil de viata sanatos, prin urmarea unui regim adecvat si a unor exercitii fizice corespunzatoare, reprezinta un factor vital in cazul femeilor cu probleme de fertilitate. Problema obezitatii nu este neaparat o problema de natura estetica, ci o piedica pentru cuplurile care doresc sa fie parinti. O masa corporala adecvata este un beneficiu nu doar pentru mama sau tata, ci si pentru sanatatea viitorului copil.”, a explicat dr. Ruxandra Dumitrescu de la clinica Fertilia (www.fertilia.ro), medic primar in obstetrica-ginecologie specializat in tratamentul infertilitatii.
Rolul obezitatii in tratamentele de fertilitate
Anumiti doctori din Canada au propus interzicerea tratamentelor de fertilitate in cazul femeilor supraponderale. In timp ce unele persoane considera acest fapt discriminatoriu, medicii specialisti au motive bine intemeiate pentru a face o astfel de sugestie. In urma studiilor s-a demonstrat ca in cazul femeilor supraponderale exista o evidenta crestere a rezultatelor nereusite din cadrul tratamentelor de fertilitate, dar si a complicatilor din timpul sarcinii. Deoarece femeile supraponderale au nevoie de un dozaj hormonal mai mare pentru a stimula ovulatia , exista un risc ridicat al reactiilor adverse (probleme cardiovasculare, diabet). Cazul din Canada nu este singurul de acest tip, Societatea Britanica de Fertilitate recomandand aceasta interzicere in 2006, precum si alte societati si specialisti din Noua Zeelanda si Suedia.
Un studiu pe soareci demonstreaza efectele negative ale obezitatii
Un studiu realizat pe soareci a demonstrat reactia negativa a glandelor de reproducere in prezenta insulinei. Cercetatorii condusi de Andrew Wolf, de la Universitatea John Hopkins, au descoperit ca hranirea soarecilor de sex feminin cu o dieta bogata in grasimi, duce la obezitate, acestia intampinind probleme de reproducere. Acest tip de alimentatie afecteaza in mod direct ovulele, deoarece dupa fertilizare acestea nu mai se mai pot dezvolta in embrioni. Femeile supraponderale prezinta o rezistenta mare la insulina, de aceea corpul produce un nivel mai mare de insulina pentru a mentine un nivel normal de zahar in organism. Nivelul mare de insulina stimuleaza hormonul luteinizant (LH). Acest hormon este secretat de glanda pituitara, stimuland ovarele sa produca, alaturi de insulina, mai mult testosteron. Astfel un nivel mare de insulina duce la stari febrile, ciclu neregulat, diminuarea ovulatiei si cresterea nivelului testosteron, factori ce au legatura directa cu infertilitatea.