Cum tratăm cancerul ovarian?

Cancerul ovarian este o maladie care se produce în urma diviziunii haotice a celulelor din epiteliu sau stroma ovariană. Reprezinta a șasea cauză de cancer la femei și are o rată de mortalitate mare datorită caracterului său asimptomatic care în majoritatea cazurilor duce la o diagnostificare tardivă. Tumora devine simptomatică doar după ce a evoluat și a metastazat.

Cauzele exacte care determină celulele să înceapă să se dividă haotic nu au fost identificate cu claritate, însă specialiștii au reușit să identifice o parte din factori de risc care predispun la cancer ovarian. Cercetările relevă că boala apare cu preponderență la femeile înaintate în vârstă. De asemenea, nuliparitatea și debutul precoce al menstruației predispun la cancer ovarian. Un alt factor important este istoricul familial pozitiv, care crește șansele apariției cancerului ovarian.

Metode de diagnostic

Diagnosticarea precoce a cancerului ovarian prezintă dificultăți datorită faptului că simptomatologia acestuia este ștearsă sau confuză. Simptomele clare apar taziu, când tumora a crescut și a metastazat. De asemenea poziționarea tumorii nu permite o investigare neinvaziva, metodele de investigare fiind:

•          Ecografia abdominală sau transvaginala – folosirea de ultrasunete pentru a crea o imagine clară a ovarelor pe un monitor video

•          Tomografie computerizată sau rezonantă magnetică nucleară

•          Testul de sânge pentru măsurarea markerului tumoral CA-125

•          Laparotomie sau laparoscopie– proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de țesut tumoral

•          Biopsia– prelevarea unei probe de țesut tumoral pentru a depista existența celulelor canceroase

•          Limfografia– examen radiografic al vaselor limfatice cu ajutorul unei substanțe de contrast.

•          Histeroscopia – poate aduce informații asupra cavitații uterine, mai ales în contextul sângerărilor anormale din perioada adultă sau în postmenopauza. Biopsia per-histeroscopica și examenul histopatologic al fragmentelor prelevate tranșează diagnosticul.

•          Pelviscopia – metoda endoscopică ce are valoare în tumorile de ovar (mai ales la femeile tinere). Ea este avantajoasă pentru depistarea precoce a cancerului de ovar, fiind contraindicată în stadiile avansate. Are valoare deosebită în cazul tumorilor benigne, în tumorile border-line, la femeile tinere sau la grupele de femei cu mare risc.

Tratament

Pentru tratarea cancerului ovarian se recurge la intervenția chirurgicală diferențiată în funcție de stadiul bolii. În cazul cancerelor ovariene diagnosticate în stadiul I și a femeilor care vor să mai aibă copii, opțiunile de tratament sunt:

•          Excizia ovarului afectat și a tubei uterine respective

•          biopsierea ovarului contralateral

•          excizia omentului mare

•          excizia ganglionilor limfatici din pelvis precum și a celor paraaortici

•          recoltarea de fragmente bioptice din alte țesuturi vecine, dar și a unei cantități de lichid peritoneal pentru a se determina dacă există însămânțare neoplazică.

În cazul cancerelor diagnosticate în stadiile II – IV, sau în cazul cancerelor din stadiul I la pacientele care nu mai doresc copii, opțiunile terapeutice includ:

•          Histerectomia (îndepărtarea chirurgicala a uterului) și salpingo-ovarectomie (îndepărtarea tubelor uterine și a ovarelor);

•          Colectarea de lichid peritoneal pentru investigare microscopică;

•          Îndepărtarea ganglionilor limfatici pelvini și paraaortici (disecție ganglionară);

•          Excizia țesutului gras (omentului);

•          Excizia a cât mai mult țesut afectat, în funcție de posibilități și de extinderea cancerului;

•          Biopsia oricărui tip de țesut care poate fi afectat prin cancer.

Pe lângă intervenția chirurgicală se mai poate apela la chimioterapie care poate fi aplicată ca monoterapie (agenții folosiți sunt cu precădere agenții alkilanti) sau polichimioterapie (combinația poate să cuprindă între 2 și 4 citostatice). Chimioterapia se impune ca tratament adjuvant chiar în stadiul I de boala și devine preponderentă în stadiile avansate.

O altă metodă de tratament este radioterapia. Aceasta poate fi externă sau internă, cea externă poate fi utilizată pentru a șterge urmele de cancer după chimioterapie, în timp ce radioterapia internă pot fi utilizate pentru cancer avansat.

“Este foarte important să se facă controale regulate prin care să se poată depista la timp o posibilă apariție a cancerului ovarian, cu atât mai mult la femeile cu istoric familial pozitv. În cazurile în care boala este diagnosticată din timp, rata de supraviețuire după 5 ani este de 90%. Însă dacă acesta a fost diagnosticat când a ajuns în stadiul III sau mai târziu, rata de supraviețuire scade la 29 %”, precizează Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie și imagistică medicală și doctor în științe medicale, în cadrul Donna Medical Center.

Donna Medical Center este o clinică dedicată sănătăţii femeilor specializată în depistarea cancerului mamar, precum şi în diagnosticarea afecţiunilor ginecologice și endocrinologice.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi http://www.donna-medicalcenter.ro,

http://www.facebook.com/donnamedicalcenter  şi blogul www.cancersan.blogspot.com

Donna Medical Center este localizat în clădirea ILION din Str. Traian nr. 234, et.1, sect. 2, Bucuresti. Programari online pe www.donna-medicalcenter.ro  sau telefonic 021/252.32.32, 021/252.32.33, 0374.080.008.