Cum trezim un somnambul ?

Se spune în general  este periculos să trezeşti un somnambul dar există oare urme de adevăr în această afirmaţie?

În general  somnambulismul este o afecţiune care se manifestă la copii, dar nu este considerată periculoasă. O dată cu procesul de creşterea ea tinde să dispară. Somnambulismul este o stare de somn veghe în care o persoană realizează activităţi obişnuite din timpul zilei, în mod inconştient. S-a vehiculat ideea ca trezirea unui somnambul nu este recomandată, deoarece îi poate provoca daune. Acest lucru este discutabil. Nu se va întâmpla cu siguranţă nimic traumatizant, însă este destul de neplăcut să te trezeşti într-un loc fără să îţi aminteşti.

Nu sunt foarte cunoscute comenzile pe care le primeşte creierul în cazul unui somnambul , dar sunt cunoscute cele din timpul somnului. Există diverse etape ale somnului, acelea în care suntem predispuşi să ne trezim mai uşor, sau stările profunde de somn, până la unele mişcari rapide ale ochilor şi mâinilor. Somnambulismul este cauzat datorită unei stări a creierului, când o parte este trează iar cealaltă adormită, astfel cauzându-se un dezechilibru.

Scenariu cu mâinile întinse asemeni unui zombie este un stereotip pueril, fiindcă majoritatea somnambulilor au o expresie ciudată, neştiind ce se întâmplă în jurul lor (deoarece merg prin casă folosind memoria). În această stare este destul de greu să-i captezi atenţia.

Singurul motiv de îngrijorare este atunci când persoana se află într-un loc cu care nu este familiarizată, existând posibilitatea să se rănească.

Este recomandat ca parinţii să fie atenţi la momentul în care se petrece „ trezirea” şi să treazeacă cu adevărat copilul, pentru a întrerupe această obişnuinţă.

Dacă nu vrei să sperii un somnambul cel mai bine este să îl conduci cu grijă către pat. Nu va opune nici un fel de rezistenţă, iar a doua zi se va trezi ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Cristina Mîrzoi

Sursă foto:

femeiadesucces.ro

www.whyamiunhealthy.com