Curry previne Alzheimerul

Iată un gând gustos: consumul de condimente în alimentație ar putea ajuta la buna funcționare a creierului odată cu înaintarea în vârstă. Cercetările arată că mâncarea condimentată precum curry ajută la menținerea funcției cerebrale și încetinește stabilirea bolii Alzheimer.

Pe de altă parte, curry poate stopa declinul mental și chiar încetini efectele bolilor neurodegenerative, cum ar fi Arzheimer.

Cercetătorii au aflat că un condiment numit curcumină  (de culoare galbenă care se obține din măcinarea rădăcinii de curcuma, folosit de cele mai multe ori drept colorant natural) luptă eficient împotriva oxidării, un proces care stă în spatele multor boli ale organismului. Curcumina ajută la obţinerea prafului de curry.

Oxidarea cauzează legături între celulele creierului, afectând funcții generale, cum ar fi cele ale memoriei. În timp, toate organele corpului sunt supuse asaltului cumulat al oxidării.

Creierul produce uneori o enzimă de protecție numită gena oxygenase heme-1, sau HO-1 produsă prin activarea genei Hmxo1. O echipă de cercetare de la Universitatea din Catania, şi de la Colegiul Medical New York, a constatat, printr-un experiment pe animale, că ingredientul curcumină este elementul esențial care induce puternic HO-1 în creier, astfel s-a ajuns la salvarea unui număr mare de neuroni.

Stresul oxidativ provoacă inflamație și produce moartea celulelor, apoi boală și neurodegenerarea. Consumul de curry, nu poate preveni doar boala, ci ajută la menținerea creierului, odată cu înaintarea în vârstă, mai spune el.

Curcumina a fost nominalizată drept un condiment demn de investigat, datorită ratei relativ scăzute de boli Alzheimer în India, unde curry este folosit în principal în alimentele dietetice.

Medicii de la Centrul de cercetare a bolilor Alzheimer UCLA au remarcat şi alte proprietăţi suplimentare ale curcuminei, pe care nu le regăsim şi în alte condimente: aceasta inhibă, în mod direct, producția de plăci de amiloid care provoacă direct boala Alzheimer. Curcuma, de fapt, pare să reducă numărul de plăci de amiloid la jumătate.

Cam o lingură de curry pe zi, sau 200 mg de curcumină face minuni, spune Dr. Sally Frautschy, profesor de medicină la UCLA.

Alte mirodenii se pare că au, eventual, anumite proprietăți medicinale. Ghimbirul și scorțișoara sunt pentru un efect asemănător. Un antioxidant puternic, în ghimbir, numit zingerone are agenţi de protecţie similari cu cei ai curcuminei. Scorțișoara poate avea, de asemenea, efecte pozitive la nivelul creierului.

 Sfat: consumă cu încredere curry pentru bună funcționare a creierului tău!

Lorena Claudia Dăduţ

Surse foto:

iasipapa.ro

mirodeniiasia.wordpress.com