De câte feluri este leadership-ul și ce alegi să fii?

 Cum să îţi alegi stilul perfect de leadership pentru o anumită situaţie?

În primul rând, trebuie să ştii că principalele stiluri de leadership au fost dezvoltate de către marii oameni de afaceri, dar o mare contribuţie au avut şi psihologii. Pentru a înţelege mai bine toate aceste stiluri trebuie să fii dornic să îţi dezvolţi abilităţile de a conduce, să îţi doreşti cu adevărat să faci asta într-un mod cât mai corect.

Aşadar, să privim puţin mai în detaliu cele mai importante stiluri de leadership:

Leadership tranzacţional

În acest caz avem de-a face cu oamenii de afaceri, puternici, cei care îi inspiră pe ceilalţi, deoarece au o viziune largă asupra lumii înconjurătoare, îi motivează şi aşa mai departe.

Acest prim stil de leadership începe cu ideea că membrii unei echipe sunt de acord să respecte liderul odată ce intră într-o anumită companie.

Leadership-ul tranzacţional oferă câteva beneficii. În primul rând, acest stil clarifică încă de la început rolul şi responsabilităţile fiecărui membru al echipei. Alt beneficiu ar fi acela că, deoarece leadership-ul tranzacţional judecă membrii echipei pentru performanţa muncii depuse, oamenii care sunt ambiţioşi şi motivaţi de către recompense externe, incluzând şi compensarea, adesea prosperă.

Leadership autocratic

Acest stil de leadership se referă la o formă extremă a primului stil, cel trazacţional. În această situaţie, liderii au putere completă asupra angajaţilor. Oamenii din echipă au parte de puţine momente care să le permită să îşi exprime propriile păreri, sugestii despre o anumită situaţie.

Beneficiul principal al acestui stil este că lucrurile sunt rezolvate foarte repede, iar asta pentru că spusele liderului sunt respectate cu sfinţenie.

Leadership-ul autocratic are rezultate foarte eficiente mai ales pe timp de criză, când deciziile trebuie luate foarte rapid. 

Leadership transformaţional

Acesta este considerat de către specialişti drept cel mai bun stil, pentru domeniul afacerilor. Liderii transformaţionali dau dovadă de integritate şi au o viziune foarte largă asupra lumii. Echipele de succes sunt formate din oamenii motivaţi, acei oameni care ţin cont de sfaturile celor mai formaţi lideri.

Leadership carismatic

Acesta seamănă cu leadership-ul transformaţional, deoarece aceşti lideri inspiră entuziasm în interiorul echipei lor şi sunt energici, odată ce motivează alte persoane să meargă cu privirea drept în faţă.

Diferenţa dintre leadership-ul transformaţional şi cel carismatic este că primul se concentrează pe schimbări majore în cadrul echipei şi a întregii organizaţii, pe când cel carismatic nu.  Liderii carismatici sunt, adesea, focusaţi pe ei înşişi.

De ce unii lideri au o carieră de succes, iar alţii nu?

Adevărul este că nu există niciun fel de combinaţie magică de caracteristici care fac ca un lider să fie de succes. Trebuie să fii capabil să înţelegi varietăţile de abilităţi ale leadership-ului. Aşadar, odată ce ai înţeles toate astea, te vei putea descurca în modelarea unei situaţii dificile.

Este important să ţii cont de stilurile enumerate mai sus, dar nu numai. Ele te ajută să te formezi ca lider, să fii motivat şi tenace, dar nu în ultimul rând, să fii om cu tine însuţi.

Mădălina Tătaru