Stiaţi că la ora actuală peste 40% dintre români sar peste micul dejun zilnic? S-a dovedit faptul că doar persoanele de peste 50 de ani sau cei cu studii superioare se mai numără printre aceştia. Sperăm că nu va număraţi şi voi printre aceştia, pentru că este cea mai importantă şi benefică parte a zilei. „Pentru a avea o alimentaţie echilibrată zilnic, niciodată nu trebuie să renunţăm la micul dejun, deoarece acesta asigură 20-25% din necesarul energetic recomandat”, a spus Prof. Dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, în cadrul Institutului Naţional de Diabet „Prof. dr. N. Paulescu”.
Săritul peste micul-dejun este adesea una dintre strategiile persoanelor ce mai vor să piardă din greutate, nimic mai greşit, pentru că în general lipsa apetitului de dimineaţă, se transferă seara când organismul nostru asimilează înzecit caloriile. Astfel, este mult mai bine să consumaţi tot ce vă doreşte sufletul dimineaţa şi seara să aveţi o gustare uşoară.
Photo via Weheartit.com
Un alt studiu realizat în 2011 a certificat faptul că majoritatea copiilor ce consumă în fiecare dimineaţă un mic dejun consistent, dau randament mult mai bine la şcoală şi au rezultate mult mai bune. Dar din păcate la oră actuală, în România, doar 16% dintre adolescenţi sau tinerii sub 24 de ani mai au rabdarea de a luă o masă ca la carte în fiecare dimineaţă. Adesea aceştia preferă însă, o gustare rapidă, formată din produse de patiserie, dulciuri sau fast-food.
Photo via Weheartit.com
Un mic dejun hrănitor şi echilibrat ar trebui să conţină atât produse pe bază de cereale integrale precum biscuiţi, pâine, cereale – pentru a furniza energie pe parcursul întregii zile, produse lactate de tipul: brânză, iaurt, lapte cu un procent nu foarte ridicat de grăsime– pentru aportul de calciu(necesar mai ales copiilor şi persoanelor trecute de prima tinereţe), fructele de asemenea sunt necesare – pentru conţinutul de vitamine şi minerale de care avem nevoie pentru a ne stimula sistemul imunitar în orice anotimp. Iar pentru că hidratarea zilnică trebuie să înceapă încă de dimineaţă un pahar de suc de fructe sau o cana de ceai pot face minuni.
Photo via Weheartit.com
Dimineaţa există totuşi şi câteva alimente pe care nu ar trebui să le consumăm, precum produsele de patiserie, dulciuri cu un procent foarte mare de zahăr, alimentele cu un nivel mare de grăsimi saturate precum bacon-ul. Când vine vorba de lichide, încercaţi să nu consumaţi băuturi carbogazoase.
Micul dejun ideal ar putea consta într-un bol de cereale integrale cu câteva fructe uscate şi lapte semi-degresat, sau pâine (nu se recomandă cea albă) prăjită şi 1-2 ouă fierte sau ceai şi un sadwich cu brânză slabă, încercaţi pe cât posibil să puneţi accentul pe fibre şi proteine.
Este important să ştim ce înseamnă un mic dejun ideal din punct de vedere nutritiv şi să conştientizăm aportul energetic furnizat de acesta, ce asigură bună desfăşurare a activităţilor noastre zilnice.
Photo via Weheartit.com