De ce ne place Andy Warhol

Andy Warhol (1928-1987), inventator şi imagine iconică a culturii pop, a fost unul dintre cei mai faimoşi artişti din istorie.

Cultura pop a lui Warhol a inspirat și generat stiluri de viaţă în toate domeniile – muzică, artă, film, modă. Acesta a rămas până astăzi un profet pop care nu s-a consumat niciodată.

Viaţa lui Andy Warhol s-a dovedit plină de frenezie. Dincolo de plictisisul, de degradarea sau de repetitivitate evenimentelor, el a picat-o, a filmat-o, a imprimat-o și a scris despre ea. Lucrările sale furnizează observații amănunțite și uimitoare, asupra timpul în care a trăit (anii ’60, ’70, ’80) în New York, asupra celebrităților vremii, a culturii tinerilor și a lumii pe care a creat-o în jurul personalității sale.

Warhol a înțeles cultura americană extrem de bine. Obsesia pentru documentare, în special asupra celebrităţilor, a domeniului tragicului, dar şi asupra faptelor banale, pare o clarvăziune pentru lumea din prezent.

Personalitatea lui Warhol nu s-a transformat fundamental prin întâlnirea cu schimbările tumultuoase din jurul său. Nici modul furios în care se producea arta, nici cercurile de starlete și de profitori prin care ajungea să se învârtească, nu i-au modificat modul ușor retras de a fi, bizar, modest. Warhol părea mai degrabă, înainte să devină un profet al artei, un om genuin interesat, fascinat și fermecat de muzele sale și de creație.

Unele lucrări de-ale lui Warhol, sunt menite să te lase fără respiraţie, fiind pur şi simplu vii.

Culorile ţipătoare, muzele conturate până la ultimul detaliu, sunt cele ce întregesc şi dau o notă semnificativă tablourilor.

Warhol a început cu sticle de Cola şi benzi desenate, dar munca sa nu a captat atenţia oamenilor. În decembrie 1961, Warhol a oferit 50 de dolari unui prieten care i-a spus că are o idee mai bună.

Ideea lui era ca acesta să picteze ceea ce iubeşte cel mai mult pe lume, chiar dacă erau bani sau o cană cu supă. Prinţul culturii pop, aşa cum mai era numit Warhol, le-a desenat pe amândouă.

Faimosul artist american a pictat autoportrete, dar şi portretele unor personaje celebre din lumea filmului, sau a muzicii.

 Marilyn, 1962

În „Marilyn Monroe”, Andy Warhol a fuzionat arta și cultura de masă prin adăugarea de turcoaz viu, verde mentă şi galben lămâi multiplelor sale imagini. Timp de patru luni de la moartea artistei, fondatorul pop-art a făcut douăzeci de picturi bazate pe o fotografie de publicitate din filmul „Niagara”.

Fascinat de moarte şi de cultul ei, Warhol a realizat linii de asamblare ale lui Marilyn simbolizând muritorul în spatele mitului, precum şi prezenţa ei pe scară largă în mass-media.

Dennis Hopper, 1971

Portretul faimosului actor Dennis Hopper a fost pictat după câţiva ani de la apariţia sa în filmul „Easz Rider” din 1969. Artistul a fost fascinat de ideea de faimă, dar şi de cei care beneficiau de ea.

Autoportret, 1964

Warhol a camuflat imperfecţiunile modelelor în picturile sale. În autoportret el a făcut acelaşi lucru, eliminând detaliile faciale şi păstrând doar ce era absolut necesar.

În anii ’60 Warhol a continuat să picteze şi, de asemenea, să producă filme. Din 1963 până în 1968, el a făcut aproape 60 de filme. Unul dintre filmele sale se numeşte „Sleep”. De asemenea, el a început să publice o revistă numită „Interviul”, dar şi numeroase cărţi despre el însuşi şi despre cultura pop. A debutat şi in industria televiziunii.