De ce să practici înotul?

Înotul este un bun exerciţiu, iar asta te ajută să fii sănătos şi să te menţii într-o formă de invidiat atât fizic, cât şi psihic. Eşti mai relaxat şi porneşti la drum cu mai multă încredere în propriile forţe. Medicii recomandă înotul în timpul sarcinii.

În cazul în care nu erai la curent cu beneficiile sale, trebuie să afli că ele nu sunt puţine. Iată avantajele datorită cărora ar trebui să practici acest sport:

Este bine să ştii, înainte de toate, că înotul este echivalentul sănătăţii pure. Inima ta va funcţiona normal, iar eforturile pe care le depui la piscină nu vor fi în zadar. Beneficiile apar într-un timp scurt. Atunci când înoţi, toate grupele de muşchi sunt solicitate la maxim, deşi nu simţi că depui un efort prea mare.

Înotul înseamnă relaxare

Fie că eşti la plajă, ori ţi-ai propus să ieşi cu prietenii la piscină, distracţia şi relaxarea nu vor lipsi. Poți practica acest sport și pe timp de iarnă, în cadrul centrelor special amenajate. Aşadar, află că te poţi relaxa de minune în timp ce înoţi. Mulţi oameni aleg să facă asta. Lasă-ţi mintea să zboare, nu te focusa pe absolut nimic altceva, rămâi doar de ritmul bătăilor inimii. Este o senzaţie nemaipomenită!

Dacă eşti sportiv şi te accidentezi, recomandarea medicilor este să faci înot. Te ajută foarte mult să îţi păstrezi forma fizică şi are rol reabilitator. Rezultatul este unul bun, deoarece apa determină muşchii să muncească din greu, fără ca tu să resimţi efortul ca în cazul în care l-ai face alergând, pe un stadion.

Dacă vrei să ai o siluetă frumoasă, află că înotul arde multe calorii

Asta înseamnă că dacă înoţi o oră vei ajunge să arzi în jur de 600 de calorii. Totul depinde, bineînţeles, şi de cât de eficient este efortul pe care îl depui (rezultatul este mai mare dacă eşti mai energic, decât dacă înoţi foarte lin).

Un duşman al kilogramelor în plus este şi aerobicul acvatic, deoarece trebuie să sari şi să faci exerciţii fizice în apă. Nu este deloc greu, ba chiar o să-ţi placă.

Şi copilul tău poate merge la piscină, dar doar după ce împlineşte patru ani

Aşadar, recomandarea medicilor este una foarte clară: copiii nu au abilităţile necesare pentru a înota aşa cum trebuie, decât după vârsta de patru ani.

Viitoarele mămici sunt încurajate să facă asta de trei, patru ori pe săptămână, şi nu mai mult, spun medicii. Şedinţele ar trebui să dureze 20-30 de minute.

Cu avizul medicului tău, poţi să mergi la înot până în ultima zi de sarcină. Beneficiile sunt nenumărate: te simţi foarte uşoară, deşi ai câteva kilograme în plus, nu te supraîncălzeşti, te relaxezi şi îi faci mult bine bebeluşului.

Atenţie, însă, la ce piscină alegi să te duci

Dacă apa nu este curăţată corespunzător, te poţi alege imediat cu infecţii grave. Nu sări în apă de pe marginea piscinei. Înainte să intri în apă, fă pe margine câteva exerciţii de încălzire. Respiraţia trebuie să fie cât mai naturală, aşa că nu e recomandat să faci scufundări.

Lista beneficiilor poate continua! Înotul arde calorii, se bazează pe putere, rezistenţă şi tonus muscular. Este o activitate pe care o poţi face tot anul, atât în aer liber, cât şi în piscinele acoperite.

Nu ştii să înoţi? Află că nu este niciodată prea târziu să înveţi să faci asta, chiar dacă eştiadult. Oricând se dovedește util să înveţi lucruri noi, indiferent de vârsta pe care o ai.

Articol scris de Mădălina Tătaru

Surse foto:

leongsokesien.blogspot.com

hertsmereleisure.co.uk