Potrivit unui nou studiu, realizat la Spitalul de copii BC de catre Universitatea British Columbia, Universitatea Harvard si Institutul de Cercetare Copilul si Familia, depresia materna si antidepresivele pot afecta dezvoltarea vorbirii copilului.
Studiul arata ca tratamentul pentru depresia materna cu inhibitori ai recaptarii serotoninei pot accelera capacitatea copiilor de a rezona cu sunetele limbii lor materne.
,,Acest studiu este primul care arata cum depresia si tratamentul acesteia schimba calendarul de dezvoltare al limbajului copilului’’, spune Prof. Janet Werker de la Universitatea British Columbia. ,,In acest moment, nu stim daca accelerarea sau intarzierea acestor repere importante in dezvoltarea limbajului au consecinte de durata asupra vorbirii copilului.’’
Studiul a analizat trei grupe de mame, unul tratat cu antidepresive, altul netratat si un grup care nu prezenta simptome de depresie. Cercetatorii au calculat dezvoltarea limbajului prin masurarea modificarilor aparute in ritmul cardiac si prin miscarea ochilor la sunete si imagini video ce contineau limbaje native si non-native. Aceasta dezvoltare a fost calculata la trei intervale, inclusiv la 6 si la 10 luni.Cercetatorii au studit la 36 de saptamani si felul in care ritmul cardiac al copiilor nenascuti s-a modificat la auzul dialectului.
,,Aceste date ne arata inca o data ca starea mentala precara din timpul sarcini este o problema de sanatate publica a mamei si a copilului.’’, spune co-autorul studiului Dr. Tim Oberlander, profesor in dezvoltarea pediatrica la Universitatea British Columbia si la Institutul de Cercetare Copilul si Familia.
Sursa: Science Daily
Sursă foto: insidethewendyhouse.blogspot.ro