Copilul nu vrea să mănânce fructe? Iată câteva jocuri!

Copiii se acomodează cu lucrurile din jur, prin joc. Asta se întâmplă şi cu mâncarea, iar de foarte multe ori, pentru a-i determina să mănânce, e nevoie de mai mult decât să îi rogi.

Jocurile următoare pot fi însă de mare ajutor pentru că, în primul rând, îi familiarizează pe copii cu fructele, dar îi ajută şi să înveţe culorile, să numere, să îşi dezvolte vocabularul şi să înţeleagă cât de sănătoase sunt.

La sfârşitul fiecărui joc, fiecare copil care participă va primi drept recompensă un fruct!

Ghici-ghicitoarea mea cu fructe

Este un joc foarte simplu care poate fi jucat atât acasă cât şi la şcoală, în clasă. Este nevoie de o varietate mare de fructe: mere, banane, cireşe, căpşuni, portocale, lămâi şi orice alte fructe. Copiii vor fi împărţiţi în două grupe, iar fiecare fruct va fi pus într-o punguţă de culoare închisă, astfel încât să nu fie vizibil pentru ei.

Copiii vor putea doar să simtă forma fructului, în timp ce tu descrii lucruri despre fruct, precum: forma, mărimea mare/mică, culoarea şi alte atribute. Nu este nevoie neapărat de un grup de copii, mai ales dacă jocul se face acasă.

Gustă fructul!

Şi la acest joc ai nevoie de mai multe fructe. După ce se taie fructele, bucăţile se pun în câteva castroane mai mici. Bolurile se aşează apoi pe o masă care este ascunsă în spatele unui ecran, ceva care să le acopere (poţi folosi un material de culoare închisă care să ascundă bolurile). Alcătuieşte apoi un tabel cu numele copiilor precum şi cu numele fructelor. Cum se joacă?

Fiecare copil care participă va fi legat la ochi şi va testa fructele, mâncând o bucată din fiecare castron. Dacă ghiceşte care este fructul pe care l-a încercat, bifează caseta cu numele fructului, iar dacă el nu răspunde corect, pune un X în casetă. Jocul este foarte potrivit pentru ca ei să mănânce fructe şi, de asemenea, pentru ca ei să înveţe despre gusturi şi texturi.

„Salată de fructe!”

Jocul acesta este şi unul care ajută la interacţiunea dintre ei. În primul rând, aşează scaunele din casă sau de acasă într-un cerc, fără a pune un scaun şi în centrul cercului. Ai nevoie de paie sau beţe pentru copii, iar cel care alege paiul sau băţul cel mai scurt trebuie să stea în cerc.

După ce este stabilit cel care stă în mijloc, câţiva copii vor primi câte un nume de fruct. În momentul în care învăţătoarea sau unul dintre părinţi spune „Salată de fructe!”, jucătorul din centrul cercului strigă un nume dintre fructele stabilite, iar copiii care au primit respectivul nume împreună cu cel din mijloc trebuie să îşi găsească locuri noi. Oricine este lăsat în picioare merge în centrul cercului, iar jocul începe din nou.

Descrie fructul

Pentru acest joc, vei avea nevoie de poze cu diferite fruce. Poţi să tai din reviste sau să descarci imagini şi să le imprimi, iar dacă ai deja nişte cartonaşe cu imagini cu fructe, e şi mai bine. Dacă nu găseşti cartonaşe, lipeşte imaginile sau pozele pe care le ai pe câteva cărţi de joc. Apoi lipeşte-le cu super-glue, de câteva beţe de acadele. Atunci când ridici băţul cu imaginea fructului, fiecare copil va trebui, pe rând, să descrie fructul în câteva propoziţii.

Poţi face asta ca să îi ajuţi să înveţe cuvinte din limba română, dar şi cuvinte noi din limba engleză. Astfel, ei îşi vor dezvolta vocabularul şi vor învăţa şi gramatica. Şi la acest joc poţi folosi fructe adevărate nu doar imagini, iar participanţii pot primi la sfârşit câte o bucată de măr, portocală, orice fruct ai la dispoziţie în acel moment.

 Bianca Radu

Surse foto:

sheknows.com

satunet.com