Despre terapia de cuplu cu Dr. Cristian Andrei!

Se întâmplă să auzim formularea „terapie de cuplu”, dar cunoaşterea acestui domeniu ne este destul de vagă. Orice cuplu se confruntă cu probleme şi situaţii tensionate, chiar dacă ezită să ceară sfatul unui psihoterapeut.

Cunoscutul specialist Cristian Andrei ne explică în detaliu, ce înseamnă terapia de cuplu şi recomandă exploatarea acestui model de terapie şi altfel decât în pragul despărţirii.

InStilulMeu: În ce constă terapia de cuplu şi cum decurge o primă şedinţă?

Dr. Cristian Andrei: Terapia de cuplu presupune o serie de întâlniri ale terapeutului cu ambii parteneri şi uneori cu unul dintre parteneri, cu scopul de a ameliora funcţionalitatea celor doi împreună. Nu este vorba despre simple discuţii între ei, ci despre a crea condiţii pentru ca partenerii să redescopere cuplul.

ISM: Sunt deschişi oamenii în momentul în care vin la terapie, îşi spun lejer probleme?

Dr. C.A: Cei doi vin de obicei cu fraza: „Am venit să încercăm şi asta înainte de a ne despărţi”. Sunt mai degrabă deschişi către confruntare de tip justiţiar, mai puţin către compromis.

ISM: Care dintre parteneri are de obicei ideea de a iniţia şedinţele de terapie de cuplu, el sau ea?

Dr. C.A: Cred că ştiţi deja răspunsul acestei întrebări: femeia este aceea care cere sprijin profesional când ceva nu merge în cuplu. Bărbatul, îndoctrinat prin educaţie cu ideea că a avea dificultăţi e o înfrângere, refuză sprijinul oricărui profesionist. În plus, bărbaţii îşi văd cuplul ca fiind  o feudă sexuală, spre deosebire de femei, care consideră cuplul un mijloc de împlinire emoţională.

ISM: Se întâmplă ca una dintre părţile unui cuplu să nu vrea să participe la terapie, dar să o facă doar pentru că celălalt partener îşi doreşte?

Dr. C.A: Da, bărbatul este cel care spune mai frecvent că a venit la terapie pentru a-şi dovedi bunăvoinţă. Într-o astfel de situaţie terapeutul trebuie să şi-l apropie pe bărbat ca pe un aliat egal. De obicei cel care iubeşte cu adevărat cere ajutorul iar cel iubit îşi manifestă, cel mult, bunăvoinţă.

ISM: Care sunt tehnicile de lucru cu pacienţii?

Dr. C.A: Tendinţa celor doi pacienţi este de a face schimburi prelungite de acuzaţii. Tehnicile abordate sunt diverse, pentru ca partenerii intra în viaţa de cuplu având personalităţi diverse şi concepţii diverse despre familie şi iubire, dobândite prin educaţie. Unii au probleme de dinamică sexuală, alţii au dezvoltări divergente în carieră, alţii se acuză de infidelitate etc. De exemplu, una dintre tehnici cere ca fiecare să vorbească doar despre sine, evitând reproşul la adresa celuilalt. O altă tehnică foloseşte jocul de rol, cu schimbarea locului pentru a înţelege cum se simte celălalt într-o anumită situaţie.

ISM: Pentru a putea face terapie de cuplu, partenerii ar trebui să perceapă cuplul ca pe o a treia persoană. Cum vi se pare această afirmaţie? Vi s-a întâmplat vreodată să trataţi pacienţi foarte egoişti, fiecare în parte, chiar dacă formau un cuplu?

Dr. C.A: Poţi vorbi cu pacienţii despre cuplul lor ca despre o a treia persoană, dar acest lucru le permite să nu îşi mai asume atitudini personale importante. În ce priveşte tratarea separată a pacienţilor, ea poate fi necesară când orgoliile sunt explozive sau când dezvoltarea celor doi de-a lungul anilor a fost divergenta, adică unul a mers înainte, iar altul bate pasul pe loc.

ISM: Consideraţi că românii sunt suficient de informaţi în legătură cu terapia de cuplu? Cum credeţi că ar trebui să fie procedat pentru că această metodă să devină mai populară? 

Dr. C.A: Romanii încă nu au o concepţie pozitivă despre terapia de cuplu. O iau în consideraţie în momentele de disperare, o consideră meci de box, iar la final nu prea iau în serios rezultatele ei. Pentru că terapia de cuplu să funcţioneze bine în consecinţele ei micro-sociale, e necesar ca ea să fie o opţiune încă din adolescenţă, când se înfiripa primele iubiri. Asta e ideea ce mă poartă pe mine prin liceele ţării.

Dr. Cristian Andrei

www.drandrei.ro

Invaţă să predai cursuri adulţilor!

Echipa Dr. Cristian Andrei îţi îmbogăţeşte CV-ul cu atestatul de formator CNFPA!

Detalii pe: www.iru.ro