Dietele vegane ne pot distruge smalțul dinților

Smalțul este învelișul protector al dinților noștri, însă acesta este adesea afectat de alegerile pe care le facem din punct de vedere alimentar. Medicul stomatolog Adrian Mina explică ce anume ne afectează smalțul și cum putem preveni sau trata această problemă.

Smalțul dinților este cel mai puternic țesut din corp. Este un strat exterior ce protejează dinții de uzura zilnică, ne împiedică să simțim extremele temperaturii la ceea ce mâncăm și bem. În plus, combate acizii și substațele care ne pot deteriora dantura. Atunci când smalțul se deteriorează, dinții noștri devin mai predispuși la carii și alte probleme de ordin stomatologic.

Dietele vegane și abuzul de dulciuri

“Smalțul dentar reprezintă cel mai dur tip de țesut al organismului uman și, cu toate că prezintă această calitate, există o serie de factori care determină degradarea acestuia. În principal, factorii alimentari reprezintă cauza cea mai des întâlnită prin care smalțul dentar este afectat. Dietele vegane sau vegetariene, care promovează un consum crescut de sucuri ce conțin citrice sau alte alimente cu caracter acid, determină o eroziune a smalțului dentar în zonele în care vin în contact. Pe măsură ce se prelungește ca și durată, provoacă pierderea completă a smalțului în zona respectivă, se descoperă dentina subiacentă și apar durerile la stimuli termici și chimici. Apoi, consumul mare de de dulciuri modifică ph-ul salivei și determină o demineralizare a smalțului și apariția ulterioară a cariilor dentare”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Bulimia, aspirina și bruxismul

Pe lângă factorii alimentari și anumite afecțiuni precum bulimia sau bruxismul afectează smalțul dinților.

“O altă cauză este bulimia, o afecțiune prin care se regurgitează alimentele ingerate, precum și refluxul gastro-esofagian. Acestea produc eroziuni dentare din cauza conținutului gastric acid care este regurgitat împreună cu bolul alimentar și care prezintă aceleași simptome ce asociază dureri la factori termici și chimici. Apoi, utilizarea de medicamente cu caracter acid, sprecum Aspirina sau Vitamina C, consumul de alcool sau periajul intempestiv. O altă problemă des întâlnită a secolului 20 este bruxismul, o parafuncție prin care dinții se ating involuntar în timpul nopții, și care pe termen lung afectează structurile dentare. Simptomele produse de toți acești factori sunt dureri la factori termici și chimici, margini ascutite pe suprafețele dentare netede de atfel, precum și șanțuri și adâncituri în zonele în care dinții se încleștează în timpul nopții”, explică Dr. Adrian Mina.

Ce soluții avem?

“O metodă de a preveni aceste probleme este instituirea unei diete echilibrate în care să se limiteze consumul de dulciuri, alimente acide, însușirea unei tehnici corecte de periaj precum și tratamentul afecțiunilor sistemice de tip bulimie sau reflux gastro-esofagian. În privința bruxismului, gutierele de protecție se vor purta pe timpul nopții pentru a limita distrucția structurilor dentare”, recomandă Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina este considerat unul dintre cei mai respectați medici stomatologi, cu o activitate de peste 15 ani derulată în Statele Unite, Canada și România. Printre pacienții săi se numără persoane publice din România, dar și de peste hotare.