Divele Americii la Hollywood: Greta Garbo şi Marilyn Monroe

Lumea filmului se află într-o continuă mişcare. Avem parte de blockbuster după blockbuster, ne confruntăm cu preţuri piperate la cinema, efecte 3D, comedii americane, filme cu vampiri adolescenţi, „clasicele” chick flicks, filme horror low budget, dar şi de despărţiri dureroase de pe torrent-ul nostru preferat.

De aceea aş vrea ca astăzi să ne întoarcem cu ceva ani în urmă, în Epoca de Aur a Hollywood-ului, unde stelele erau de neatins, la propriu vorbind. Viaţa lor se petrecea exclusiv în interioul platourilor, spre deosebire de actualele stele ale marilor ecrane, care prin diverse canale reuşesc să comunice frecvent cu fanii, la diverse evenimente sau prin reţele de socializare, iar în schimb fanii, prin intermediul revistelor de scandal, au oportunitatea de a mai afla picanterii din viaţa actorului preferat.

Se pare că lucrurile nu erau la fel şi înainte, când viaţa publică a actorilor era tot o strategie a unui regizor pentru a le reda acea imagine perfectă în ochii fanilor. Nici un interviu nu avea loc faţă în faţă, actorii nu îşi puteau alege un partener de viaţă fără acordul studioului, nu îşi puteau întemeia familii din cauza contractelor rigide, nu le era permis să frecventeze decât anumite locuri. Practic viaţa unora dintre divele mult iubite de la Hollywood a fost întotdeauna un film bine regizat şi dincolo de acel „glamour”, munca lor era una destul dificilă.

 Greta Garbo

Una dintre actriţele mele preferate este Greta Garbo, pentru că a reuşit să devină un icon american, în ciuda faptului că nu se potrivea tiparelor de atunci. Greta Garbo a emigrat din Suedia la vârsta de 20 de ani. Pe atunci era o tânără incapabilă a vorbi engleză, însă a fost favorizată de lipsa sunetului din filme. În scurt timp a aflat că trebuie se adapteze unor standarde americane bine definite. I s-au corectat dinţii, a trebuit să slăbească, fiind înaltă era o figură destul de atipică pe platourile de filmare care preferau genul firav de protagonistă, însă spre deosebire de ceilalţi colegi, era foarte expresivă, reuşind cu succes să transmită emoţii dincolo de ecran.

Greta a fost regina filmelor fără sonor, perioada audio fiind destul de dificilă deoarece nu vorbea bine engleza. Cu toate acestea a primit critici pozitive de-a lungul carierei sale şi a fost idolul multor fete cu vise mari. Greta Garbo a rămas celebră pentru discreţia ei, şi o aparentă solitudine, din prisma faptului că a locuit singură şi nu a avut relaţii de lungă durată sau copii.

Marilyn Monroe

O altă divă iubită de public, însă cu o viaţă tumultoasă a fost Marilyn Monroe. Marilyn, ca şi Greta, avea origini umile şi a ajuns una dintre cele mai celebre figuri ale lumii. Spre deosebire de gingaşele actriţe de la Hollywood, Marilyn avea printre principalele sale calităţi umorul şi sex appeal-ul. Personalitatea şi aspectul i-au fost în egală măsură apreciate, dar şi criticate. În timp ce America era sceptică în privinţa calităţilor sale actoriceşti, europenii deja o transformau într-o legendă. Imaginea controversată a persistat prin moartea ei misterioasă şi tragică, prin zvonuri cum că aceasta ar fi fost un colaborator al serviciilor secrete sovietice, că ar fi avut o relaţie cu un ofiţer KGB sau chiar cu preşedintele Kennedy.

Marilyn a reprezentat o adevărată revelaţie în lumea filmului, a fost adorată şi criticată aspru, dar ceea ce este cert e faptul că Marilyn a trecut dincolo de istorie, fiind pe buzele multora chiar şi astăzi.

Material realizat de Mîrzoi Cristina