De ce ajungi să fii demotivat la locul de muncă?

 

Poate cel mai rău șcenariu pe care îl poate înfrunta orice persoană la nivel profesional este lipsa pasiunii pentru ceea ce face. Unele simptome apar atunci când sarcinile pe care înainte le desfășurai cu normalitate, acum sunt plictisitoare, te demoralizează dublu și intervin varii scuze cu scopul de a le evita.

La nivel personal poți manifesta o atitudine defensivă și critică în fața sarcinilor alocate, poți avea discuții frecvente cu colegi despre aspectele  negative ale șefului sau ale mediului în care lucrezi și se poate întâmpla să întărzii din ce în ce mau des.

Atunci când demotivarea se manifestă la nivelul întregului grup, se generează multe zvonuri despre situația firmei, demisiile cresc, comunicarea internă devine anevoioasă și se ajunge până la punctul în care angajații nu mai respectă sarcinile și  responsabilitățile.

Conform studiilor realizate în Europa și Statele Unite ale Americii, o persoană demotivată la locul de muncă generează costuri de trei ori mai mari decât o problemă de sănătate.

Astăzi, majoritatea firmelor caută productivitatea ca și strategie  de diferențiere cu competitorii, dar realmente factorii care le afectează sunt motivația scăzută a personalului, având în vedere că performanța unui angajat este dată de deprinderile tehnice și factorii motivaționali.

Performanță = abilități tehnice + factori motivaționali

Iată care sunt principalii factori demotivatori la locul de muncă:

 

1.Sefii care nu sunt ușor accesibili

Cu o anumită frecvență, șeful îți pune piedici pentru a ajunge la el. Acest lucru variază în mod considerabil în funcție de mărimea organizației. Într-o firmă mare, nu este numai normal, ci și imposibil în practică să se ofere o asemenea accesibilitate, în mod obișnuit.

În schimb, într-o firmă mică, cu puțini angajați care se văd continuu cu șefii, acest acces este mult mai simplu și posibil. Dar, de multe ori sunt puse anumite bariere, angajații putând foarte greu să ajungă la șefi.

Consecința este că, pe termen lung, inaccesibilitatea provoacă o atitudine a scăderii motivației la locul de muncă. Este foarte probabil ca uneori să ai nevoie să ajungi la șeful tău și să vorbești cu el sau pur și simplu să îți dorești să faci asta pentru a expune ceva.

 Concluzia?

Îndepărtarea angajaților de către șef, prin refuz sau amânare, cu scopul ca aceștia să se limiteze la a munci și a nu își exprima punctul de vedere, obișuiește să aducă insatisfacție și demotivare.

2.Șefii care nu își ascultă suficient angajații

Să știi că există și șefi care permit sau facilitează accesul angajaților la ei. Dar astfel de șefi, fie ascultă puțin sau deloc ceea ce ai de spus sau pur și simplu un depun niciun interés în problema ridicată.

Și cum acest lucru mereu termină a fi vizibil, sigur vei ajunge la concluzia că mersul la șef este o pierdere de timp. Iar de aici și pănă la demotivare, nu mai este decât un singur pas.

3. Inițiativele și sugestiile personale, deseori ignorate

De multe ori angajații obișnuies să propună o sugestie de schimbare, o inițiativă, o modificare a unui aspect din mediul de lucru sau pentru jobul lor. Probabil și tu te-ai aflat la un momentdat într-o astfel de postură, iar șeful tău a adoptat una dintre următoarele posturi:

–Te ascultă atent și nu face nimic apoi;

–Te ascultă cu dezinteres;

–Își descalifică inițiativa de la început sau la final;

–Se arată supărat sau incomod în fața propunerii;

– Te invită pe tine să planifici respectiva schimbare și chiar să o concretizezi;

– O reține și se gândește la viabilitatea acceptării sau negării ei;

– O pune în aplicare ca să vadă dacă funcționează;

– Îți spune că nu este posibilă nicio schimbare.

Realitatea este că puține sunt acele lucruri care te pot demotiva mai mult, decât generarea unei inițiative sau unei sugestii care crezi că va fi constructivă și pe care șeful o refuză imediat, nu o ascultă sau o demontează.

4.Șefii care nu valorează în mod pozitiv eforturile pe care angajatul le face (eforturi de lucru în afara programului sau de suprasolicitare la muncă)

Se întâmplă frecvent, în multe firme, ca în diferite perioade să fie nevoie de mai multă muncă decât în mod obișnuit și astfel programul devine supraîncărcat și se produce o îndepărtare de la programul normal de muncă.

În acest situații, angajații devin foarte demotivați din cauza faptului că șefii nu le valorează într-un anumit fel eforturile. Faptul că șeful nu îți multmește, fie chiar și prin câteva cuvinte de încurajare când nu este posibiă nicio altă formă de remunerație, te demotivează și te face să îți pierzi interesul pentru munca ta.

5. Necesitatea de a realiza sarcini urgente, din impuls, fără vreo planificare 

În firme, oricare ar fi dimensiunea lor, se întâmplă frecvent să muncești în timpul zilei fără odihnă și liniște. În astfel de situații, nu întotdeauna există o planificare bine pusă la punct. Cel puțin nu o planificare serioasă și riguroasă care să poată fi realizată pas cu pas.

Este foarte común să se acționeze din impuls și urgență, dar astfel de situații strică planificarea normală a muncii și îți scade motivarea, devenind dezorientat și neînțelegând motivul atâtor urgețe.