Dr. Luminiţa Florea, nutriţionist, despre alimentaţia femeilor însărcinate

Dacă eşti însărcinată, sau plănuieşti să rămâi curând, nu trebuie să îţi mai facei griji pentru regimul pe care trebuie să îl adopţi.

Dr. nutriţionist, Luminiţa Florea, de la clinica de nutriţie KiloStop, te sfătuieşte:

ISM: Ce alimente ar trebui introduse obligatoriu în alimentaţia unei femei însărcinate, dar şi a unei femei care alăptează?

Dr. Luminiţa Florea: Eu le recomand pacientelor mele să aibă o alimentație echilibrată prin care să își asigure necesarul de vitamine și minerale. Le sugerez să consume cât mai mult pește slab, în mod special păstrăv, șalău sau biban, pentru conținutul de vitamina D.

Legumele și fructele variate și de sezon nu ar trebui, de asemenea, să lipsească având în vedere că ele reprezintă surse bogate în vitaminele A și C dar și în acid folic.

Cerealele integrale sunt necesare în această perioadă pentru aportul lor de fibre și vitamine din complexul B care ajută la evitarea problemelor de tranzit intestinal.

Le spun, de asemenea, să consume de 2-3 ori pe săptămână și oleaginoase pentru că ele au un conținut bogat de Vitamina E.

ISM: Clasificaţi câteva alimente despre care nu ştim că nu fac bine în timpul sarcinii dar pe care gravidele trebuie să le evite?

L.F.: Este important să reținem că nu există alimente care nu fac bine în timpul sarcinii. Există doar alimente al căror consum ar trebui evitat în primele trei luni de sarcină.

Astfel, femeile gravide trebuie să se asigure că mănâncă ouăle cât mai bine prelucrate termic pentru a nu risca să se îmbolnăvească de salmonella. De asemenea, ar trebui să evite scoicile, moluștele, icrele sau peștele oceanic pentru că aceste alimente pot conține cantități nocive de mercur și de aluminiu care pot dăuna și bebelușului.

De evitat sunt și alimentele cu potențial alergogen precum căpșunile, fructele de pădure sau oleaginoasele deoarece există riscul ca bebelușul să devină alergic la aceste alimente.

ISM: O dietă pentru o femeie gravidă poate să fie personalizată, prin apel la un specialist în nutriţie, sau regulile sunt aceleaşi, la toate femeile gravide?

L.F.: În cazul femeilor însărcinate nu se aplică aceleași reguli de nutriție și, prin urmare, o dietă ar trebui să fie concepută special, pentru fiecare femeie în parte.

Dacă este să ne gândim că o femeie însărcinată, care a pornit de la o greutate normală, ar trebui să se îngrașe între 10-14 kg în sarcină iar o femeie care a pornit în sarcină cu un exces de kilograme ar trebuie să se îngrașe maxim 8-10 kg, putem să ne dăm seama că cele două tipuri de femei vor avea o alimentație total diferită una față de cealaltă.

ISM: De câte ori pe zi trebuie să se hrănească o gravidă, pentru ca după naştere să nu rămână cu foarte multe kilograme în plus?

L.F.: Ar trebui să se hrănească la fel ca o femeie normală și să evite să aplice regula că în sarcină trebuie să mănânci cât pentru doi. Cele trei mese principale pe zi sunt esențiale și putem să mai adăugăm la acestea și 1-2 gustări opționale.

În primele trei luni ale sarcinii, o femeie nu ar trebui să își mărească aportul caloric cu mai mult de 150-200 de calorii iar în ultimele trei luni, această creștere ajunge undeva la un plus de 300 de calorii în fiecare zi.

Pe scurt, este important ca aceasta să aibă un stil de viață cât mai apropiat cu cel dinainte de sarcină atât în ceea ce privește activitatea fizică, cât și în ceea ce privește odihna sau nivelul de activitate intelectuală.

Cu alte cuvinte, nu ar trebui să considere că sarcina reprezintă un prilej de “hibernare” fizică și psihică.

ISM: O femeie însărcinată ar trebui să mănânce de fiecare dată când are poftă de un anumit aliment? Ce se întâmplă dacă se abţine?

L.F.: Nutriția modernă nu cunoaște termenul de poftă întrucât, cel puțin din punctul de vedere biologic, acestea nu există. Există doar nevoi fiziologice ale organismului care iau naștere în momentul în care nu îi oferim suficiente vitamine și minerale.

Așadar, pofta de dulce provine, cel mai adesea, dintr-un deficit de crom, zinc sau magneziu iar pofta de sărat poate să apară atunci când corpul nostru nu are suficient sodiu.

În momentul în care apar astfel de pofte, este bine ca aceasta să nu se abțină ci să își corecteze în mod conștient carențele care au determinat apariția acestora.

ISM: Ce vitamine sunt vitale în timpul sarcinii? Există suplimente nutritive recomandate?

L.F.: În afară de acidul folic, al cărui aport este recomandat atât cu trei luni înainte cât și în primele trei luni de sarcină, nu există vitamine sau minerale considerate a fi vitale sau indispensabile. Există doar anumite principii ale unei alimentații echilibrate care, în măsura în care sunt respectate, îi asigură organismului toți micronutrienții de care are nevoie.

Dr. Luminița Florea, medic nutriționist

Clinica de Nutriție KiloStop

www.kilostop.ro

Surse foto:

americanaquariumproducts.com

koleksifoto.com