E inteligent, exotic şi sociabil…e un papagal!

A avea papagal înseamnă a vorbi mult şi convingător despre ceva, însă a avea un papagal, înseamnă a avea un prieten mai mult sau mai puţin necuvântător care necesită răbdare, dragoste şi multă atenţie.

Dacă ai văzut filmul Paulie, cu siguranţă te-ai îndrăgostit de păsările exotice, însă spre deosebire de protagonistul filmului, papagalul tău nu are un vocabular atât de dezvoltat şi nici nu-şi poate purta singur de grijă, ci trebuie ca tu să te ocupi în permanenţă de el.

Înainte de a te hotărî ce specie de papagali îţi doreşti, trebuie să ştii câteva lucruri generale despre micuţii înaripaţi.

Papagalii au nevoie de un suflet pereche

Babă frumoasă şi copil sau papagal cuminte nu există. Papagalii ţipă, cântă, ciripesc sau vorbesc cât e ziua de lungă. Ei procedează astfel încă din mediul lor natural deoarece aceasta este modalitatea prin care cumunică cu grupul din care fac parte.

În captivitate, tu eşti grupul lui. Când nu te afli prin preajma papagalului tău, acesta devine anxios şi trist. De aceea, este bine să cumperi papagalii în pereche. Când eşti plecată de acasă, aceştia pot comunica între ei şi astfel nu se mai simt singuri.

Au nevoie de spaţiu

Cuşca papagalilor trebuie să fie spaţioasă, astfel încât să-i permită papagalului tău să-şi întindă complet aripile şi coada. De asemenea, pentru sănătatea fizică şi emoţională a păsării tale, trebuie să îi permiţi în fiecare zi să zboare prin casă.

Le trebuie jucării

Nu doar mâţele şi căţeluşii au nevoie de jucării, ci şi papagalii. Nu e nevoie să le cumperi aceste mijloace de divertisment din magazinele de specialitate, ci le poţi confecţiona chiar tu, la tine acasă, din lemn netratat, sfoară din cânepă sau role goale de la hârtia igienică.

Au viaţă lungă

Papagalii de talie mică trăiesc între 10 şi 15 ani, cei de talie medie între 30 şi 50 de ani, iar cei de talie mare pot trăi până la venerabila vârstă de 80 de ani, prin urmare, decizia cumpărării unui papagal poate reprezenta un angajament pe viaţă.

Fac foarte multă mizerie

Atunci când mănâncă seminţe sau fructe în sălbăticie, le mai scapă şi pe pământ. Acesta este un lucru bun deoarece ajută la împrăştierea seminţelor prin pădure, însă pe covorul tău de acasă, hrana lui nu are niciun efect benefic. Păsările aruncă din cuşcă mâncare, pene şi nu numai.

Dacă nu o să faci curat după el, vei avea în timp un covor cu adevărat organic! Pe de altă parte mizeria îl deranjează şi pe el şi îl face nefericit, ba chiar nu mănâncă dacă vede dezordine!

Sunt sociabili

Dacă eşti genul de persoană nu prea vorbăreaţă, înseamnă că papagalul nu este animalul potrivit pentru tine. Papagalii tânjesc după dragoste şi interacţiune. Trebuie să le acorzi atenţie, chiar şi când faci treabă prin casă. Este recomandat să interacţionezi cu ei cel puţin 30 de minute pe zi, iar dacă vrei să ajungă sa spună propoziţii sau să le ureze bun venit musafirilor, trebuie să petreci ceva mai mult timp cu ei.

Au nevoie de un doctor

Există medici veterinari special calificaţi în îngrijirea păsărilor. Este recomandat să-l duci la un astfel de medic şi de asemenea este recomandat să nu-l schimbi niciodată pe tot parcursul vieţii papagalului.

Sunt pretenţioşi la mâncare

Alimentaţia trebuie să fie diversificată. În principiu ea este alcătuită din fructe, legume şi seminţe. Cea mai bună combinaţie de hrană nu ţi-o poate da decât medicul veterinar, în funcţie de specia micuţului tău zburător. Trebuie să ţii minte: tot ceea ce le oferi papagalilor trebuie să fie proaspăt, nu resturi din frigider!

Niciodată să nu îi dai papagalului ceapă, ciocolată, ciuperci sau avocado! Acestea reprezintă alimente otrăvitoare, care pot cauza moartea!

Fiecare papagal are personalitatea sa şi este unic în felul său. Cum ştii care ţi se potriveşte?

Peruşii: o alegere potrivită dacă ai un copil. Sunt păsări care se ataşează foarte mult de cel care îi îngrijeşte. Dresajul lor durează de la câteva săptămâni, până la câteva luni. De obiciei femeile au mai multe şanse de reuşită, nu doar pentru că au mai multă răbdare, ci şi pentru că au vocea mai subţire,  ceva mai asemănătoare cu glasul lor. În orice caz, cheia este răbdarea.

Papagalul nimfă: provine din Australia şi are o vedere foarte bună. Este recomandat să-l cumperi în pereche deoarece este construit de la natură să îşi cureţe reciproc penajul cu partenereul sau partenera de colivie.

Ara Macao: Nu, nu e un joc de cărţi ci un  papagal cu un penaj extravagant din America Latină. Consumă în general fructe şi legume, însă este recomandat să-i dai şi insecte şi larvele acestora. Este foarte curios şi prietenos. Nu este recomandat să fie lăsat în compania altor păsări, în perioada de împerechere.

Jako sau Africanul Gri este cel mai inteliget dintre papagali, mai exact are inteligenţa unui copil de 3 ani şi un vocabular de până la două mii de cuvinte! Cum este o pasăre inteligentă, va avea nevoie de stimulare pe măsură: jucării şi interacţiune. Meniul lui este alcătuit din cereale (precum grâu, secară sau porumb), fructe (kiwi, mango, măr), legume şi crenguţe proaspete. Hrana zilnică este alcătuită dintr-un amestec de seminţe cu vitamine şi fructe proaspete.

Papagalul amorez: este originar din Africa şi este ţinut în captivitate de mai bine de o sută de ani. Nu este gălăgios sau bolnăvicios. Îi place foarte mult să se joace. Cu siguranţă l-ai observat în magazinele de specialitate. Este foarte tandru şi afectuos cu perechea sa, însă dacă îl supără o bate până îi provoacă răni serioase.

 

Mădălina Claudia Cristea 

Surse foto:

funflys.com

photo-dictionary.com

carolinabirds.org

pets-foryou.blogspot.com