Eşti cumva ipohondru?

Pot jura că nu sunt un ipohondru chiar dacă odată mi-am petrecut două luni crezând cu convingere că o aluniţă benignă de pe braţ îşi schimbă culoarea şi prin urmare, trebuia să fie canceroasa. Am crezut că mai am câteva săptămâni de trăit. Dar să ştiţi că asta a fost un eveniment unic. Şi da, de fiecare dată când am febră cred că sunt cu un picior în groapă. Dar asta e normal, nu? Acum serios, fără îndoială ştiţi pe cineva care e cu adevărat ipohondru. Sau poate chiar voi sunteţi. Oricum, este un mod de a trăi destul de enervant. Voi puncta tot ceea ce trebuie să ştiţi despre această boala-preocupare, numită ipohondrie.

Ce este ipohondria?

Ipohondria este teama că ai o boală serioasă, bazată pe interpretarea greşită a unor simptome pe care le poţi avea, la un moment dat. De exemplu, dacă din cauza unui scaun mai ciudat pe care îl aveţi, crezi că ai cancer de colon, ei bine, felicitări, sunteţi ipohondru!

Ipohondrii vor un tratament

Ipohondrii, de obicei, nu stau pur şi simplu, speriaţi, şi aşteaptă ca moartea să le bată, cu coasa ei, la uşă, dimpotrivă, ei nu vor să moară. Astfel ei îşi agravează situaţia  mergând la doctor şi cerând tot felul de teste şi medicamente care i-ar putea vindeca.

Pesoanele ipohondre sunt sceptice când vine vorba de medici

Unii ipohondri au făcut atât de multe teste de sânge şi vor critica tehnicile medicale, ferm convinşi că de fapt rezulatele sunt greşite. Frustraţi că medicii nu le iau problema în serios, ei tind să-i schimbe la fel de des precum Lady Gaga îşi schimbă hairstyle-istul. Ei cred că nimeni nu le înţelege problemele de sănătate pe care ei într-adevăr le au, între ei şi medici născându-se stări tensionate.

Ipohondrii aduc argumente pentru auto-diagnosticare

În mod ironic, una dintre problemele majore pe care aceştia le au este informaţia prea multă. Site-urile medicale apărute pe internet sunt un avantaj pentru cei înclinaţi spre autodiagnosticare. Ai o durere în partea de jos a abdomenului? O căutare rapidă pentru „apendicita”, dezvăluie instantaneu simptomele pentru aceasta şi pemit persoanei obişnuite să decidă, raţional, dacă va chema sau nu o ambulanţă.

Pentru ipohondri, a vizita site-uri medicale este ca şi cum ai merge printr-o casă de groază. Spre orice punct se întorc, se află o altă afecţiune, sindrom  sau virus care aşteaptă să sară la ei şi să-i tragă în abisul de boala şi moarte.

Ipohondrii şi bolile comune

Adevărul este că majoritatea ipohondrilor nu vor vorbi despre dependenţa de morcovi sau alte lucruri minore, ei sunt concentraţi pe boli comune precum cancerul, SIDA sau bolile de sezon, de exemplu gripa porcină.

Chiar aşa, pentru ipohondrii de pe aici, îmi cer scuze pentru că am adăugat-o pe lista voastră de griji. Gândiţi-vă numai, este mult mai interesant că crezi că ai vreo bacterie mâncătoare de carne sau o amnezie decât vreo durere ieşită din comun. Şi apropo, pentru ceea ce tocmai am afirmat, va răspund, „Cu plăcere”.

Sursă foto: medlive.hotnews.ro