Excelez la locul de muncă!

Sunteţi familiarizaţi cu legenda regelui Midas? Ca majoritatea oamenilor, regale Midas a presupus că, dacă ar deveni bogat, fericirea i-ar fi asigurată. Aşa că, a făcut un pact cu zeii, care, după multe târguieli, i-au îndeplinit dorinţa – ca tot ce atinge să se transforme în aur. Regele Midas s-a gândit că a făcut o afacere grozavă. Nimic nu putea să îl împiedice să devină cel mai bogat om din lume şi, prin urmare, şi cel mai fericit. Dar ştim cum s-a terminat povestea lui: Midas a început să regrete înţelegerea făcută, pentru că mâncarea şi băutura se prefăceau în aur înainte ca el să le poată înghiţi – aşa că a murit înconjurat de pahare şi farfurii de aur.

Această legendă continuă să aibă ecouri şi peste secole. Sălile psihologilor şi psihiatrilor sunt pline de persoane bogate şi realizate profesional (aparent) care îşi dau seama, pe la 40 – 50 de ani, ca un post de director, sau o vilă la mare nu sunt suficiente pentru a fi fericit şi împlinit. Că dacă ar avea mai multă putere – ar putea genera mai mult profit în organizaţie, dacă ar fi într-o formă fizică mai bună – ar putea să facă tot ceea ce şi-au propus, dacă şefii ar fi mai înţelegători – cu siguranţă ar putea să facă lucrurile să meargă. Dacă….

Provocarea pe care vreau să v-o lansez eu aici, în acest articol, este să excelaţi exact în poziţia în care sunteţi, cu resursele pe care le aveţi acum.  

Şi la ce mă refer când spun să excelaţi – mă refer la a face lucrurile/sarcinile/serviciile pe care le prestaţi la locul de muncă sau acasă, foarte bine. Acesta este un angajament sau o decizie pe care doar voi puteţi să o luaţi pentru voi – de progresa şi a vă dezvolta, fiind concentraţi pe a face lucrurile excelent!

Poate vă întrebaţi, de ce să vă luaţi acest angajament? Ce sunteţi super-eroi? Nu, nu sunteţi super-eroi, ci oameni înzestraţi cu potenţial şi putere de  face tot ceea ce îşi propun să facă. Acest angajament aduce cu sine valoare şi creştere, totodată – veţi crea valoare pentru voi dar şi pentru cei din jurul vostru, iar rezultatele nu vor întârzia să apară! Rezultate ce ţin de calitatea vieţii voastre, de calitatea relaţiilor în care sunteţi dar şi de satisfacţia, împlinirea şi bucuria  generate de lucrul bine făcut.

Nu mi-am propus să văd dau o reţetă, despre cum să faceţi ca să excelaţi. Vă voi oferi câteva repere pe care le puteţi folosi pentru a vă asigura că sunteţi pe drumul cel bun către excelenţă.

Aveţi nevoie de obiective clare – vă va ajuta să vizualizaţi, ce anume vă doriţi şi ce este nevoie să faceţi pentru asta. După aceea, îmbinarea conştiinţei cu acţiunea devine automată, motiv pentru care mintea noastră se va  relaxa.

Cereţi feedback imediat – vă va ajuta să ştiţi în orice moment cum vă descurcaţi şi dacă vă apropiaţi de obiectivul pe care îl urmăriţi. Vă va ajuta să aveţi încredere în intuiţia voastră şi să vă folosiţi de cunoştinţele acumulate până acum, dar şi să colaboraţi cu cei din jurul vostru.

Atunci când stă în puterea voastră, adaptaţi provocările la aptitudinile voastre – provocarea nu trebuie să fie nici prea mică, nici prea mare şi trebuie să vă ofere sentimentul învăţării permanente. Activitatea pe care o desfăşuraţi ar fi bine să se potrivească cu nivelul vostru de competenţă sau chiar să-l depăşească puţin. Ulterior, v-ar ajuta să ridicaţi în permanenţă ştacheta, pe măsură ce vă îmbunătăţiţi performanţele.

Canalizaţi-vă atenţia şi concentraţi-vă – v-ar ajuta să aveţi un singur punct de interes asupra căruia să vă concentraţi, fără să vi se distragă atenţia sau să fiţi deranjaţi de dezordinea mentală internă sau de activităţile externe.

Acţionaţi în prezent cu mintea clară – puteţi îndepărta frustrările şi intervenţiile cotidiene. Exersaţi în a folosi “viziunea tunelului”, pentru a lăsa la o parte factorii pe care nu îi puteţi controla.

Aveţi nevoie să simţiţi că sunteţi în control – adică, să vă dezvoltaţi un puternic sentiment că vă controlaţi propria persoană, acţiunile pe care le întreprindeţi şi mediul în care operaţi. Este vorba despre sentimentul lipsei de îngrijorare şi de preocupare cauzate de posibilitatea eşecului.

Da-ţi-vă voie să vă pierdeţi conştiinţa de sine – atunci când vă veţi concentra asupra activităţii, încercând să vă depăşiţi propria persoană, uitând de voi înşivă şi eliminându-vă vocea critică, veţi deveni una cu activitatea în care sunteţi implicaţi. Astfel, vor dispărea preocupările referitoare la propria persoană, inclusiv grijile fizice şi emoţionale.

Vi s-a schimbat percepţia asupra timpului? Excelent – timpul se adaptează experienţelor noastre, având acelaşi ritm cu activitatea în care sunteţi implicaţi şi nu cu momentul extern al zilei. Timpul poate încetini, poate accelera sau poate sta în loc.

Sentimentul de flux, de armonie interioară este un semn al libertăţii şi al concentrării pe valoare. Totuşi, fluxul nu este un act conştient ci, mai curând, o stare de spirit în care noi permitem să ni se întâmple toate lucrurile acestea. De fapt, mintea noastră logică, conştientă, poate să tulbure starea de flux. Totuşi, putem îndepărta obstacolele ce împiedică instalarea acestei senzaţii şi putem învăţa să recunoaştem indiciile că ea se produce. Ancorarea în prezent este întotdeauna necesară. Dacă trăim în trecut sau în viitor, nu vom simţi nici o plăcere în activitatea pe care o întreprindem.

Am lansat o provocare în acest articol şi sper să vă inspire să acţionaţi către excelentă. Cele mai mari realizări pe care le veţi întâlni pe acest drum sunt legate de a îţi iubi prezentul, adică de a-l accepta aşa cum este şi de a aprecia frumuseţea vieţii, indiferent de poziţia pe care o ocupaţi într-o ierarhie.

Pentru succesul tău,

Rodica Obancea

Associate Certified Coach (ICF)

www.successcoaching.ro

www.excelezlamuneca.wordpress.com