Fenomenul blogerilor de modă

În ultimii ani am observat tot mai multe blog-uri axate pe modă, mai exact pe street fashion. Inspiraţi probabil de rubrica „Today I’m wearing” a revistei Vogue, tot mai mulţi iubitori de modă şi-au creat un spaţiu al lor în blogosferă, unde îşi împărtăşesc ţinutele de zi cu zi. Nimic rău în a face asta, până la urmă fiecare are acest drept. Însă există destul de mulţi critici la adresa acestora, în speţă critici de modă sau jurnalişti, care consideră că blogerii sunt supra apreciaţi şi că nu îşi merită locul în primele rânduri la prezentările de modă.

Deşi în România acest mod de a te exprima nu este încă un fenomen (sunt destul de puţini blogeri de modă în ţară), în Occident lumea modei a fost asaltată de tot mai mulţi tineri doritori de a se poza şi de a oferi inspiraţie pentru ţinutele cititorilor.

Cei mai critici spun că aceştia sunt inutili, că nu oferă nicio opinie şi că oricum nu ar fi îndreptăţiţi să o ofere, având în vedere că nu au un background în modă, studii sau experienţă. Într-adevăr nu poate oricine să ţină un blog de modă, dar nu trebuie să ai ani de experienţă sau studii de specialitate pentru a avea gust sau stil. Însă o documentare amănunţită este necesară, măcar în ceea ce priveşte urmărirea sau achiziţionarea „bibliilor”: Vogue, Elle sau Harper’s Bazaar sau a cărţilor precum „The Fashion Book”, „D.V”. de Diana Vreeland sau „Stylists: The interpreters of fashion” de Anna Wintour.

În ciuda acestor critici, există câţiva bloggeri care şi-au făcut o reputaţie în lumea modei, colaborând cu celebre case de modă şi pozând pentru revistele mai sus amintite. Un exemplu este Chiara Ferragni dela TheBlondeSalad, care a colaborat cu Burberry, a pozat în Vogue şi a lansat două colecţii proprii de pantofi şi o linie de lenjerie intimă în colaborare cu Yamamay.

În concluzie, dacă eşti pe cale să înfiinţezi un blog de modă sau ai deja unul, fii sigură că ai o documentaţie pe care să te bazezi, pentru a nu fi prada criticilor.

 

 

Laura Banciu

 

 

Sursa foto: smilinglook.wordpress.com, http://thestreethearts.com