Fetele de la Căpâlna- o tradiţie căreia nu-i cunoaştem originea

Situat în partea nordică a Podişului Transilvaniei, pe malul de sus al Târnavei Mici, în judeţul Alba, Căpâlna este un sat care aparţine comunei Jidvei şi al cărui nume a fost asociat cu un grup de femei care interpretează un dans specific. Acest dans a fost scos la lumină în 1948, când Stana Biriş, o învăţătoare din Galaţi, l-a descoperit şi le-a promovat pe fete în oraşele mari ale României (Bucureşti, Cluj, Baia Mare). Vechimea şi originea acestui dans rămân necunoscute, fiind asociat cu mijlocul evului mediu, transmiterea lui până în prezent făcându-se oral, din generaţie în generaţie.

„Purtata fetelor de la Căpâlna” este transmisă fetiţelor încă de la vârsta de 4-5 ani, iar la vârste mai mari o pot dansa doar dacă sunt nemăritate. Ansamblul folcloric care interpretează acest dans se împarte în trei categorii de vârste: prima categorie este formată din preşcolare şi fete din ciclul primar, a doua categorie este formată din fetele din gimnaziu şi liceu, până la 18 ani, iar a treia categorie este formată din fete de orice vârstă, dar încă nemăritate. S-urile descrise de dansul fetelor sugerează un infinit restrâns, după cum susţine profesoara de matematică Maria Lebadus sau pur şi simplu etalarea frumuseţii feminine. Între anii 1977 şi 1985, numărul dansatoarelor a crescut peste 70, apoi a scăzut drastic, rămânând în 1990 mai mic de 20.  În prezent numărul lor nu depăşeşte 10 fete.

În 2011 Jay-z a folosit un  sample din partea vocală a Purtatei Fetelor de la Căpâlna în melodia „Murder Excellence” de pe albumul „Watch The Throne”.

Anca Antofie

Sursă foto: www.urban.ro