Freud: geniul ascuns în cea mai bună carte de îngrijire a sugarului

Doctor Spock, Heidi Murkoff, Sharon Mazel, probabil acestea sunt primele nume care vă vin în minte atunci când vă gândiţi la experţi în creşterea copilului. Conform statisticilor, în momentul apariţiei ei în anul 1946 şi timp de 52 de ani, cartea „Îngrijirea sugarului şi a copilului” scrisă de Dr. Spock s-a aflat pe locul 2 în topul celor mai vândute cărţi pe locul 1 aflându-se Biblia.

Aşadar, pentru majoritatea mămicilor din întreaga lumea, cartea scris de Dr. Spock este o Biblie a creşterii copilului.

Toate acele mămici au respectat cu stricteţe sfaturile oferite de Dr. Spock pentru o bună dezvoltare a copilului lor. Însă mare le va fi mirarea când vor afla că prin urmarea sfaturilor din acea carte, de fapt îşi creşteau copilul conform principiilor lui Freud. Tu te numeri printre ele?

Dr. Spock şi Freud- o legătură misterioasă

Probabil vă întrebaţi ce legătură există între Dr. Spock şi Freud. Deşi Freud nu era un expert în creşterea copilului, în demersul său legat de analiza proceselor petrecute în inconştient, acesta a elaborat teoria despre sexualitatea infantilă.

În perioada anilor ’30, Dr. Spock a devenit interesat de psihanaliză, iar acesta a fost primul său contact cu muncă de-o viaţă a lui Freud. Considerând că analiza realizată de Freud pe comportamentul sugarilor şi al copiilor, ce a dus la elaborarea teoriei despre sexualitate infantilă, este de interes general – însă e prea complexă pentru publicul nespecializat- Dr. Spock a decis să scrie o carte pe baza acelor cercetări.

Cartea a avut scopul de a traduce teoriile freudiene despre sexualitate într-un limbaj pe care părinţii îl pot înţelege, şi astfel a luat naştere cea mai citită carte despre copii, din toate timpurile.

Din moment ce Freud a fost sursă de inspiraţie pentru cel mai bun manual de creştere al copiilor, vă vom prezenta în continuare câteva sfaturi pentru creşterea copiilor ce reies din teoriile acestuia.

Este bine să alăptezi la sân, însă totul trebuie făcut cu măsură

Teoriile freudiene susţin faptul că alăptatul la sân este una dintre principalele ocupaţii ale unui sugar, în prima fază de dezvoltare psihosexuala – faza orală. Aceasta durează în principiu de la naştere până în jurul vârstei de 18 luni.

Conform lui Freud, pe de-o parte, a înţărca sugarul prea devreme ar putea duce la conturarea unor caracteristici negative ale personalităţii sale, însă pe de altă parte, nu este bine să alăptezi copilul la sân pentru perioade foarte lungi de timp deoarece acest lucru poate duce la incapabilitatea copilului de a se descurca singur în momentul în care creşte.

Urmând această logică, probabil că Freud nu ar fi de acord cu acele modele care încurajează mamele să-şi alăpteze copiii atât de mult cât îşi doresc ei.

Nu dormi cu copilul în acelaşi pat

Una dintre cele mai mari probleme de ataşament este cauzată de faptul că mulţi părinţi aleg să doarmă în acelaşi pat cu copiii lor. Lăsând la o parte avertismentele în legătură cu riscurile de a-ţi sufoca accidental copilul în somn, Freud se concentrează pe latura psihosexuală a acestui proces. El consideră că între vârsta de 3 şi 6 ani copii trec prin faza genitală a dezvoltării.

În această etapă se presupune că fetele şi băieţii dezvoltă atracţii sexuale inconştiente faţă de părinţii de sexul opus, dezvoltând, în acelaşi timp, o rivalitate faţă de părinţii de acelaşi sex.

Aşadar, în cazul băieţilor avem complexul lui Oedip, mama devenind obiectul central al atenţiei, iar în cazul fetelor avem complexul Electra, ce constă în atracţia faţă de tată. Din perspectiva lui Freud, dormitul în acelaşi pat cu părinţii, nu face decât să agraveze aceste conflicte psihologice.

Părinţii super-protectori

La începutul anilor 2000 s-a conturat o nouă atitudine în ceea ce priveşte părinţii. Părinţii supra-protectori. Acest tip de părinţi pot fi identificaţi foarte uşor prin acţiunile lor: îşi înscriu copiii în nenumărate activităţi extraşcolare (balet, dans, teatru, chitară etc), îşi doresc să-şi îndeplinească visele din copilărie prin intermediul copiilor lor, acest lucru ducând la un comportament exagerat, intervin de fiecare dată când copilul lor primeşte o notă mică etc.

Ţi se par cunoscute toate aceste lucruri?

Dacă da, probabil le-ai citit în cartea Dr. Spock. Acesta încurajează părinţii să le ofere copiilor timp să se joace în voie, să exploreze şi chiar să încalce regulile, pentru a efectua o tranziţie de succes între stadiile de dezvoltare freudiene. Însă acest lucru nu implică faptul că nu ar trebui pusă nicio limită.

La fel cum se întâmplă şi în cazul alăptatului la sân, părintele trebuie să găsească balanţa între „prea mult” şi „prea puţin”. Un lucru foarte important este faptul că atât Dr. Spock cât şi Freud consideră că în loc să urmăriţi instrucţiuni stricte ce garantează o viaţă ca-n poveşti pentru copil, mai bine vă axaţi pe instinctul parental, aceasta este regulă de aur.

Tu ce vei alege?

Andreea Bocriş 

Surse foto:

success.com

thirdwaymagazine.co.uk