După cum ne-a dovedit istoria, standardele feminine de frumuseţe se schimbă odată cu epoca, mentalităţile şi percepţiile oamenilor. În decursul timpului, acestea au trecut prin numeroase transformări. Fiecare cultură şi-a creat propriile standarde ce erau, deseori, greu de obţinut. Femeile erau dispuse să se sacrifice şi să suporte dureri cumplite pentru a se încadra în tipare.
În timpuri coloniale, când lupta pentru supravieţuire era primordială, comunitatea valorifica femeile fertile, portretizate ca fiind puternice, capabile să muncească, solide. Prin secolul al XIX-lea însă, idealul a fost înlocuit de femeile cu talia subţire şi bustul mare, fragile, bolnăvicioase.
La modă printre femei era binecunoscutul corset, iar cele provenind din familii înstărite îşi înlăturau chiar coaste din zona abdomenului pentru a-şi scădea dimensiunile taliei, procedură ce nu era doar dureroasă, ci cauza şi numeroase probleme de sănătate.
În timpului celui de-al Doilea Război Mondial, standardele de frumuseţe s-au schimbat din nou. Femeile au fost nevoite să lucreze, iar unele dintre ele participau la întreceri sportive în timpul liber. Din nou, societatea valorifica femeile competente, solide, puternice. După cum era de aşteptat, odată cu terminarea războiului, greutatea ideală a femeilor a început să scadă.
În timpul Renaşterii, în contrast cu accentul pus în zilele noastre pe o viaţă sănătoasă care să se reflecte şi în aspectul nostru fizic, femeile cu pielea palidă, albă, parcă bolnave, erau considerate idealul de frumuseţe. Pentru a arăta în acest fel, femeile foloseau un agent de înălbire ce, în timp, a cauzat numeroase afecţiuni fizice, a dus la paralizia muşchilor şi chiar la moarte.
Prin anii `50, a te simţi bine însemna a arăta bine. Prin anii `80 însă, relaţia s-a inversat: a arăta bine însemna a te simţi bine. De atunci, accentul a început să se pună tot mai mult pe frumuseţea fizică şi pe supleţe. Acum 25 de ani, o femeie cu o greutate medie cântărea doar cu 8% mai mult decât modelele şi celebrităţile vremii, în timp ce astăzi aceasta cântăreşte cu 23% mai mult.
Idealul suplu al vremii poate fi atins de mai puţin de 5% din populaţia feminină, iar dacă ar fi luaţi în considerare, pe lângă greutate, şi alţi factori cum ar fi tenul sau înălţimea, doar 1% dintre femei s-ar încadra tiparului. S-a ajuns ca, în vremurile în care trăim, trupul la care toate femeile râvnesc să fie unul din ce în ce mai suplu, eventual înalt, cu picioare lungi şi ten perfect.
Deși idealurile se schimbă, un lucru e sigur: frumusețea vine din interior! Așa ca uită de standarde și simte-te cât mai bine în pielea ta.
Alexandra Coman
Surse foto: