Gușa tiroidiană – cum o depistăm și tratăm?

Gușa tiroidiană este reprezentată de creșterea în volum a tiroidei, afecțiune cauzată de cele mai multe ori de carența de iod din organism, dar și de alți factori precum bolile autoimnune ca boala Graves și tiroida Hashimoto, nodulii tiroidieni sau medicamentele pentru tratarea bolilor psihice.

Persoanele de sex feminin, cu vârsta peste 50 de ani, care au fost expuse la radiații sau care trăiesc în medii deficitare în iod sunt mai predispuse la gușa tiroidiană.

Metode de diagnosticare

Gușa tiroidiană se poate descoperi la un examen de rutină, urmând ca apoi pacientul să fie îndrumat către un medic endocrinolog care să pună un diagnostic.

“La un pacient cu gușă se face inițial o anamneză amănunțită și un examen obiectiv – examinarea pacientului (inspecție, palpare). Ulterior se vor  recomanda examenele paraclinice, care pot implica o serie de analize  de testare a nivelului de hormoni tiroidieni din sânge și investigații imagistice,  în primul rând ecografie tiroidiana, prin care se va urmări dacă au apărut modificări morfologice sau structurale la nivelul  parenchimului tiroidian.”, explică Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie și imagistică medicală și doctor în științe medicale, în cadrul Donna Medical Center.

Printre cele mai frecvente investigații folosite în diagnosticarea gusei se numără:

–              Testare a hormonilor tiroidieni, care se poate face printr-o analiză de sânge, pentru a determina cantitatea de hormoni produsă de ganda tiroidă

–              Ecografia, care măsoară tiroida și evidențiază eventualele modificări de structură, vascularizație sau existența de noduli tiroidieni

–              Scintigrafia tiroidiană

–              Tomografia computerizată pentru zona gatului și toracelui.

–              RMN

–              Examenul radiologic

–              Laringoscopia

–              Biopsia cu ac fin, care se face prin recoltarea unei mostre de testut din glanda tiroidă. În urma analizei în laborator, se va determina dacă există afecțiuni ale glandei tiroide.

Metode de tratament

Tratamentul gusei tiroidiene depinde foarte mult de mărimea acesteia și modul în care se manifestă și poate fi de mai multe tipuri: profilactic  (aport de iod) sau curativ : medical (hormonoterapie substitutiva sau iodoterapie) sau chirurgical.

În cazul unui stadiu incipient al gusei, medicul poate recomanda doar monitorizarea acesteia, nefiind nevoie de tratament dacă gușa nu crește în dimensiuni.

Dacă afecțiunea este cauzată de hipotiroidism, se recomandă medicamentele cu hormoni tiroidieni pentru stabilizarea nivelului de hormoni din organism. Această strategie nu va micșora gușa, ci doar o va menține la aceeași mărime.

În situația în care gușa apare ca urmare a hipertiroidismului, tratamentul va fi adaptat tipului de afecțiuni de care suferă pacientul. De exemplu, în cazul bolii Graves, se poate recomanda iodul radioactiv administrat pe cale orală, care va distruge o parte din celulele tiroidiene. Gușa se va micșora, dar există riscul de a provoca hipotiroidism .

În cazurile în care tratamentul medicamentos nu funcționează și există suspiciune de malignitate, intervenția chirurgicală va fi recomandată. O altă recomandare de tratament chirugical se face atunci când apar tusea și probleme ale respirației create de creșterea exagerată a glandei tiroidiene ce determină compresie asupra traheei și esofagului.

Despre Donna Medical Center

Donna Medical Center este o clinică dedicată sănătății femeilor specializată în depistarea cancerului mamar, precum și în diagnosticarea afecțiunilor ginecologice și endocrinologice.

Pentru mai multe informații vizitați www.donna-medicalcenter.ro, www.facebook.com/donnamedicalcenter  și blogul www.cancersan.blogspot.com.

Donna Medical Center este localizat în clădirea ILION din Str. Traian nr. 234, et.1, sect. 2, București. Programări online pe www.donna-medicalcenter.ro  sau telefonic 021/252.32.32, 021/252.32.33, 0374.080.008.