De câţiva ani companiile de asigurări testează şi piaţa din România cu diverse produse și servicii, iar consultanţii nu încetează să ne sune şi de câteva ori pe lună, spre a ne propune oferte noi din piaţa de asigurări de viaţă.
Prima dată am auzit de asigurări de viaţă prin anul 2000 şi subiectul încă părea neinteresant, însă la câţiva ani buni după, asigurările de viaţă încep să devină un gest firesc făcut de oricine doreşte să pună în balanţă şi evenimente mai puţin plăcute, dar care se pot întâmpla și pentru care este bine să ai instrumente la îndemână, ca să faci lucrurile mai simple, pentru cei dragi.
O asigurare de viaţă îţi aduce acea certitudine că, şi în absenţa ta, familia va reuşi să îşi continue viaţa normal, la nivel material. În cazul în care de tine depinde siguranţa financiară a familiei, a copiilor, este simplu de văzut ce greutăţi pot apărea în cazul în care tu nu mai eşti lângă ei.
Cu ce bani va plăti familia ta datoriile? Din ce bani vor trăi copiii tăi? Da, ne-am obişnuit să spunem “asta nu mi se poate întâmpla mie, ci altora”, dar viaţa este aceeaşi pentru toţi şi cu bune şi cu rele şi prevenirea lucrurilor rele trebuie să fie făcută constant.
Ce implică o asigurare de viaţă? Ca să beneficiezi de o asigurare de viaţă, trebuie să închei un contract cu o firmă care se ocupă de aşa ceva. În contract tu eşti asiguratul, firmă care îţi dă acest serviciu este asiguratorul, asigurarea se încheie pentru o anumită sumă care se acordă în cazul în care se produce riscul prevăzut în contract sau la expirarea contractului şi există beneficiarul sau beneficiarii, adică cei care vor primi banii în cazul decesului asiguratului.
Beneficiarul poate fi schimbat de câte ori doreşte pe perioada contractului, poate fi una sau mai multe persoane și tu vei hotărî cuantumul din suma pe care ei o pot primi.
Cum să îţi alegi asigurarea de viaţă? În acest moment toate firmele care oferă asigurări de viaţă au multe informaţii online sau mulţi consultanţi care se pot deplasa la tine acasă, gratuit şi îţi pot oferi toate informaţiile necesare.
Depinde de situaţia ta ce asigurare de viaţă îţi doreşti. Trebuie să te gândeşti la o sumă şi la o perioadă pe care doreşti să o acopere asigurarea de viaţă. Informează cât mai bine asupra firmei pe care o alegi pentru că o asigurare de viaţă se face pe termen lung şi nu îţi poţi permite ca banii tăi să ajungă la o firmă instabilă sau cu probleme financiare.
Există şi bănci care oferă deja şi servicii de asigurare de viaţă, este bine să le iei în calcul şi pe acestea.
Cât costă asigurarea de viaţă? Şi în acest caz, depinde de ce asigurare de viaţă îţi alegi, dacă ataşezi şi alte tipuri de asigurări, precum acoperirea riscului unui accident în care poţi rămâne în incapacitate de muncă, sau unaccident care ar necesita o spitalizare îndelungată şi vrei să îţi acoperi cheltuielile.
Firma de asigurări îţi va face o evaluare şi în funcţie de starea actuală a sănătăţii, de vârstă, de mediul de lucru, va stabili cât trebuie să plăteşti. Evident, cu cât sănătatea ta este mai problematică sau cu cât stilul tău de viaţă este mai nesănătos (fumezi, ai boli cronice etc), va creşte costul asigurării de viaţă.
Plata se face în tranşe, numite prime de asigurare, pe care le poţi stabili împreună cu firma de asigurări, poți achita în mai multe tranșe pe an.
Se poate economisi printr-un contract de asigurare de viaţă? Dacă la sfârşitul perioadei contractului, asiguratul este în viaţă, el poate primi suma asigurată fie în tranșe ca pe o pensie, fie toată odată.
Pe termen foarte lung, este o formă de economisire sigură şi avantajoasă, din acest motiv este foarte important să ne alegem o firmă de asigurări, care la rândul ei să aibe o stabilitate financiară bună, ca să ne putem baza pe faptul că, peste zeci de ani, ne va putea da, fără probleme, suma asigurată.
Asigurarea de viaţă este o necesitate de prim ordin atunci când bunăstarea familiei depinde de tine. Acesta trebuie să fie motivul principal care să te îndemne să alegi cea mai potrivită variantă, pentru tine.
Ana Maria Tătucu
Sursa foto: