Dr. Călin Doboş, medic estetician la Clinica Hyperion din Galaţi a acceptat provocarea de a ne raspunde la câteva întrebari legate de ce l-a inspirat să aleagă această meserie şi ce sacrificii trebuie să faci dacă vrei să fii cel mai bun!
Acesta deţine o vastă experienţă în domeniul chirurgiei estetice, acumulată în cei peste 10 ani de lucru în ţară, dar şi prin participarea la diferite congrese internaţionale în aproape toate ţările din Europa, pe continentul American, SUA, Canada sau Asia. A reuşit să aducă la noi în ţară cele mai eficiente tehnici de abordare a domeniului chirurgiei estetice. Stagiile de perfecţionare în străinătate, pregătirea timpurie făcută încă de pe băncile facultăţii, dar şi sutele de cazuri soluţionate anual, reprezintă o adevărată carte de vizită.
Dr. Călin Doboş poate fi gasit la clinica Hyperion din Galaţi şi în Bucureşti la Centrul Medical Focus.
ISM: Ce v-a determinat să alegeţi o carieră în chirurgia estetică?
Dr. Călin Doboş: În 1996 am fost la un curs ce a avut loc în Florenţa, despre utilizarea laserului în rejuvenarea facială. Atunci am văzut primele persoane cu diverse operaţii de chirurgie estetică (sâni, nas, lifting facial, etc). Mi-a plăcut cât de transformate şi de mulţumite erau. La mine puterea de a schimba viaţa altora, nu s-a manifestat în politică ci în chirurgia cosmetică (râde).
ISM: Aţi urmat cursuri de formare atât în ţară cât şi în străinătate. Ce etapă consideraţi că v-a ajutat cel mai mult?
Dr. Călin Doboş: Bazele chirurgiei le-am pus şi asimilat în ţară, încă din anul 2 de facultate. Am făcut primele operaţii de chirurgie a pielii la 19 ani şi de atunci nu m-am mai putut opri, ci doar evolua (râde).
Cursurile în clinicile de afară, pe estetică, sunt superioare deoarece acolo acest domeniu este cu tradiţie. De exemplu, la noi, în perioada comunismului aceste intervenţii erau interzise, chiar şi instruirea în această direcţie fiind văzut cu ochi răi. Azi, lucrurile s-au schimbat radical, informaţia circulă, doar trebuie să te pui în calea ei şi „te loveşte”.
ISM: Care este secretul unei relaţii doctor-pacient reuşite?
Dr. Călin Doboş: Să fii corect în informaţii, preţuri şi calitatea să fie de primă mâna! EU nu am nimic de ascuns pacientelor/pacienţilor mei. Atunci când ies de la un consult ştiu totul despre operaţia dorită, inclusiv în legătură cu posibilele complicaţii. Dacă le acceptă mergem mai departe, cu toate cărţile pe masă.
ISM: Care a fost cea mai grea operaţie pe care a trebuit să o faceţi?
Dr. Călin Doboş: Nu „operaţia” este grea ci „cazurile” în sine sunt dificile!
Dar cred că ştiu la ce vă gândiţi şi am să încerc să vă dau un răspuns. Cea mai greoaie intervenţie este abdominoplastia – pentru că se face şi lipoaspiraţie, iar uneori trebuie să rezolvi şi o hernie. Durează mult şi riscurile sunt mai mari comparativ cu alte operaţii.
În schimb rinoplastia necesită cel mai mare rafinament – deoarece este una dintre cele mai vizibile intervenţii de la nivelul feţei.
ISM: În medie, câte operaţii efectuaţi pe zi?
Dr. Călin Doboş: Media este de 10-20 de operaţii pe zi. Aici vorbim de intervenţii mari, injectări dar şi intervenţii mici (lipoame, aluniţe, chiste, cancere de piele, varice, etc).
ISM: Cum decurge o zi obişnuită din viaţa Dr. Călin Doboş?
Dr. Călin Doboş: Trezirea se face la ora 07:00-08:00, asta şi în funcţie de ora la care am adormit în ziua precedentă. Programul propriu-zis începe la ora 08:30 cu intervenţii mici apoi controale/consultaţii şi injectări. Există un interval în care fac operaţii mari şi din nou controale/consultaţii, injectări, operaţii mari şi tot aşa până la 20:00-21:00 de cele mai multe ori 01:00-02:00 dimineaţa (râde). În micile pauze încerc să citesc, să vizionez un film, fac prezentări pentru cursurile şi seminariile la care particip cel puţin o dată pe lună şi filmări cu noi operaţii. Din când în când mai am câte o sâmbătă sau o dumincă liberă, pe care le petrec alături de familia mea. Vorba mamei mele: dormim destul pe lumea cealaltă (râde).
ISM: Care sunt cele mai dese operaţii solicitate de pacienţi?
Dr. Călin Doboş: Cea mai solicitată intervenţie este cea de remodelare a sânilor, apoi rinoplastia urmată de lipoaspiraţie. Sigur că injecţiile cu botox şi acid hialuronic sunt cele mai multe, dar pe acestea le consider prea „uşoare”.
ISM: Care a fost cererea cea mai ciudată în materie de operaţie estetică, pe care aţi primit-o de la un pacient?
Dr. Călin Doboş: Să-i operez cocoaşa nasului, dar să rămână ceva din ea pentru că era o trăsătura de familie.
Am mai făcut o intervenţie de ridicare a unor pleoape extrem de căzute la o tânără mamă – atât de căzute încât nu vedea bine şi şi-a pierdut serviciul şi soţul din aceasta cauza. După intervenţia mea, ridcare de pleoape şi colţul ochilor, după 6 luni era cu partener şi avea un loc de muncă.
Ca o anecdotă, a mai fost un bărbat arab cu o nevastă corpolentă, care voia să facă din ea un fotomodel – cred că-l zăpăciseră atâtea românce frumoasa şi zvelte de aici (râde). Cerinţele lui erau ireale, aşa ca i-am spus că din ce are nu pot să obţin ce visează el, dar dacă e musulman, are încă 3 şanse să-şi îndeplinească visul!
ISM: Ce schimbări a suferit chirurgia estetică din anul 2000 când aţi înfiinţat prima clinică de chirurgie şi până în prezent?
Dr. Călin Doboş: Transformările sunt multe: recuperarea se face în mai puţin de 24 de ore la sâni, nu se mai tumefiază şi înnegresc ochii la rinoplastie. Durerea pentru orice fel de intervenţie e absentă sau suportabilă şi dispare rapid, în 2-3 zile aproape toate pacientele pot conduce maşina, etc.
Toate astea s-au întâmplat datorită tehnicilor chirurgicale de ultimă oră, pentru că se folosesc aparate care nu mai ard ca înainte şi deci zona în care se intervine nu se mai umflă aşa de tare.
Chirugia estetică se făcea inainte după ureche, dar acum în unele ţări, e chiar o specialitate aparte cu protocoale operatorii proprii.
ISM: Cum credeţi ca va evolua piaţa estetică în următorii 5 ani?
Dr. Călin Doboş: Eu am simţit ca business-ul meu a crescut în fiecare an, chiar şi în mult discutata perioada de „criză”.
În general, piaţa estetică a scăzut, dar sunt sigur că în următorii ani va cunoaşte o nouă creştere. Este ca şi cu automobilul sau televizorul color înainte, numai unii îşi permiteau, dar în viitor toată lumea va apela la chirurgie estetică. Acest domeniu este o piată în expansiune şi are toate şansele să se transforme în 20-30 de ani în ceva mult prea banal care nu va mai genera subiecte de discuţie.
ISM: Cu ce va diferenţiaţi de competitori?
Dr. Călin Doboş: Faptul ca am început să operez încă de la vârsta de 19 ani este unul dintre atuurile care mă diferenţiază. În acelaşi timp experienţa acumulată în anul 4 de facultate, datorată şansei de a preda colegilor mei mai mari din anii 5 şi 6 m-a ajutat să-mi creez o viziune mult mai amplă despre ceea ce avea să inseamna pentru mine chirurgia estetică.
Pasiunea pe care o simt atunci când operez este mai mare decât cea pentru sport, călătorii, tocmai din acest motiv mi-a fost foarte greu să-mi întrerup activitatea când am avut nişte probleme de sănătate.
Un alt aspect care mă defineşte de concurenţă şi aici intrăm în zona de business sunt investiţiile anuale în cursuri, aproape 100.000 euro pe an şi în aparatură de operaţii 120.000 în fiecare din ultimii 4 ani.
Din punct de vedere al intervenţiilor sunt primul medic estetician din România care a realizat un implant de pectoral la bărbat, în 2010.
ISM: Aţi făcut vreodată operaţie de schimbare de sex?
Dr. Călin Doboş: Da, împreună cu alţi colegi, acum câteva luni. E un proces complex care implică un grup de medici din mai multe specializări. Unii din noi modelam organele genitale interne, alţii pe cele externe, alţii căile urinare, alţii modelau trupul conform noii identităţi sexuale. E un proces foarte lung şi complex.
ISM: V-aţi făcut vreo operaţie estetică?
Dr. Călin Doboş: Încă nu, dar dacă aş considera necesar evident ca mi-aş face. Vorba aceea „cine lucrează cu miere se linge pe degete” (râde).
ISM: Foarte mulţi doctori tineri preferă să profeseze în străinătate. Dvs. v-aţi gândit la această opţiune?
Dr. Călin Doboş: Da, din ce în ce mai des. Nu mă regăsesc într-o societate în care nonvaloarea e promovată ca o calitate.
ISM: A existat un moment în care să va doriţi să faceţi altceva? Dacă dă, atunci la ce v-aţi gândit?
Dr. Călin Doboş: Atât de devreme şi dedicat am început medicina, încât nu am avut timp să caut alternative, iar când am ales această meserie nu a fost o chemare sau un plan, ci o orientare de moment şi circumstanţă. Nu am stat să judec variante.
ISM: Ce sfat aveţi pentru cei care doresc să urmeze o carieră în chirurgia plastică?
Dr. Călin Doboş: În chirurgie, oricare ar fi specializarea, dedicarea e cuvântul de ordine. Dacă vrei să fii nu bun, ci foarte bun. Asta inseamna însă sacrificarea vieţii personale. Sunteţi dispuşi să renunţaţi la alte plăceri ale vieţii? Nu? Atunci nu o alegeţi (râde).