1. Cum/de la cine ai invatat sa faci fotografii ?
Primul aparat pe care l-am tinut in mana a fost un Zenit prafuit al unchiului meu Gabriel Verman. El mi-a fost mentor in ale artei vizuale (si nu numai). De la el am invatat sa pictez, sa desenez si sa sculptez. Nu pot spune ca ma atrageau extraordinar de mult, dar cand m-a invatat cum sa fotografiez, cum sa imi aranjez lumina, cum sa caut o poveste, cum sa ma simt comfortabil cu zgomotul metalic al diafragmei.
2. Care sunt cele mai importante realizări ale tale (ca fotograf) ?
Nu pot spune ca am prea multe reusite. Imi place sa cred despre mine ca sunt un ilustru necunoscut 🙂 dar cel mai emotionat am fost cand mi-am vazut prima fotografie in sectiunea dedicata concursului pentru amatori din Photo Magazine.
prima fotografie
3. Cum schimbi lumea prin fotografiile tale, cu aparatul tau?
Nu cred ca poti schimba lumea fiind in spatele obiectivului unui aparat. Pot doar sa surprind emotii si momente care sunt foarte usor trecute cu vederea. Vreau sa construiesc in fotografiile mele o poveste asa cum o vad eu.
4. Cand ti-ai descoperit pasiunea pentru fotografie?
Eram in clasa a 10-a. Incepuse moda HI5-ului si a fotografiilor photoshopate. Ca orice tanar aflat in plina proba a labirintului, am luat parte la fenomen. Uitandu-ma la primele experimente fotografice, ma simt usor nostalgic dar si fericit ca am reusit sa evoluez si sa ma cizelez. Asta se intampla prin 2006, daca nu ma insel,si ,evident, inca mai invat si vreau sa cred ca ma perfectionez constant cu fiecare cadru tras.
5. A avut vreo legatura pasiunea pentru fotografie cu alegerea facultatii pe care ai absolvit-o (Comunicare si Relatii Publice)?
Am ales FCRP din considerente care nu prea au de-a face cu pasiunea pentru fotografie. Acesta nu este un lucru rau. Am facut o facultate care mi-a placut, care m-a ajutat sa ma maturizez si in care am legat o serie de prietenii, zic eu, frumoase (it’s all about the networking, wink, wink).
6. Care si cand a fost prima fotografie pe care ai realizat-o? Ce ai fotografiat?
Prima fotografie „profi” realizata este chiar cea pe care am trimis-o la concursul organizat de Photo Magazine pe tema „saritura” 2006-ish… cred… Nu am revista la indemana pentru a putea verifica.
7. Din cate am vazut pe site-ul tau, realizezi fotografii pe diverse teme (portret, evenimente, fashion). Care dintre aceste teme te atrage cel mai mult? Explica!
Dupa cum ai observat, abordez mai multe genuri de fotografie, dar cel mai bine ma simt in zona de fashion. Am inceput sa lucrez, in adevaratul sens al cuvantului, facand fotografii de nunti si am participat la foarte multe. Cred ca m-am apropiat de 200. Asta se intampla in liceu si in primul an de facultate. Timpul a trecut si am simtit nevoia de ceva mai mult. Colaborand cu diverse site-uri m-am dus pe la mai multe concerte, iar in timpul liber faceam portrete colegelor de facultate.
8. Dintre aceste teme, este una cu care te identifici mai mult decat cu celelalte?
Dupa cum spuneam, dintre toate stilurile abordate, cel mai confortabil ma simt cu fashion photography. Pentru ca imi permite o foarte mare flexibilitate in lucrul cu modelul si in tema abordata. Pot crea o poveste ambigua, un test rorschach pe care fiecare privitor sa il interpreteze dupa cum doreste.
9. Cum ai defini stilul lui Fabian Tatomirescu?
Nu pot sa spun ca mi-am format deja un stil. Inca imi place sa experimentez. Cel mai mult pot spune ca imi place sa lucrez cu contrastele, poate de aceea sunt inclinat mai degraba spre alb-negru, decat spre color. Imi place foarte mult sa lucrez cu chipuri, cu persoane pline de personalitate a caror ochi spun o poveste, de multe ori foarte diferita de decorul in care ii surprind. Nu imi place deloc sa folosesc blitul, mi se pare ca e agresiv, e ca un intrus in relatia pe care vreau sa o formez cu subiectul cadrului.
10. Care sunt fotografii/fotografiile tale preferate ?
Imi este greu sa aleg sau sa numesc fotografiile preferate, sunt prea multe, de la fotografiile monumentale din National Geographic pana la cele amatoricesti de pe DeviantArt. In ceea ce priveste fotografii preferati, ii pot numi pe Eolo Perfido, Rafal Kijas si mioriticii Ciprian Strugariu si Andreea Retinschi.
Anca Antofie