Ai muncit foarte mult și simți că ești gata să faci un pas pe scara ierarhică: vrei o promovare. Îți prezentăm câțiva indicatori despre cum să ceri și să primești o promovare.
1. Înainte de a aborda angajatorul, pregătește-te. Dacă arhivezi realizările pe care le-ai împlinit în firmă, vei putea arăta că ești o valoare în cadrul companiei și ești pregătit pentru o avansare. Ia notă de îmbunătățirile realizate în firmă de când lucrezi în cadrul ei și fă copii după rapoarte. Dacă vânzările au crescut, productivitatea a înflorit, subliniază asta. Nu e momentul să fii modest.
2. Atitudinea contează la fel de mult precum aptitudinile. Fii sigur că ești văzut de conducere și de colegi ca o personalitate optimistă și inteligentă. Este foarte important dacă speri să supervizezi. Oamenii sunt mai înclinați să urmeze o persoană pozitivă care își susține angajații.
3. În primul rând, dovedește că ești capabil în postul pe care îl ocupi înainte de a cere o promovare. Istoria ta va conta, așa că ar fi bine să îți contruiesti o reputație de persoană muncitoare, responsabilă, capabilă să lucreze în echipă și inovativă.
4. Stabilește o întâlnire cu șeful tău pentru a discuta promovarea. Dacă ciocăni la ușă și îi spui că vrei un minut din timpul lui, atunci nu te aștepta să îți acorde toată atenția. Dacă programați o întâlnire, poți fi sigur că se va concentra asupra ta.
5. Când te întâlnești cu șeful tău, fii pregătit să explici de ce meriți o promovare, ca și ce speri să obții în noua poziție (un plan concret ar fi ideal). Oferă-i câteva idei solide care să ajute la dezvoltarea companiei și fii capabil să explici cum le vei aplica.
6. Fii în stare să lucrezi în echipă. Subliniază că binele companiei este important pentru tine și că tu crezi că ai multe de oferit acesteia.
7. Menționează că dorești promovarea chiar dacă nu primești o mărire salarială. Cere o evaluare după trei luni în care ai lucrat în noul post. Atunci, când șeful tău va vedea rezultatele, puteți discuta despre cifre.
7. Arată-i ce ai făcut pentru a te pregăti de a prelua responsabilitățile noului post. Dacă ai urmat vreun curs sau dacă ai fost la seminarii de la ultima ta promovare, fii sigur că le indici. Menționează că vei ajuta persoana care îți va lua locul după ce vei avansa în carieră.
Dacă ți se refuză promovarea, întreabă în mod politicos care sunt motivele, în cazul în care nu îți sunt oferite în mod automat. Cercetează ce poți face pentru a fi luat în vizor pentru o promovare mai târziu. Ia-ți un angajament să urmezi pașii necesari pentru a avansa în carieră. Câteodată, nici candidații care sunt capabili nu avansează fiindcă au atins o limită în cadrul acelei companii. Dacă acesta este cazul, gândește-te să îți depui CV-ul la o companie mai mare sau atinge nivelul următor creându-ți propria firmă.
8. Mulțumește. Indiferent de rezultatul întâlnirii, fii sigur că prelungești întâlnirea printr-o strângere de mână și mulțumește-i șefului tău pentru oportunitatea de a discuta. Chiar dacă nu ai fost promovat acum, vrei să pleci lăsându-i șefului o impresie bună: trebuie să fii un profesionist. Dacă ai fost promovat, întreabă când vă puteți întâlni pentru a stabili detaliile, în cazul în care nu ați făcut-o deja.
Mult succes!
Veronica Enușcă