Investitiile in diamante iau locul celor in aur pe timp de criza

Putine lucruri intrec in stralucire si unicitate diamantele, care au constituit din cele mai vechi timpuri o fascinatie nestirbita si o sursa inepuizabila de povesti si pasiuni. Dincolo de legende insa, aceste pietre pretioase sunt din ce in ce mai mult privite sub aspectul lor concret de valori importante cu un imens potential investitional. Dupa ce pretul aurului a inregistrat in primavara acestui an cea mai mare scadere din 1980 si pana in prezent, raritatea, perenitatea si frumusetea diamantelor au facut din acestea una dintre cele mai bune solutii pentru a investi in viitor.

Motivul pentru care diamantele sunt  bunuri de lux valoroase si rare este acela ca furnizarea acestora este limitata de extractia tot mai dificila. Chiar si asa, in ultima perioada s-au inregistrat cresteri de la an la an in ceea ce priveste investitiile in diamante, astfel incat preturile acestora s-au majorat proportional, in medie cu 15% pe an, din 1959 si pana astazi.

„Se estimeaza ca noi exploatari miniere in domeniul diamantelor sunt foarte putin probabil de a fie operabile intr-un timp scurt din cauza procesului indelungat de punere in functiune a unui asemenea proiect (mai mult de 13 ani de la descoperirea unui zacamant si pana la demararea productiei propriu-zise). Astfel, studii recente preconizeaza o crestere a cererii de diamante cu 7% pana in anul 2020, in timp ce oferta se anticipeaza ca nu va creste cu mai mult de 3%”, explica dl. Arie Darie, proprietarul A.David Gallery.

Toate aceste argumente intaresc convingerea in sporirea valorii diamantelor pe viitor si in consolidarea pozitiei lor intre preferintele investitorilor.

Diamantele – masura de protectie financiara

In ultimii 20 de ani, pretul mediu al unui carat de diamant a crescut de peste 10 ori si inca isi continua ascensiunea, fapt care incurajeaza pariul pe aceste pietre pretioase. La momentul actual se poate observa o crestere a investitiilor in diamante ca masura de protectie impotriva impotriva crizelor economice si politice, estimandu-se ca investitia poate porni de la 1000 de euro.

Diamantele reprezinta o achizitie flexibila care nu implica depunerile in banca sau contactarea altor intermediari, oferind atat mobilitate, cat si posibilitatea de a le depozita dupa bunul plac. De multe ori chiar si institutiile si bancile nationale achizitioneaza diamante pentru a se proteja de volatilitatea pietelor si de incertitudinile din mediul financiar, incurajate fiind de faptul ca aceste pietre nu depind de o anumita economie, ele fiind tranzactionate si avand valoare constanta in intreaga lume”, adauga dl. David.

De ce sunt diamantele o varianta mai buna de investitie decat aurul?

Popularitatea diamantelor a crescut constant incepand cu secolul 19, ca urmare a perfectionarii modalitatilor de tranzactionare a acestora, insa absenta indelungata a reglementarilor economice – financiare in domeniu, lipsa unui sistem clar si unanim implementat de stabilire a pretului, monopolul indelungat in domeniul explotarii si tranzactionarii de diamante detinut pana de curand (aproximativ pana in anul 2000) de catre concernul DE BEERS, sunt factori care au impiedicat ascensiunea acestor pietre pretioase in topul popularitatii solutiilor de investitii viabile, unde aurul, spre exemplu, detinea pana nu demult locul privilegiat.

Odata cu scaderea drastica a pretului aurului in vara acestui an (de la 1 909 dolari uncia in august 2011 pana la 1 200 de dolari in primavara lui 2013, adica o prabusire de peste 37%), multi investitori si-au intors privirea catre diamante, activele cu valoarea cea mai concentrata din lume si, totodata, o importanta sursa de lichiditate. In plus, spre deosebire de aur, diamantele sunt de 1000 de ori mai rare, fapt care le adauga valoare, pe langa avantajul unei greutati scazute care le face usor de depozitat si de transportat.

De asemenea, in timp ce aproximativ 40% din piata aurului este dominata de speculanti, doar aproximativ 1% din piata de diamant este formata din activitati speculative. Astfel, valoarea lor neatinsa de schimbari legislative sau economice si nici de volatilitatea pietelor speculative, fac din diamante – chiar si in timp de recesiune – o sursa sigura de investitie pe termen lung.

Factori care trebuie luati in calcul pentru o investitie corecta

Achizitia diamantelor trebuie facuta la pretul corect de la un wholesaler de diamante profesionist, in pietre de carataje mai mari, peste 1 carat cel putin, deoarece acestea isi prezerva nestirbita valoarea in timp la un nivel de pret relativ constant.

De asemenea este important ca diamantele achizitionate sa fie insotite de un certificat gemologic eliberat de un laborator acreditat, precum HRD, IGI, GIA, EGL, a carui evaluare garanteaza autenticitatea diamantelor.

Nu in ultimul rand, in cazul achizitiei de diamante e necesara solicitarea unei garantii de buy-back permanenta.

Certificari gemologice in Romania

Gemologul este profesionistul care efectueaza analize fizice nondestructive si poate, in urma unei certificari, sa ofere o parere pertinenta in privinta calitatii si pretului unui diamant. La momentul actual, Romania dispune de foarte putini gemologi certificati, ceea ce inseamna ca exista un numar limitat de oameni care pot sa explice clientului caracteristicile unei pietre pretioase.

In momentul de fata, Directia Metale Pretioase si Pietre Pretioase din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor  este  singura institutie in masura sa efectueze expertize ale materialelor si pietrelor pretioase la cererea persoanelor fizice si juridice.

Cum stabilim valoarea diamantelor

Sistemul celor patru C – Culoare, Claritate, Carate si, in sfarsit, Cut (taietura) – a fost stabilit in anii ’50 de Institutul American de Pietre Pretioase (Gemological Institute of America – GIA), primul laborator gemologic, cel mai cunoscut si cel mai scump ca si servicii in acelasi timp, si este acceptat ca atare de gemologi si oameni de afaceri.

  • Caratul este unitatea de masura pentru diamante; cu cat un diamant are mai multe carate, cu atat este mai scump. Masura unitaţii este de 0,2 grame sau 100 puncte.
  • Taietura (cut) diamantului ii determina stralucirea si frumusetea. Gradul de slefuire al unei pietre este determinat de echilibrul dintre luminiscenta, dimensiuni si finisaj. Chiar si in prezenta unei claritati si a unei culori desavarsite, un diamante taiat prost va arata anost si lipsit de stralucire.
  • Culoare

Diamantele sunt clasificate si din punct de vedere al prezentei sau absentei culorii. Pietrele cu mai putina culoare in structura lor sunt considerate mai valoroase si redau o stralucire mai intensa.

  • Claritatea se refera la gradul in care incluziunile minuscule sunt prezente in interiorul si/sau la suprafata diamantului. In timp ce diamantele cu claritate desavarsita sunt foarte rare si scumpe, un diamant fara imperfectiuni vizibile cu ochiul liber, asa zisele diamante eye-clean, sunt la randul lor foarte valoroase si capabile sa redea o stralucire impresionanta.

Despre A.David Gallery Diamonds & Gold

In anul 2012, Romania intra pe harta comertului profesionist cu diamante prin decizia lui Arie David de a deschide un birou la Bucuresti. Ideea unuia dintre putinii diamantari profesionisti din tara s-a transformat cu timpul intr-o adevarata galerie, de unde clientii nu numai ca pot achizitiona diamante de inalta calitate, ci pot afla foarte multe informatii suplimentare despre pietrele pretioase. Pe langa bijuteriile cu pietre pretioase, clientii pot comanda diamante naturale de orice marime si orice model de slefuire, A.David Gallery fiind singurul loc unde acest lucru este posibil. Mai multe detalii pe www.adavidgallery.ro

Domnul Arie David se numara printre cei mai mari slefuitori din Israel, cu peste 32 de experienta ca diamantar, timp in care a legat parteneriate solide in Israel, Belgia, SUA si Africa. Membru al Bursei de Diamante din Israel, dl. Arie David s-a indreptat acum spre piete solide sau emergente cum ar fi Singapore, Hong Kong, Bangkok, New York, Los Angeles, San Francisco sau Chicago, unde optica foarte stricta asupra diamantelor ca investitie nu admite compromisuri in privinta calitatii.