Numele lui Frédéric Chopin este sinonim cu muzica romantică, cu dragostea şi pasiunea, cu frumosul autentic transpus în sunete inefabile. Deşi muzica sa închinată pianului aparţine secolului al XIX-lea, compozitorul a rămas contemporan printre noi.
Cu prilejul bicentenarului său a fost declarat chiar “cetăţean al lumii”, în anul dedicat de U.N.E.S.C.O. marelui muzician polonez (2010). Şi de fiecare dată când maeştrii claviaturii îi interpretează partiturile, sălile de concert se umplu până la refuz.
Muzica sa rămâne vie în conştiinţa contemporană şi astăzi, la peste 200 de ani de la moartea compozitorului, transformând locul naşterii sale într-un adevărat spaţiu de pelerinaj. Anual, fanii săi se perindă din toate colţurile lumii. Acest swing perpetuu transformă un mic sat polonez într-o atracţie turistică, pe cât de fascinantă, pe atât de animată.
De aceea am vrut să particip şi eu la o călătorie pe meridianele muzicii, la propriu, alegând ca destinaţie Żelazowa Wola ─ frumoasa localitate de pe meleagurile Mazoviei, situată la est de centrul Poloniei.
După un zbor de mai puţin de două ore, de la Bucureşti la Varşovia, am aterizat pe aeroportul care poartă numele marelui muzician: Frédéric Chopin. Aş putea spune că prima poartă a ţării odinioară vecine cu România, respiră Chopin, de fapt respiră aerul acelei libertăţi care îl va fi determinat pe liricul compozitor să compună studiul pentru pian intitulat “Revoluţionarul” (Etude révolutionnaire), în vremuri de restrişte.
Localitatea sa natală, Żelazowa Wola, se află la aproximativ 50 km de capitala Poloniei, astfel că o călătorie cu maşina nu durează mai mult de un ceas. Muzeul Chopin, destinaţia mea finală, a fost fondat în anii ’30 ai secolului trecut, după ce vechiul conac, cuprins de flăcările unui devastator incendiu, a fost refăcut.
El desfată astăzi privirile tuturor celor ajunşi la faţa locului, oferind priveliştea unei autentice întoarceri în timp. Dar pentru aceasta trebuie mai întâi să intri în complexul muzeal printr-o incintă modernă (de unde se cumpără şi biletele, dacă nu au fost achiziţionate online). Tot aici vizitatorii pot accesa informaţii inedite despre viaţa şi copilăria marelui compozitor, prin intermediul tehnologiilor multimedia, pot achiziţiona suveniruri, broşuri, albume discografice, DVD-uri etc. şi se pot informa asupra concertelor şi activităţilor cultural-educative organizate de muzeu.
În afara construcţiei moderne se află superbul parc, o oază de verde în perioada verii, din care răsună, în aer liber, muzica lui Chopin (prin intermediul unei performante instalaţii de sonorizare). Pot spune că am putut respira, odată cu aerul de o prospeţime fără seamăn, muzica lui Chopin! Mergând pe o frumoasă alee pietruită care duce la conac, melodiile suave, în surdină, parcă rezonau cu natura, la unison.
Conacul este de fapt o frumoasă casă plină de caldură, spaţioasă, primitoare şi lipsită de opulenţa sau extravaganţa proprie reşedinţelor boiereşti. Este mărturia în piatră a unor aristocraţi care au ştiut să imprime armonios virtuţile modestiei şi ale bunului gust în edificiul architectonic. Odată ce i-am trecut pragul, sentimentul întoarcerii în timp a devenit copleşitor. O astfel de experienţă trebuie trăită, nu povestită.
Dacă v-am stârnit, câtuşi de puţin, curiozitatea pentru a vă planifica o altfel de excursie, să ştiţi că la doar câţiva kilometri depărtare de Muzeul Chopin din Żelazowa Wola se află biserica în care a fost botezat tânărul ce avea să cucerească lumea, nu prin arme, ci prin muzica sa romantică.
Lăcaşul de cult a fost fortificat încă din timpurile în care sângele războinicilor leşi curgea în războaiele contra năvălitorilor teutoni, fiind la rândul său un colţ de istorie.
Laura Yvette