Agroturismul – o nouă ofertă de vacanţă

Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai…se pare a fi una dintre noile destinații preferate de români  unde își pot petrece o vacanță liniștită, departe de agitația și zgomotul orașului. Turismul rural deține, în ultimul timp, o pondere considerabilă din suma locurilor alese de români și totodată de către străini de a petrece un concediu,  fiind o formă de turism îmbrățișată cu foarte mare drag atât pe perioada iernii, cât și a verii. Agroturismul în România înseamnă reîntoarcerea omului în mijlocul naturii, al satului, înseamnă tradiție cu obiceiuri cunoscute de generații întregi, înseamnă spectacol oferit la diverse sărbători strămoșești, înseamnă folclor, gastronomie, arte și meșteșuguri tradiționale. O parte foarte mare din populația rurală și-a păstrat tradițiile care țin de gastronomie, arte și meșteșuguri tradiționale, folclor, trasformându-le alături de cadrul natural într-un adevărat produs turistic.

În România există o foarte mare diversitate de spații de cazare de o asemena natură, fie de dimensiuni reduse unde pot fi găzduite 2-3 persoane, fie de dimensiuni mai mari  unde pot fi găzduite un număr de până la 100 de persoane. În marea majoritate a cazurilor, se oferă un pachet de servicii care include cazarea la care se poate adăuga masa în sistemul demipensiunii sau a pensiunii complete. Turiștii se pot bucura de preparatele gastronomice tradiționale stropite cu vin și țuică din producția autohtonă la care se adaugă ospitatlitatea tradițională a românilor. Există pensiuni unde turistul poate asista sau participa activ la prepararea mesei sau se poate implica într-o mulțime de alte activități puse la dispoziție de către pensiune : plimbări cu căruța trasă de cai sau cu sania trasă de câini, organizarea unor partide de vânătoare sau diverse drumeții realizate în vecinătatea pensiuni, Aici, turiștii se pot bucura de un cer stropit cu stele, de un concert susținut de greieri pe vremea inserării sau cel de dimineață susținut de păsări, de susurul unui pârâiași care trece prin spatele pensiunii unde sunt cazați. Obosiți de agitația cumplită din marele orașe, pentru foarte muți turiști o pensiune de acest gen nu poate fi un răspuns la dorința lor în căutarea a unei liniști absolute, motiv pentru care ei preferă pensiuni agroturistice izolate unde să fie complet rupți de realitatea de zi cu zi.

Această formă de turism oferă oamenilor o modalitatea plăcută de a petrece cât mai mul timp în natura. Frumusețea Munților Carpați și a dealurilor subcarpatice este răpitoare, fiecare dintre cele patru anotimpuri punând în valoare frumusețea naturii țării noastre. Alături de acestea, nu trebuie uitat farmecul văilor râurilor care izvorăsc din carpați și brazdează întreaga țară în drumul lor spre Dunăre și Marea Neagră.

Acest gen de turism este preferat într-o foarte mare parte de persoanele de vârsta a doua și, într-o mai  mică parte, de persoanele de vărsta a treia, tinerii frecventând destul de rar asemena destinații. De cele mai mutle ori ei se alătură părinților alături de care principalele sarbători ale anului precum Crăciunul, Revelionul sau Paștele. Această categorie de turiști preferă liniștea și cadrul natural în detrimentul agitației și zgomotului stațiuniilor de la mare sau munte. Pe lângă căutarea liniștii se poate vorbi și de pasiunea acestora pentru a cunoaște tradițiile și istoria diverselor zone pitorești ale țării unde preferă să își petreacă concediul. De obicei, aceste pensiuni sunt situate în apropierea diverselor obiective, mânăstirile, cetățile, castele reprezintând repere ale civilizației țării noastre Pintre cele mai căutate zone se numără Maramureș, Bucovina, Delta Dunării, unică în Europa, Valea Prahovei, Valea Oltului, zona Rucăr- Bran și, nu în cele din urmă, Transilvania. De exemplu, în Bucovina, prețul unei camere duble poate varia între 100 și 180 de RON, făra a fi incluse cheltuieliile pentru masă.

Așadar, dacă doriți să aflați măcar puțin din farmecul și liniștea vieții de la țară, nu ezitați să petreceți câteva zile la una dintre sutele de pensiunile la care vă puteți caza și gusta din aerul proaspăt al naturii.

 Material realizat de Ionela Vacaru

Sursa foto: pinterest.com