Kukicha – o specialitate exotică de ceai verde pe care merită să o încerci

Cultivarea ceaiului verde în Japonia are o istorie ce debutează în secolul XIII cu primele plantații de ceai stabilite în zona Uji. La acea vreme, frunzele de ceai verde erau folosite pentru a obține Matcha și mai târziu, Sencha, ceaiuri scumpe și inaccesibile oamenilor de rând.

Originile acestor specialități de ceai japonez precum și integrarea lor în cultura Japoniei sunt extrem de bine documentate. La polul opus, se cunosc destul de puține lucruri despre apariția ceaiului Kukicha.

Ce se știe cu certitudine este faptul că motorul din spatele invenției acestui ceai a fost prețul ridicat al Matcha și Sencha. Cunoscut în Japonia medievală ca ”ceaiul țăranilor”, Kukicha este un ceai verde obținut din codițele și nervurile frunzelor de ceai verde, recoltate pentru producția de Matcha ori Sencha.

Fermierii japonezi îndepărtau codițele și nervurile frunzelor pentru a obține Matcha și Sencha și cineva a avut ideea de a le infuza în apă. De aici vine și numele acestui ceai, cuvântul kukicha însemnând în japoneză ”ceai de rămurele” sau ”ceai de codițe”.

Kukicha și-a datorat succesul prețului foarte mic însă rămâne și astăzi un ceai verde extrem de apreciat în Japonia și nu din cauza prețului ci datorită gustului și proprietăților sale.

Înainte de a merge mai departe, vă spunem că toate ceaiurile japoneze pe care le-am menționat ori le vom menționa în acest articol, pot fi achiziționate de pe site-ul Matchabar.ro unde le veți găsi alături de alte ceaiuri minunate dar mai ales de super calitate.

Cum puteți prepara Kukicha

Revenim la Kukicha, mai exact la gustul acestui ceai. Spre deosebire de alte ceaiuri verzi japoneze, Kukicha nu are gust umami puternic ci este un ceai cu gust blând, cremos, vegetal, ușor dulceag și cu note subtile de nucă.

Pentru a vă bucura din plin de gustul acestui ceai, vă explicăm în cele ce urmează și cum puteți prepara un Kukicha ca la carte.

Kukicha este un ceai ce poate fi preparat în două feluri. Prima metodă este prepararea la cald și pentru acest lucru aveți nevoie de 2-3g de Kukicha la 150 ml de apă. Încălziți apa la 80 – 90℃. Temperatura apei este foarte importantă căci o temperatură prea mare va distruge nutrienții din ceai.

Puneți ceaiul într-un infuzor, așezați infuzorul într-un bol sau o cană din ceramică, le găsiți aici, și turnați apa fierbinte peste el, lăsând la infuzat preț de 2-3 minute. Scoateți infuzorul și puneți-l deoparte, dar nu aruncați ceaiul din el: aceeași doză de Kukicha poate fi reinfuzată de până la 4 ori.

A doua metodă de preparare a ceaiului Kukicha este metoda la rece, cunoscută și sub englezescul cold brew. Prin această metodă veți obține un ceai excelent pentru vară, o alternativă sănătoasă la ceaiurile de tip ice tea pe care le găsiți în comerț.

Veți avea nevoie de 20g de Kukicha la 1 litru de apă la temperatura camerei, de preferat apă filtrată sau plată. Turnați apa peste ceai și lăsați la infuzat vreme de una până la 2 ore, pe blatul din bucătărie, apoi dați la frigider.

Lăsați la macerat pentru 3 până la 12 ore. Cât timp veți lăsa ceaiul la macerat în frigider, depinde de preferințele personale însă cu cât va sta mai mult cu atât gustul va fi mai puternic. Acest ceai la rece poate fi aromatizat și îndulcit după bunul plac. Înainte de a-l pune la rece adăugați miere sau îndulcitorul preferat, fructe (de exemplu felii de căpșune, zmeură, rondele de lămâie) și frunze de mentă, flori de soc, etc.

Nu uitați: după infuzare, strecurați ceaiul și păstrați Kukicha pentru a-l folosi ulterior.

Spre deosebire de ceaiuri ca Ichibancha sau Matcha, ceaiul Kukicha este un ceai verde cu un conținut scăzut de cafeină. Ca urmare, indiferent că alegeți să îl consumați în varianta la cald sau la rece, îl veți putea savura chiar și seara. În plus, Kukicha este un ceai bogat în minerale (calciu, potasiu și fosfor) beta carotene, catechine și antioxidanți.

Toate aceste proprietăți fac din Kukicha o băutură potrivită pentru femei însărcinate, adulți, persoane în vârstă și copii, deopotrivă. Vă recomandăm cu căldură să îl încercați și voi!

Sursa foto: pexels.com