Libris.ro: Vanzari cu 81% mai mari la cartea pentru copii dupa inchiderea scolilor

Libris.ro, cea mai mare librarie online din Romania, a inregistrat in perioada starii de urgenta (15 martie -15 mai 2020) vanzari cu 81% mai mari la cartile pentru copii, in timp ce vanzarile de jocuri au crescut cu 66%.

Cresterea raportata la aceeasi perioada din 2019 a fost uniforma pe toate categoriile de varsta, cu interes remarcabil fata de cartile de activitati si caietele de scriere si grafisme, folosite de parinti ca suport pentru continuarea procesului educational interupt odata cu inchiderea gradinitelor si scolilor.

Ponderea produselor adresate celor mici in total vanzari pe Libris.ro, a ajuns in ultimele doua luni la 23%, fata de 18% cat reprezentau cumulat cartile pentru copii si jocurile in perioada similara a anului trecut.

Implicarea activa a parintilor in procesul educational al copiilor a crescut semnificativ. Adultii din familie au fost pusi in situatia de a prelua o parte din responsabilitatile cadrelor didactice. Astfel, multi parinti au dorit sa completeze lectiile online si s-au implicat in activitati suplimentare alaturi de copiii lor”–considera Laura Teposu, CEO Libris.ro.

Top cele mai vandute carti pentru copii in starea de urgenta

In topul celor mai vandute 15 volume pentru copii se regasesc titluri clasice de aventuri, alaturi de carti cu activitati de invatare prin joc si materiale educative care completeaza procesul de educatie.

„Preocuparea parintilor pentru asigurarea unui context prielnic pentru educatie si dezvoltarea celor mici a fost evidenta prin prisma achizitiilor facute pe Libris.ro. Inchiderea scolilor si gradinitelor si migrarea catre lectiile online au schimbat intr-un timp extrem de scurt modul obisnuit de predare. Fie ca vorbim despre lecturi captivante sau despre carti cu resurse si activitati educative, parintii au cautat solutii alternative pentru a mentine interesul copiilor fata de acumularea de cunostinte sau deprinderi” –adauga Laura Teposu.

 1. Aventurile lui Tom Sawyer – Mark Twain
 2. Jocuri pentru copii inteligenti. Carte de activitati +3 ani
 3. Bufnita care se temea de intuneric – Jill Tomlinson
 4. Micul Print – Antoine de Saint-Exupery
 5. Caiet de scriere – Invat sa scriu cifre (Ma pregatesc sa merg la scoala 2)
 6. Caietul meu de initiere in grafica 3-4 ani
 7. Dumbrava minunata – Mihail Sadoveanu
 8. Jocuri pentru copii inteligenti. Carte de activitati +5 ani
 9. Bunica mi-a zis sa-ti spun ca-i pare rau – Fredrik Backman
 10. Marea carte de colorat 4-5 ani
 11. Colt alb – Jack London
 12. Singur pe lume – Hector Malot
 13. Ma pregatesc sa fiu scolar – Caiet de scriere 2 – Semne grafice. Matematica si explorarea mediului – Buzenschi Lucica
 14. Jocuri pentru copii inteligenti. Carte de activitati +6 ani
 15. Pinguinul care voia sa afle mai multe – Jill Tomlinson

 

Top autori de carte pentru copii

 1. Jill Tomlinson
 2. Alec Blenche
 3. Erin Hunter
 4. Roald Dahl
 5. Ioana Chicet-Macoveiciuc
 6. Carl-Johan Forssen Ehrlin
 7. Sven Nordqvist

 

Este interesant ca avem doi autori romani contemporani in top. Prin aventurile personajelor lor, cei mici invata si descopera lucruri despre lume. Sunt carti pe care le prefera copii, care nu au legatura neaparat cu bibliografia scolara, ci sunt o alegere de placere care invita copiii la descoperire si la drag de lectura de dragul lecturii –mai spune Laura Teposu.

 

Cele mai vandute jocuri: clasice, de indemanare si puzzle-uri

Starea de urgenta a reunit familia in jurul unor jocuri clasice, precum Pacalici Scarpinici, Remi Clasic sau Nu te supara. Jocurile de indemanare au fost de asemenea foarte cautate, in timp ce puzzle-urile cele mai populare trimit cu gandul la vacante si calatorii.

„Jocurile alese de parinti se incadreaza, cum era si normal, in doua directii: pe de-o parte jocuri care sa le capteze atentia si sa ii implice intr-o activitate independenta de creatie sau de gandire, cu efect spre limitarea timpului petrecut in fata ecranelor, iar pe de alta parte, jocuri in care familia se implica activ –jocuri de societate sau boardgames, care asigura conectarea adult –copil” –completeaza Laura Teposu.

 1. Sa tesem frumos
 2. Pacalici Scarpinici
 3. Sa coasem frumos
 4. Remi clasic
 5. Puzzle 1000 Discover Europe: Pragser Wildsee. South Tyrol – Italy
 6. Cuvinte incrucisate, Travel edition
 7. Set de tesut
 8. Puzzle 1000 Discover Europe: Casa Batllo. Barcelona. Spain
 9. 4 Puzzle: Animale Domestice
 10. Puzzle 500 Stefan Luchian. Crizanteme Galbene
 11. Brosquito
 12. Joc Nu te supara original
 13. Brainbox – Descopera Romania
 14. Brainbox – Orasele lumii
 15. Colectie de jocuri clasice: 50 posibilitati de joc

Despre LIBRIS.RO

Fondat in 2009, Libris.ro este o afacere 100% romaneasca si cea mai mare librarie online din Romania. In 11 ani de la infiintare, libraria online Libris.ro a expediat peste 3 milioane de comenzi catre milioane de romani din intreaga lume. Peste 190.000 de titluri de carte stau la dispozitia cititorilor pe Libris.ro, alaturi de jocuri pentru copii, board games, muzica, filme si cadouri.

Din decembrie 2014, Libris.ro s-a alaturat Organizatiei „Salvati Copiii” in proiectul de reducere a mortalitatii infantile in Romania. Astfel, prin intermediul cititorilor care au donat pe site-ul Libris.ro,  s-au strans peste 420.000 euro, sume folosite integral pentru dotarea cu echipamente medicale a 11 maternitati din Romania. Din martie 2020, fondurile donate de clientii Libris sunt utilizate pentru Fondul de Urgenta pentru Spitale al Salvati Copiii, in cadrul caruia au fost directionata deja suma de 100.000 lei.

Din martie 2018, Libris.ro a demarat campania #RespectYourself – Ofera-ti timp pentru lectura, proiect prin care isi propune sa prezinte lectura din perspectiva unei activitati care inseamna respect fata de sine, preocupare pentru autocunoastere si dezvoltare.